ml
šťáva z kompotu
nebo voda, pokud děláme z čerstvého ovoce
3
lžička
med
2-3 , nebo cukr
2
ks
mandarinky
1
hrst
rozinky
1
plechovka
ananasový kompot
krájený
1
ks
banány
Postup přípravy receptu
1
Do větší mísy dáme tvaroh, jogurt, med nebo cukr a umícháme do jednolité hmoty. Přidáme na malé kousky pokrájené ovoce (kompotované nebo čerstvé) a rozinky. Na vlažnou plotýnku (na elektřině na stupeň 2) dáme kastrol se šťávou (či vodou) a vsypeme želatinu. Pomalu ji rozpustíme, mícháme, NESMÍ se vařit! Teplou rozpuštěnou želatinu vlijeme do mísy s ostatními přísadami a dobře zamícháme. Dáme do ledničky a po cca 3 - 4 hodinách je bomba utuhlá. Dá se buď vyklopit vcelku a krájet, nebo se lžící může nandat do pohárů a doplnit čokoládovou zmrzlinou. Ale dobře vychlazená je osvěžující i bez zmrzliny.
...med jsem použil do želatiny místo sladidla poprvé.Nemělo to chybu ;-) :-P
Jakub Sláma
|29. 7. 2010 16:08
Ahoj v diskuzi se bavíte o agaru...podívejte se na tyto stránky http://www.prodejbylin.cz/agar_rasa_mleta/index.html :-)
Anonym
|7. 1. 2008 23:49
Kiwi nezhořkne, pokud ho ponoříte před přípravou na chvilku do vroucí vody
Anonym
|18. 10. 2007 16:57
želatiny a kiwi se nebojte, mám s tím velké zkušenosti a ještě se mi nestalo, že by na kiwi někdy neztuhla. Ananas dávám kompotovaný a také bez problémů
Anonym
|6. 8. 2007 20:44
neotravim se potom
Danka Snášelová
|22. 7. 2007 19:05
Děvčata,chtěla bych poradit ohledně želatiny. Tento týden jsem koupila v Intersparu od Dr. Oetkera nový ŽELATINOVÝ ZTUŽOVAČ pro přípravu šlehačkových, jogurtových, tvarohových a smetanových dortů a dezertů. Dělá se za STUDENA!!! Na obalu je kromě podrobného návodu na přípravu i recept na pravý italský dezert a i varování v tomto znění. "Nepoužívejte s ČERSTVÝM ananasem, kiwi, fíky a papájou". Želatinový ztužovač jsem ještě nevyzkoušela. Vypadá ale slibně. Vystačí až na 700 g hmoty např. ušlehaná smetana ke šlehání, kysaná smetana, jogurt, tvaroh, rozmačkané ovoce, ovocná dřeň apod. Stojí kolem 15,- Kč.
Marika
|22. 7. 2007 12:33
Nebo vynechejte tu želatinu.
Anonym
|4. 7. 2007 15:32
nevim....
Simča Sládková
|11. 6. 2007 22:46
Pár dní jsem se sem nedostala, ale asi bylo řečeno vše: kiwi je fakt prevít, sice vypadá hezky, ale dost hořkne... no a pak to, že je dobré se řídit receptem na konkrétní želatině... To s těmi enzymy nevím, ale je to možné....
Lusinda
|11. 6. 2007 14:22
Enzym,který brání ve ztuhnutí se jmenuje bromelin.Právě proto je součástí mnoha dietních přípravků a doporučuje se jako základ v léčbě celulitidy.Ale to už jsme trochu jinde..:)))
Hedvika
|11. 6. 2007 13:27
Čerstvý ananas, kiwi, mango, a papaja obsahují enzym, který brání ztuhnutí želatiny. Proč, se mne neptejte:-) nevím, ale v těchto případech použijte kompot.
Majka Přidalová
|11. 6. 2007 12:31
Na 250 ml tekutiny dávám 2 polévkové lžíce agaru, což je vlastně celý malý sáček :) Zatím mi vždy ztuhlo.
Gábina H
|11. 6. 2007 12:12
Majko, dáváte ten agar podle objemu tekutiny, tj. 1 sáček na 250 ml?
Majka Přidalová
|11. 6. 2007 11:59
To neztuhnutí může mít na svědomí také ananas (hlavně čerstvý), ten by se do porkmů se želatinou neměl přidávávat, spolu s kiwi je totiž nabitý enzymy, které zabraňují ztuhnutí želatiny. Přísště zkuste s jiným ovocem. A místo želatiny je výborné použít také agar - mám s ním zkušenosti a v želatinových receptech jim nahrazuji želatinu a vždy mi všechno krásně ztuhlo. Agar není navíc živočišného původu. Tak přeji krásný den a ať se podaří :)
Anonym
|10. 6. 2007 20:35
Podle mého to způsobilo kiwi, kdysi se mi taky přihodilo něco podobného. Alena
Tereza -
|10. 6. 2007 20:22
Do tretice všetko dobré.... Tak snáď teraz už nebudem anonym. Tereza
Anonym
|10. 6. 2007 20:15
Ten anonym som ja:))) Zase som vypadla
Anonym
|10. 6. 2007 20:05
Pavlínka, to je tým kivi, ono niekedy reaguje s mliečnou bielkovinou a zhorkne to. Druhýkrát kivi vynechajte. Želatínu dajte podľa návodu na sáčku, každá želatína je iná. Prepočítajte si želatínu , ktorú máte na množstvo masy, ktoré dostanete v tomto recepte. Neberte striktne tie dve hrsti želatíny, ale dôsledne podľa návodu na sáčku. Riedke to bolo kvôli malému množstvu želatíny.
Zdeňka
|10. 6. 2007 19:52
Pavlínko,a to že bomba neztuhla, způsobilo taky kiwi.Příště ho u moučníků s želatinou radši vynechejte.
Zdeňka
|10. 6. 2007 19:48
Pavlíno,za to zhořknutí může rozhodně kiwi.Stalo se mi to taky,když jsem dala kiwi do ovocného salátu s jogurtem.
Pavlína Ž.
|10. 6. 2007 14:19
Pomoc. Bomba ani po čtyřech hodinách v ledničce neztuhla, a když jsem se hotovila připravit ještě jeden sáček želatiny a náhodou jsem ochutnala, celá bomba musela putovat do záchoda, jelikož nepředstavitelně zhořkla, ač jsem všechny suroviny předem ochutnala. Použila jsem vysokotučný tvaroh, jogurt bez tuku, med, ananas a kiwi. Želatinu od Vitany. Nevíte, kde se mohla stát chyba? Za odpověď předem moc děkuji :-)
katka
|10. 6. 2007 13:10
no fuj vypada to zajímavě
Dáša
|4. 3. 2007 08:55
Včera jsem udělala,dneska ochutnala.Dala jsem 3lžičky medu,cukr žádný.Příště dám o 3lžičky medu více,aby měla sladčí chuť.Přidám ještě borůvkyTu želatinu jsem dala práškovou /čirou/ 2x 20g a myslím si,že je to až dost,příště zkusím z 1popř.1a1/2sáčku.Jinak v létě určitě osvěžující!
Honza
|19. 9. 2006 10:35
To je opravdu bomba... díky.
Simča Sládková
|31. 8. 2006 11:21
Děkuji, my jsme to taky dělali už mockrát - manžel i děti jsou na sladké a přitom máme takové ty "slovanské postavy", tak se snařím, aby to pohladilo chuťové buňky, ale ty tukové a by "utřely hubu":-)))). (Jen maličkost - jsem z pivovaru, ne z cukrárny:o)))) )
Eva Pajerková
|30. 8. 2006 19:41
Paní Sladká tento recept už u nás v rodině děláme dobrých 20 let.Máme ho moc rádi a každému ho můžeme jen doporučit.Apopřát každému dobrou chuť.