Mouky, cukry, sůl a kypřidlo smícháme v míse. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme žloutek, olej, mléko a rum. Od středu vymíchané řidší těsto než klasické kynuté nenecháme kynout a hned ho přendáme na olejem vymaštěný plech. V oleji si namočíme dlaně a těsto roztáhneme rovnoměrně na dno pekáče.
3
Bílkem potřeme okraje, které jsme trochu zvedli, a těsto posypeme borůvkami. Borůvky rovnoměrně zalijeme smetanou (nesmí být přímo z lednice!) a nakonec celý koláč posypeme drobenkou užmoulanou z mouky, cukrů, medu a másla. Kynout opět nenecháváme. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů prvních 12 minut, pak snížíme teplotu na 170 a dopečeme dozlatova.
4
Po vychladnutí pokrájíme a před podáváním můžeme pocukrovat.
...tentokrát se mi to povedlo! ...pokud jsem zadal třetí podskupinu s názvem "Dále" při odeslání se vše ztratilo a už jsem na to neměl náladu ...zatím Vám díky, dobrá vílo ;-) :-D