kořenová zelenina
(mrkev, petržel, kousek celeru - očištěné a nakrájené)
1
ks
cibule
(oloupaná, nakrájená)
1
lžíce
rajčatové pyré
1
lžíce
červený vinný ocet
150
ml
zakysaná smetana
bobkový list
10
ks
pepř celý
0,25
lžička
fenyklová semínka
(na dochucení)
sůl
pepř mletý
Postup přípravy receptu
1
Kolínka osolte, opepřete a na středním plameni ze všech stran opečte v kastrolu na 3 lžících rozehřátého oleje. Vlijte vývar, uveďte do varu, pak pozvolna vařte hodinu a půl. Kolínka vyjměte, nechte trochu vychladnout a pak oberte čisté maso, rozdělte na menší kousky. Vývar přelijte přes cedník vyložený namočenou vyždímanou utěrkou, aby se pročistil. Zatímco překapává, nakrájejte bůček na proužky. V kastrolu rozehřejte zbylý olej, krátce opečte bůček, přidejte všechnu zeleninu a rovněž krátce opečte. Vmíchejte rajčatové pyré a ocet, zalijte vývarem, osolte, opepřete, přidejte zbylé koření‚ nejlépe svázané do uzlíčku z gázy, uveďte do varu, povařte 20 minut. Po 10 minutách přidejte maso. Odstraňte uzlíček s kořením, boršč případně dosolte a podávejte s jemně pokrájeným koprem a kopečkem zakysané smetany.