g
řecký jogurt - pravý
nebo bílý jogurt či zakysaná smetana
2
ks
vejce
150
g
borůvky
4
lžíce
hladká mouka
4
lžíce
cukr
nebo dle chuti
Topping 1
1
kelímek
zakysaná smetana
1
lžíce
moučkový cukr
Topping 2
borůvky
půl šálku
1
lžíce
cukr
Postup přípravy receptu
1
Budete potřebovat kulatou dortovou formu (já použila malou – průměr 20 cm) - mám radši vyšší cheesecake). Pokud máte větší, budete mít nižší, nebo přizpůsobte množství ingrediencí. Nejprve si z pečicího papíru vystřihněte kolečko o velikosti dna formy. Stěny potřete máslem a vysypte cukrem krystal. Formu zvenku zabalte do dvojité vrstvy alobalu tak, aby zakrýval dno i stěny (k tomu budete potřebovat větší formát alobalu). Bude se péct ve vodní lázni, tak aby se voda nedostala dovnitř.
2
Sušenky si nadrťte na jemno. Smíchejte s cukrem a rozpuštěným máslem. Natlačte prsty na dno. Pečte cca 5 minut na 170 °C.
Pokud používáte mražené borůvky, nechte je povolit. Borůvky rozmixujte na pyré.
4
Na náplň smíchejte v robotu s nástavcem na hnětení těsta tvarohy, jogurt, borůvkové pyré a cukr. Směs by měla být jen lehce našlehaná, ale hlavně hladká. Pak přidejte mouku a pořádně smíchejte. Po jednom přidávejte vejce a promíchejte. V této fázi nechcete "přešlehat".
Nalijte náplň do upečené sušenkové krusty. Celou formu vložte do většího (mělkého) pekáčku. Do pekáčku nalijte vařící vodu cca do výšky 5–7 cm. Ve výsledku by to mělo vypadat jako kulatá forma v "lázni".
6
Pečte cca 10 minut na 180 °C a pak dalších 30-40 minut na 170 °C.
7
Dort nechte vychladnout a pak dejte alespoň na hodinu do lednice. Povrch potřete zakysanou smetanou s cukrem.
Topping 2: V malém hrnci krátce povařte borůvky s cukrem. Pustí šťávu – většinu odlijte a udělejte si z ní třeba limonádu. Zbytek nechte vychladnout. Ozdobte při servírování i takto upravenými borůvkami.