Anglický dezert, který se tradičně servíruje k odpolednímu čaji. To jsou scones - koláčky z drobenkového těsta krásně vláčné díky podmáslí. My si je připravíme s borůvkami. Uvidíte, že se budou všichni olizovat až za ušima.
Troubu předehřejte na 200 °C. V míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, kokos a cukr. Přidejte na kostky nakrájené máslo a rychle pomocí prstů vytvořte drobenku. Přilijte podmáslí a vanilku a zlehka krátce promíchejte, poté opět rychle a zlehka přimíchejte borůvky.
Plech vyložte pečicím papírem. Doprostřed vytvarujte z těsta kulatý koláč a ostrým nožem ho ještě syrový rozkrájejte na 8 dílů. Pečte asi 20 minut dozlatova. Scones podávejte teplé, ale kousky jsou dobré, i když vychladnou.