:) mně tam ten párek docela sedí, chuťově to ozvláštní, to anebo kus klobásy...:-)
Bože, proč párek (klobása) do boršče??? Vždyť tam máte to maso :-P Ještě bych přida kousek uzeného 8-)
místo párku klobása a malilinko zahustit a je to mňamka :-)
Dobručké,ale ten párek,to je úlet... O:-)
Now that's sutelb! Great to hear from you. http://ticdfey.com [url=http://pbhmwddquc.com]pbhmwddquc[/url] [link=http://ikznlyo.com]ikznlyo[/link]
1300 gr surovin na dva litry vody a ridke? Vzdyt v tom musi lzice stat. :-!
Celkem dobré, akorát dost řídké, nepomohla ani zakysaná smetana. Příště asi ještě zahustím jíškou. Párek jsem vynechala, podle mě se tam také nehodí.
Super jazzed about getting that kn-ohwow.
Zase nepřesnost v zadání ingrediencí: zelí kysané nebo sterilované - to se přece nevylučuje, může to být jedno a totéž, kysané zelí je buď čerstvě vykvašené nebo sterilované (ve sklenici nebo v zataveném sáčku), ta druhá varianta je asi míněno zelí m a r i n o v a n é (je také sterilované ve sklenici.
Je výborný, ale párky nedoporučuji přidávat, to pak už není boršč :-(
:-! Boršč vařím na každého Silvestra a dávám tam ješťě uzená maso a klobásku místo párku 8-)
Výborný boršč vaří na Nové louce - Šámalova chata.
taky ho varim uz dlouho je to dobra polevka ja zeleninu prazim na oleji a taky nekdo pridava uzene maso a brambory ja maso krajim az kdyz je meke vyvar zcedim abych mela jistotu ze tam nebude zadna kost vyvar je nejlepsi od kosti to kazdy vi jinak polevka je dobra varim ji dost casto
Je tam toho zbytečně moc a nesedí ani množství. Ve finále to byla skoro omáčka. Půlku jsem z toho vyndala. Nakonec byl Boršč vynikající a pravá chuť, kterou si vybavuju z dětství. Díky!
Zadejte si zde do vyhledávače "boršč" a vyjede vám 28 receptů, je tu také Polský boršč, který je bez masa.
Prosím vás, nevíte náhodou, jak se dělá polský boršč, bez masa, jen z řepy a se smetanou? Můj nastávající je polák, chtěla bych se to naučit. Díky.
dobrý recept
Boršč je v prvom rade silný vývar. Je rozdiel, či je to ruský alebo ukrajinský boršč a rozhodne nemusí byť zahusťovaný. Zahusťuje ho tá porcia smotany navrchu. Zeleninu je lepšie pred vložením do polievky opražiť narýchlo na tuku, získa krajšiu farbu a lepšiu chuť.
nevím, kolik se tam dává masa, ale i tak si sem přidám komentář. I když jsem naprostý začátečník, tak si myslím, že se mi polévka povedla, dodala jsem ještě bujón a pár drobných koření. Jen mě zaráží, že tam není žádná záhusťka, protože než jsem si ji tam přidala, tak to byla voda se zeleninou, pak jsem dala bílou záhušťku (mouka a mlíko), místo jedné lžíce kys. smetany dvě a je to lahoda, jemný a chutný. Chválím!
Přesně takový dělám i já a všem u nás moc chutná.
no ja nevim, ale celá tahle debata mi příjde k smíchu..co jeden "blbej" boršč dovede udělat s lidmi, co?...tak se přestaňte hádat o tom co je a není pravé, jako malí fakani sakra!....když třeba tenhle boršč uvaříte a dáte někomu na stůl,...bude řešit jestli je pravej?nebude!hlavní je to jestli je chutný...což o tomhle nepochybuju a zitra se do něj pustím...no a jestli je tohle jeste taky diskuze o receptu,,tak se chci zeptat jestli se dá použít zavařená řepa?děkuju..
no ja nevim, ale celá tahle debata mi příjde k smíchu..co jeden "blbej" boršč dovede udělat s lidmi, co?...tak se přestaňte hádat o tom co je a není pravé, jako malí fakani sakra!....když třeba tenhle boršč uvaříte a dáte někomu na stůl,...bude řešit jestli je pravej?nebude!hlavní je to jestli je chutný...což o tomhle nepochybuju a zitra se do něj pustím...no a jestli je tohle jeste taky diskuze o receptu,,tak se chci zeptat jestli se dá použít zavařená řepa?děkuju..
Tak tedy, je jedno, jestli je pravy nebo ne, ale chutna skvele. Ale jen tak mimochodem, ukrajinsky ma sedm druhu masa a ten je povazovan za pravy borsc. Polsky je sice vetsinou bez masa, ale take zalezi odkud polak pochazi....ti blizko Ukrajiny delaji borsc ze tri druhu masa( na vic asi nemaji, haha), ale jinak je u nich borsc bezmasy ..cos o tym tez viem...V kazdem pripade tomuto receptu davam vybornou!
Nejvíce se pravému boršči přiblíží recept z kuchařky Receptury teplé kuchyně. Konkrétně u boršče si myslím, že je to přesně tem recept, u kterého se dá krásně improvizovat a záleží už pouze na kuchaři, co s tím dokáže udělat. Já ho zkouším vařit pokaždé trochu jinak a nikdy to nemá chybu.
viem se pise s w
To máte pravdu...:-)) A ještě do boršče dávají "uszka"...też coś o tym wiem...:-))
No tak si dovolím trochu oponovat..:-))) tři druhy masa se dávají do polského bigosu a ne do boršče...Poláci většinou dělají boršč pouze z červené řepy a vývaru..a nakonec do talíře lžičku sladké smetany....coś o tym viem...:-))))))))
Tak já zase vím, že jsou TŘI druhy boršče: ruský, ukrajinský a polský a do toho polského se dávají tři druhy masa (jak se tady zmínil Hadr Emilian, který asi také ví kulový) - je to taková ukrajinskoruská varianta s polským vylepšením....A plně souhlasím s My Dlochem a Di ! Každý kuchař, ať je to pravý Rus, Ukrajinec nebo Polák ho dělá podle svého a každý má ten boršč zaručeně pravý! :-)
Miluju boršč, je to skvělé, pochutnali jsme si.
Naprosto souhlasím, My Dloch. Mně se to věčné kategorizování a odsuzování, co je pravé a co levé, taky nelíbí, ať jde o boršč, tiramisu nebo cokoliv jiného. P.S. Velmi jsem toužila ochutnat "pravý" Sacher, tedy vídeňský od Sachrů. Vůbec mě nenadchl, ten nepravý český s jablky v těstě mně chutná mnohem lépe.
Pravý boršč?! Napadlo vás někdy jaká je pravá bramboračka? Většinou ta od maminky, babičky manželky ... Každý kuchař ji dělá jinak. S borščem je to to samé. Vaření nění exaktní věda, to je také umění a pak je každé dobré jídllo originál.i
Milý Hadr, do ktorého pravého boršča myslíš??? Pretože je rozdiel medzi ruským a ukrajinským borščom. A oba sú pravé.
Všichni víte velký kulový ! Do pravého boršče se dávají tři druhy masa včetně baraniny
Tak nevím, je všude plno receptů na boršč, každy ten svůj prohlašuje za nejlepší a pravý. Sám jsem vyzkoušel asi 4 druhy a rád bych znal opravdu ten "pravý ukrajinský". Chutnaly mi totiž skoro všechny co jsem kdy jedl. Můžete mi někdo poradit, nebo napsat ten správný recept?
TAK TO MUŽU !! JE DOBRÝ !!!
Ahoj,jsou 2druhy borsce,rusky a ukrajinsky.Cervena repa se dava do ruskeho.Do ukrajinskeho:hlavkove zeli,brambory,slepice,veprove maso,cervena paprika sladka-prasek,rajsky protlak ale az na konec,jinak se neuvari brambory,zeli nakrajet nadrobno a vse varime dohromady.
Vašku a hlavně se trochu jinak píše.
Nepochybuji, ze je to recept na zajimave a asi velice chutne jidlo,ale nepochopil jsem proc to nazyvate borstem??? Borst se pripravuje trochu jinak!!
Zkusila jsem hlávkové zelí a nakládanou řepu, párky jsem nedávala (musím hlídat kalorie). Výsledek skvělý! Už je v oblíbených receptech.
Ahoj tento recept jsem skusila a povedl se akorat chutnal vsem ale me nejak moc ne nevim proc ale jsem raa ze chutnal jinym dekuji
Boršč jsem dělala dnes poprvé a fakt se mi povedl, pro jistotu jsem ho dělala rovnou v 8litrovém hrnci, jen jsem tam přidala navíc zásmažku, aby byl hustější - no teď má spíš omáčkovitou konzistenci a vlila jsem tam řepu i s nálevem, tak je takový hódně růžový, dcery říkaly že je "barbínový", škoda jen, že nemám ještě větší hrnec.
rád vařím tuto polévku, dávám tam jenom vepřové maso,ale postup zůstává stejný.Naše celá rodina ho má ráda když ho udělám . Dávám tam i brambory , to jsem se naučil od své mamky která byla z Ukrajiny.Tak Vám přeji dobrou chuť.Jan.
proboha proč to kazit párkem, když tam máte hovězí a vepřové maso? to je hodně divný...to jsem ještě v žádném boršči neviděla a to už jsem jich ochutnala hodně!!!
Tu smetanu nebo šlehačku přidávám až do naservirovaných talířů a k tomu prolisovaný česnek,každý si dá podle toho kolik česneku snese.Boršč je chutnější až druhý den.K tomu čerstvý chleba.Parek ne,raději více masa.
"Dulezite je dat cervenou repu do varici vody jinyk bude cerna. arnim 29.1.2006"Nejdůležitější informace s celý diskuze, jinak kromě zahušťování zemiakem alébrž erteplou už žádný kva-kva-kva-kvalitní příspěvek. Jinak Mňam a dobrou chuť a přidejte si tam klidně šlehačkový dort, když Vám chutná!!!
Ahoj,teď zrovna polévku vařím, tak jsem zvědavá jak bude chutnat...pak dám hodnocení...jinak se už těším...tuto polévku mám ráda, ale nikdy jsem ji nezkoušela....
jen že vy nevite ten spravni recept já jsem s ukrainy
Vyzkoušela jsem ho a mohu opravdu říct,že nemá chybu,lepší jsem nejedla.A jak se i zjistila,je tam vše co tam správně má být.Můj přítel si také libuje a že už jich jedl hodně,ale tento mu chutná nejvíce.
dobry
Aj v Australii varime po nasom,a tento recept nema chyby,aj ja som ho zahustila nastruhanym zemiakom ale pouzila certsvu bielu kapustu(zeli)nie kvasene
Dulezite je dat cervenou repu do varici vody jinyk bude cerna.
mylim že bz te červené repy by to bylolepši!
Já mám ukrajinský recept od babičky a tam vůbec žádné zelí není (jsou tam brambory). A taky je dobrý. Přece nemůže na světě existovat jeden recept a ten budou všichni vařit úplně přesně? Každý kuchař má přece svůj styl a každý z nás má jinou chuť.
Udělali jsme to podle receptu, akorát nakonec jsme to zahustili jednou nastrouhanou bramborou....a bylo to krute dobry!!!:-)...a jak si to kdo pojmenuje je mi uz suma fuk:-P
právě teď jsem recept dovařil a okusil a je skvělý, myslím že je jedno zda je originál či ne ale chutná báječně !!! díky
No já nevim co na tom haníte. Mně to takto chutnalo. Trochu jídlo občas obměnit neuškodí.
Taky nám to chutnalo
SAKRLOTKY DOBRY.
Dělal jsem to podle receptu a bylo to moc dobré. :o)
Hm, ta ja to vyskusam neskaj, a uvidime. Zda sa mi to dost zlozite, ale to asi preto, ze som momentalne dost vyprazeny ... vyprazeny - to sa hodi ne ?
Jojo, tak tak, moje maminka je Polka a v jejím správném boršči nesmí chybět taky červená řepa a brambůrky a čersvé zelíčko, moc dobré jsou i malé čevené fazolky... borč necháváme jen lehce zahuštěný tmavou jíškou a až na talíři přidáme doprostřed kopeček zakysané smetany!!! MŇAMKA!! dobrou chut
Souhlasim s Nadou - teda nekdo zeleninu predem neosmazi, ja jo, ale davat do borsce parek a jine nez cerstve zeli je BARBARSTVI! :-) A koreni se pridava hned na zacatku jako kazdy jiny klasicky vyvar. Ja davam i brambory, protlak a taky trochu zahustuju zasmazkou.
tohle je nespravny recept Borsce...zelenina (krome brambor) nakrajena na drobne nudlicky se musi osmazit na oleji, zeli se do borsce dava jenom cerstve a NIKDY se nepridavaji parky. :-)