Nádherně šťavnatý moučník tvoří korpus vonící po mandlích a lahodná borůvková náplň. Ozdobená citronovou polevou, sekanými mandlemi a celými borůvkami je tato dobrota naprosto neodolatelná.
Máslo nakrájejte na malé kousky a promíchejte se sypkými surovinami, prsty vypracujte drobenku a tu rychle spojte v hladké těsto, podle potřeby přidejte mléko. Těsto nemusí být dokonale hladké, může se i trochu lepit. Vyválejte ho mezi dvěma archy pečicího papíru a přeneste i se spodním papírem do formy. Formu s těstem uložte na 15 minut do mrazáku, poté pečte v troubě vyhřáté na 170 °C 20 minut.
V kastrolu svařte borůvky s cukrem a nechte zredukovat tekutinu, aby směs trochu zhoustla. Přidejte citronovou šťávu, škrob, dobře promíchejte a ještě 1–2 minuty povařte. Borůvkovou směs rozetřete na předpečený korpus, posypte mandlemi a pečte v troubě rozehřáté na 170 °C asi 20 minut.
3
Na ještě teplý koláč dejte čerstvé borůvky a ozdobte ho polevou umíchanou z moučkového cukru a citronové šťávy. Koláč nechte zcela vychladnout a uložte ho do druhého dne do ledničky. Před podáváním přidejte lístky máty.