tvaroh
: Olešnický, hrudkovitý nebo nastrouhaný tvrdý
zakysaná smetana
nebo jogurt či šlehačka - dle chuti
1
hrnek
borůvky
dle potřeby, cca větší
kostkový cukr
dle kyselosti borůvek - nemusí být
Postup přípravy receptu
1
Mouky nasypeme do mísy, promícháme se špetkou soli a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme vanilkový cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme polovinou vlažné vody. Droždí s cukrem mírně promíchneme a necháme vzejít kvásek.
2
Pak přilijeme zbylou vodu a vše propracujeme v hladké těsto, které necháme na teplém místě nakynout. Pak ho ještě jednou jemně promneme a uděláme několik stejně velkých dílků, které naplníme borůvkami a pevně uzavřeme. Pokud máme borůvky kyselé, přidáme k nim kousek kostky cukru.
3
Knedlíky klademe spojem dolů na pomoučněný stůl a necháme je ještě cca 10 minut odpočinout. Pak je házíme do vroucí vody, kde je během vaření jednou nebo dvakrát opatrně zamícháme. Vaříme je cca 5 minut, nejlépe je jeden vyndat na zkoušku, těsto natrhnout a pak hned poznáme, jestli i ty ostatní máme hotové.
4
Knedlíky rychle vyndáme z vody (nejlépe cedníkem) a ihned propícháme vidličkou, špejlí nebo jehlicí, aby z nich vyšla přebytečná pára, která by způsobila jejich sražení.
5
Knedlíky dáme do mísy a posypeme troškou moučkového cukru nebo zakapeme rozpuštěným máslem, aby se k sobě neslepily. Podáváme je sypané cukrem, tvarohem a přelité smetanou. Cukr můžeme ochutit skořicí.