Uděláme kvásek z cukru droždí a mléka. Jakmile vzejde (dělá se pěna), tak zaděláme vláčné těsto přidáním ostatních surovin. Necháme v teple kynout. Celozrnná mouka je těžká a kyne hůře než bílá. Vyválíme tence na plech a posypeme hustě borůvkami a posypkou. Posypku připravíme z másla, cukru a mouky mnutím mezi prsty. Až se vytvoří hrudky, tak ji nadrobíme na koláč. Koláč pečeme na 100 °C asi půl hodiny.
2
Babiččin recept jsem trošku upravila do zdravější varianty. Lze samozřejmě použít bílou mouku i bílý cukr.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Lenka Kaňová
|10. 4. 2008 01:50
Droždí dávám podle oka, asi 30 gramů. (Droždí totiž kupuji na váhu, říkám si o množství "tak na prst" a vyjde mi z toho na 2x.) Celozrnná mouka hůře kyne než bílá, já z ní peču v Austrálii. Prosím vyzkoušejte doma a napište, jak se vám povedl.
Laďka
|29. 3. 2008 15:37
Lenko, kolik dáváte droždí? Celou kostku tzn. cca 40g?