Nic extra - taková klasická rychlovka. Našim českým jazýčkům marmite moc nesedělo, ale chápu, když je na tu chuť někdo zvyklý, tak si může pochutnat...
Mě marmite chutí připomínal jakoby koncentrované maggi. A je to asi jak z olivami. Buď ho milujete nebo nemůžete ani cítit:) Každopádně je chuť opravdu velmi výrazná, tak je třeba používat opatrně.
Tak vzhledem k tomu, že ve slovníku pojmů jsem o Marmite nic nenašla, zkusila jsem pohledat a přidám informaci sem: Marmite je tradiční anglosasský kvasnicový výtažek (natolik běžný, že jej měli i vojáci ve svých přídělech). Lze jej jak přidávat do pokrmů, tak třeba namazat na chleba s máslem či do sýrového sendviče. Dnes jsou hlavními složkami Marmite, vyrobeného ve Velké Británii, kyselina glutamová, bohatý výtažek z kvasnic, menší množství chloridu sodného (stolní sůl), rostlinný extrakt, niacin, thiamin, kořenící extrakty, riboflavin, kyselina listová a celer. Přesné složení je obchodním tajemství. Tipovala bych, že díky velkému obsahu glutamátu jde v podstatě o zvýrazňovač chuti, navíc s přídavkem vitamínů řady B (tedy mozné použít sušené kvasnice, ale já bych k tomu odvahu neměla) a výrazná slaná chuť...