g
červená řepa
uvařené nebo okapané sterilované (potom ale netřeba kyselit)
1
kostka
masox
sůl
3
ks
bobkový list
cukr
pepř mletý
a ocet na dochucení
hladká mouka
na zahuštění
zakysaná smetana
na ozdobení
Postup přípravy receptu
1
Hovězí maso a slaninu (uzené maso) pokrájejte na kostičky a uvařte do poloměkka v osolené vodě. Přidejte na kostičky pokrájenou mrkev, brambory a cibuli. Zahustěte moukou rozmíchanou ve vodě, přidejte rajčatový protlak a vařte, až zelenina i maso bude měkké. Pak přidejte řepu pokrájenou na kostičky či proužky, masox a bobkový list. Vařte asi 5 minut a dochuťte. Pak ještě nechte přejít varem. Před podáváním ozdobte každý talíř s borščem kysanou smetanou.
2
Masox nahrazuji polévkovým kořením či kořenící směsí bez glutamanu sodného. Je to zdravější a boršč mohu dát v klidu i dětem. Už dlouho mě takhle manžel nepochválil. Původní recept je z PŽ, ale my jsme si ho vylepšili. Zelí mi nedělá dobře a takhle je to přímo borščový sen.