Tyto klasické české koláče z kynutého těsta jsou díky smetaně krásně vláčné. Plněné směsí tvarohu a borůvek jsou prostě báječné. Hodí se pro každou příležitost a pochutná si na nich snad úplně každý.
Smetanu ohřejte na tělesnou teplotu, přidejte rozdrobené droždí, část cukru a trochu mouky a nechte asi 10 minut vzejít kvásek. Zbylou mouku, cukr, vejce, sůl a rozpuštěné máslo dejte do mísy robota, přidejte kvásek a hákem hněťte přibližně 10 minut. Měkké těsto přesuňte do mísy vytřené olejem a nechte pod utěrkou na teplém místě asi hodinu vykynout.
Z vykynutého těsta tvarujte kuličky o váze asi 40 g a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte pod utěrkou opět asi 15 minut nakynout. Kuličky rozmáčkněte dnem malé sklenky, aby vznikl kulatý koláček s prohlubní uvnitř. Naplňte tvarohem, poklaďte borůvkami a posypte drobenkou. Okraje koláčků potřete rozšlehaným žloutkem. Koláčky pečte v troubě předehřáté na 200 °C, asi 15 minut.