Korpus: cukry vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej s vodou, promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem a opět dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh vyšlehaný z bílků a těsto nalijeme do kulaté formy 22 cm a rovnoměrně rozetřeme. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dorůžova, vyzkoušíme špejlí. Po upečení necháme vychladnout.
2
Náplň: smetanu vyšleháme s cukrem a ztužovačem do tuha, pak vmícháme do šlehačky zakysanou smetanu a na závěr také cca 200 gramů očištěných borůvek. Náplň natřeme na vychladlý korpus, rovnoměrně rozetřeme a posypeme zbylými borůvkami, které jen zlehka dlaní mírně zamáčkneme do náplně. Vše necháme zchladnout.
3
Dohotovení: želatinu dle vlastního výběru: čirá, barevná, mletá, plátky... uvaříme dle návodu v požadovaném množství vody, kterou osladíme cukrem nebo sirupem. Po částečném zchladnutí s ní přelijeme borůvky, necháme ztuhnout a uložíme do chladna proležet nejlépe přes noc.
4
Pokud chceme, můžeme prokrojený korpus potřít navíc ještě borůvkovou marmeládou nebo pokapat ovocným likérem nebo rumem.