Tak tenhle recept rovnou zahoďte, masox a protlak vůbec nejsou třeba, čerstvé mleté maso a rajčata i v konzervě jsou nějak lepší :-(
Je to dobrý, ale bez Masoxu prosím :)
Ač to má opravdu do oreginálu daleko, tak nám tahle varianta chutná a dokonce i hodně vybíravé dceři, což je co říct,ale nedávám masox,ale pouze vodu .).
Průšvih dal jsem to na špagety. Protlak , česnek a další průšvih - český olej.Když jsem si uvědomil své chyby vše jsem vyhodil a dal si suchý italský rohlík.Alespoň doufám že byl italský protože by hnusný. :-D
Když italský recept, tak jedině řapíkatý celer. Zaprvé. Zadruhé, žádná jediná originální, myšleno místní, omáčka toho názvu neexistuje. Mají v celém kraji spoustu receptů a všechny jsou tedy boloňské. Jinak je ten název volný a můžete si ho naplnit čím chcete. Kdo ví jak to je, ten chápe, kdo neví, bude se hádat, cítit se podveden nebo mu to bude jedno.
Ve svém svatém rozhořčení kážete také blud. Tak jako si drtivá většina Čechů představí při vyslovení slova celer tu kulatou bulvu, tak Italové zase celer řapíkatý. Takže propříště.
Boloňská omáčka se nedává na špagety, ale na tagliattelle. To se dá odpustit, jasně, žádný velký problém. Ale krom mletého masa tam nepatří nic z toho, co je v receptu. masox? Protlak?mouka?pórek? česnek? koření na mleté maso (to ani nevim co je)? slunečnicový olej? to je asi lepší koupit hotovou v pixle, než tohle. Do omáčky patří rajčata, víno, mléko, játra, kořenová zelenina (mrkev,celer), cibule a salsicia(italská klobása), sůl, pepř, muškátový oříšek a olej jedině olivový.
Boloňská omáčka se nedává na špagety, ale na tagliattelle. To se dá odpustit, jasně, žádný velký problém. Ale krom mletého masa tam nepatří nic z toho, co je v receptu. masox? Protlak?mouka?pórek? česnek? koření na mleté maso (to ani nevim co je)? slunečnicový olej? to je asi lepší koupit hotovou v pixle, než tohle. Do omáčky patří rajčata, víno, mléko, játra, kořenová zelenina (mrkev,celer), cibule a salsicia(italská klobása), sůl, pepř, muškátový oříšek a olej jedině olivový.
Boloňská omáčka se nedává na špagety, ale na tagliattelle. To se dá odpustit, jasně, žádný velký problém. Ale krom mletého masa tam nepatří nic z toho, co je v receptu. masox? Protlak?mouka?pórek? česnek? koření na mleté maso (to ani nevim co je)? slunečnicový olej? to je asi lepší koupit hotovou v pixle, než tohle. Do omáčky patří rajčata, víno, mléko, játra, kořenová zelenina (mrkev,celer), cibule a salsicia(italská klobása), sůl, pepř, muškátový oříšek a olej jedině olivový.
protlak jo ?... :-D spíše loupaná rajčata a kde je víno ?
Tak to ještě že Italové neumí válčit. Pravda, že to nemá s opravdovýma Boloněma moc společného, ale za mě je to dobrý. :-D
Tohle NEJSOU Boloňské špagety a tenhle recept v žádném připade NENÍ italská kuchyň. Takove prznění italské kuchyně... Nechutnají Vám Boloňské špagety, tak si uděláme ČESKÉ a pojmenujeme to stejně, vždyť je to mnohem lepší... Pojmenujte to třeba omáčka na špagety nebo něco takového, ale promiňte, tohle je urážka italské kuchyně a nemá to s ní absolutně nic společného. Nemám nic proti experimentování s jidlem a různými recepty, chápu, že někomu originál Boloňská nechutná, kvůli tomu, že jsou tam játra a ty tomu jídlu dávají specifickou chuť, ale vyrobit tohle a nazývat to Boloňskou omáčkou... Tohle vidět Italové, tak nám vyhlásí válku...
Ta fotka vypadá jak špagety ze školní jídelny, tahle stránka je plná blafů
Bolonskou omacku miluje cela nase rodina, jen misto rajskyho protlaku nastrouham asi 7-9 rajcat a pridavam na dochuceni lzici cukru. Nechte si chutnat :-))
a nebo můžou vypadat i takhle :-) https://www.youtube.com/watch?v=xxE_ZXjbioo
<3
Ahoj, daji se koupit Italska loupana rajcata konzervovana primo pri sklizni. Jedna piksla stoji 40kc, pro 4 porce jsou treba 2.piksly.
No, takhle opravdové boloňské špagety nevaří. To už bych se mohl dát špagety s kečupem.
žasnu nad reakcemi
jasně souhlas v dnešní době musí člověk vařit s toho co má a hlavně na co má taky bych uměla uvařit ale jednou se najíme a pak budem zbytek měsíce koukat
Tak problém je ale v tom, že tohle prostě NENÍ boloňská omáčka. Samozřejmě, že každý má rád něco jiného a kde kdo si originální recepty upravuje podle svého vč. mě. Ale když už něco prezentuji, tak bych neměl lidi klamat - a tohle prostě boloňská omáčka není. :-\
se poser , ti co si to nemužou dovolit, si tam daji eidam, kečup, a výrobní salám. Bohužel někdo musí vyžít s 3mi tisícemi na 4 lidi....
toto jsem našel na jednom webu a naprosto s tím souhlasím, je to skoro to samé. A nejlepší je udělat si takovou "sračku" z mletýho masa 50% (obsah tuku je těch dalších 50%) a kydnout to na špagety, nastrouhat eidam 30%, nalejt hodně kečupu, ten levný :-)) Je to mastný, sytý a manžel Tonda s Rexem to milujou. Hahahaha Nejsem žádný dietář mám rád českou kuchyni, což znamená poctivé omáčky, polévky, dušené hovězí, vepřové vmrkvi atd. ale TYTO praserecepty :'( na různé variace bolognese jsou hrozný. myslím ,že jsem dost dobrý kuchař, nikdo mě to neučil, prostě metoda pokus omyl. a recept typu mleté maso, ostrý kečup, provensálské koření jsem se naučil asi ve 12 letech.Ale je to jak vaření s retardem pro pomocné sbory. myslel jsem že je to něco super (ve 12 letech), doteď si to někdy uvařím s bratrem když jdem koukat na nějaké mistrovství . ale předložit to k večeři rodině, ?????????? to bych se styděl. povšimněte si různé obměny těchto receptů, buď jen kečup nebo navíc olivy nebo a to je prda zavařit do toho kus taveňáku. Lidi, nevařte Itálii, když ji neumíte O:-)
Někteří lidé co jsem dali komentář by se vážně měli zamyslet nad svým egem. U některých jsem se zasmála, nevim jak někdo může mít tolik řečí kvůli špagetám. Každý má jiné chuťové buňky, a každému prostě pravá boloňská omáčka nechutná, moje děti jí taky nesní.
Dovolím si nesouhlasit. Dělala jsem pravou omáčku z rajčat. Ale rajčata z marketu a ještě v zimě.... hnus. Poku člověk nemá vlastní, nemá smysl se pouštět do takové omáčky, protože není chutná. Zlatý protlak ;-)
No lidi styďte se .) takových keců kvůli špagetám...když jste mistři vaření,nekoukejte na recepty na netu a nekomentujte.I já je dělám jinak...a kdybych měla dát do omáčky přímo rajčata,tak bych se pozvracela :P a bazalka je hnus .) a seru na Itálii když jsem v ČR :)
mouka?? mouka?? MOUKA??? MOUKA??????? I CRY RIVER :'(
Docela bych chtěl vidět jak dokážeš udělat boloňské špagety na víc způsobů. Způsob jak připravit boloňské špagety je jen jeden a tenhle to rozhodně není. =-O =-O =-O
OMG!!! toto ma byt jakoze co toto?.bohuzel znam jeste horsi verzi. s kecupem a vyrobnim salamem a samozrejmě posypane eidamem, jak jinak.
Boloňské špagety Česká ostuda .Naučte se laskavě dělat špagety pravé italské .Hlavně se tam používá olivový olej a parmazán a ne eidam .Omáčka se dělá přímo z rajčat , a taky se používá Bazalka . Boloňské špagety Česká ostuda 8-)
Přesně tak. Jen mi to tedy nepřijde pěkné ani podle ingrediencí, ani podle fotografie. Pojmenoval bych to třeba Babicovy boloňské špagety :-)
jdi do prdele pí**** ;-) :-*
ahoj sexy muzi :p
ako mako opravdo malo tatteninto presno tako oko amko
no dobro jo to dobro alo to mako tatteninto oko?oko.so laslo maso
:-\
Dávám jedničku :-) , naprosto výborné. Přítel miluje Boloňské špagety a už jsem je dělala na různé způsoby, ale tyto mu chutnájí ze všech nejvíc. Moc jsme si pochutnali :-P
Dávám jedničku :-) , naprosto výborné. Přítel miluje Boloňské špagety a už jsem je dělala na různé způsoby, ale tyto mu chutnájí ze všech nejvíc. Moc jsme si pochutnali :-P
No vypadá to pěkně, ale Boloňské omáčce to má daleko jako tráboš k oktávce. Takže bych zvolil nějaké jiné pojmenování. Jelikož jsem zastánce že i ve vaření by se měli dodržovat nějaké standardy. Ale jinak to vypadá pěkně a věřím že jsem nikoho neurazil. :-)
Jednou to doufám zkusíme vypadá to MOC HEZKY :-P a třeba to bude CHUTNĚJŠÍ než normal boloňský špagety ;-)
Jednoduché a moc dobré. Trochu jsem se obávala že tam bude cítit moc pórek, ale nebyl. Bylo to jemné a báječné.
Směs je dobrá i na topinky
Miluji těstoviny a tyto se mi povedly podle RECEPTU.Vřela doporučuji.Daniel. <3
dneska vyzkouším,výborný jídlo...italská kuchyně je best 8-)
Místo oleje používám kousek špeku a někdy,ke konci vaření,přidám pokrájenou papriku... .Výborné a rychlé
Dnes vyzkoušeno, moc dobré. Jako koření jsem dala oregáno, bazalku, saturejku a sušený česnek. Dávám za jedna.
Fakt super.Je to moje nej jídlo,jako asi celá italská kuchyně
DĚLALA JSEM TO POPRVÉ A BYLO TO SUPER.
Recept zní zajímavě,hned ho zítra ozkouším
já to dělám podobně akorát že masa osmahnu na cibulce se slaninou a místo protlaku dám kečup,a nepoužívám krom soli žádné koření nebo masox.....a když chci úplnou rychlovku,nedělám omáčku z masa,ale nahradím jí klobásou nebo párky nakrájenými na kolečka,to je pak jídlo za 1/4 hod
Já dělám jen z hovězího-právě kvůli tučnosti.Ale když je mnoho tuku,směs nechám vychladit a omastek,který vyplave ztuhne a dá se dobře sundat.Směs pak opět rozehřejete a určitě nebude plavat v tuku.
Děkuji za recept. Chtěla jsem poprosit vás znalejší o radu - omáčka mi nakonec plavala v omastku vypečeném z masa, nevíte co proti tomu udělat?? Děkuji!
dobrútka vyskúšam
Gábi s tím sýrem to nemá chybu milan!
Trochu bych ten recept pozměnil...rozpálíme olej, osmahneme cervenou cibuli, pridáme zeleninu tzn. řapikaty celer, mrkev a najemno nakrajeny spek.Poté pridáme maso které dukkladne osmahneme zalijeme neapolskou omackou nebo drcenými rajčaty(da se bezne koupit).Jelikož jsou drcená rajčata řídká, omackau nechame varit asi dvě hodiny, mezitim pridame korení jako bobkový list,pepr ctyr barev, trochu oregana sul a cukr...nemeli bychom zapomenout na kapku cerveneho vína
Výborné. Dala jsem pod maso cibuli a víc česneku, taky jsem přidala na množství masa jeden větší a jeden menší protlak. Pro zjemnění omáčky jsem zavařila do omáčky jeden obdélník taveného sýra.
mlsky mlsky...výborné jíídlo to NEJ!
Recepta neni originalni a nekdo od vas rozumi jak se dela SPAGHETTI....
SUPER JA TO TAKZ VARIM I MOJE SESTRA
špagety miluji těstoviny jsou nejlepši
fakt dobrýýýý!
Místo protlaku přidejte loupaná rajčata, je to chuťově lepší.
Italská jídla přímo miluju!
Jo špagety ty ja miluju opravdu bezva
Do spravne bolonske omacky patri rapikaty celer, mrkev a cibule/porek :)
Teda mňam mňam...fakt super
Právě si na nich pochutnávám :) Ale myslím, že mouka a masox je zbytečný, místo pórku jsem dala cibuli a přidala jsem oregano a bazalku. Mňam mňam.
Opravdu velmi chutné jídlo. Dělám ho často, ale ještě přidávám olivy a oregano.
Hned zitra udělám na večeři uš se těším mnam
Lado, hledejte šppagety, kde je napsáno buď semolina nebo tvrdá pšenice.
Doporučuju Ghigi. Pravé italské z tvrdé pšenice. Všechny druhy jsou skvělé. Špagety mají ve dvou tloušťkách, ty tenčí jsou úplně nepřekonatelné.
Máme nejraději veškeré těstoviny(tedy i špagety)Panzani.Opravdu se nerozvaří, nelepí se.
Rád bych tento recept dnes vyzkoušel. Poraďte mi prosím, které špagety kupujete, tzn. které se nelepí, nejsou jako bláto, apod.? Moc děkuji za odpověď!
Bylo to moc dobré. Jen by bylo asi lepší dát na to množství masa, ze kterého jsem to dělala dát víc rajského protlaku. No, ale zase si manžel nemohl stěžovat, že by mu tam maso chybělo :) Jediné koření, které jsem použila byla majoránka a byla to bobma. Pak už jen česnek a cibuli. Nízkorozpočtové a časově nenáročné. Super
Báječné!
mnam
Já dělám domácí boloňské špagety taky dost často, ale nesmí tam v masové směsi chybět pořádná a opravdu celá hrst bazalky- sušené a samozřejmě mrkev na nudličky. Je to velmi aromatické a dost se to blíží originálnímu receptu z itálie.Někdy je i zapékám na vyšší plecha ke konci zasypu sýrem do zlatova.
Vynikající! Rychlá, ale hlavně moc chutná večeře! I oběd samozřejmě. Opravdu výborné, dávám 1!
Vynikající!!!!! Jen pozor na ten olej. Fakt jen trošku. A ten pórek tomu dává ten pravý šmrnc. Díky. Ivuša
Velmi chutné, dělala jsem je s nudličkami vepřového, málem jsme se o tu baštu s manželem poprali, příště musím připravit větší množství.
Fakt moc dobry. Vsem to moc chutnalo. Pridala jsem tam trochu cerveneho dezertniho vina a ten cesnek jsem rozmackala. Dik za inspiraci.
Vyborne!! Nemela jsem porek, tak jsem pouzila cibuli, osmazila ji s platky cesneku na zacatku pred masem, pridala oregano, sladkou papriku, pepr a nema chybu, uz pry musim pristi tyden uvarit znovu, diky!!
Minulý týden jsem to zkusila a bylo to vynikající! Akorát jsem tam na to množství masa dala rajské protlaky tři a byla to bomba... :-)
no ja mam mamku po porodu a tak jsem to chtel delat jenom light - bez cesneku a porku. ani to vino jsem si netroufnul. ale musim dodat, ze to velmi splnilo moje ocekavani
DÁ SE PŘIDAT I 1DECI ČERVENÉHO VÍNA.MY DÁVÁME I NAKRÁJENOU MRKEV NA KOLEČKA PŘED MASEM SPĚNĚNOU S CIBULKOU PAK TEPRVE MASO.JINAK VÝBORNY.
Rohlík podélně rozřízneme nastrouháme tvrdý sýr Eidam na hrubo přidáme celé vejce sůl,česnek pepř a dobře promícháme musí být více sýra.Vše se namaže na rozpůlený rohlík a dá se to na rozpálený olej smažit namazanou stranou na pánav je to dorý,levný a hlavně sytý.dobrou chut
ted jsem je dovaril a dojed.l parada dekuji za supr recept
Jsem moc ráda, že chutnalo. Tyhle špagety jsou u nás doma milované. Kdysi jsem je vymyslela pro dceru, protože nejí pórek a tohle je jediné jídlo, kam je vpašuju pokaždé.
Ted jsem je dodělal a je to fakt dobrota.Akorát jsem vynehcal pórek,ale i bez něj je to good :-)
Dnes jsem vařila Vaše špagety s boloňskou omáčkou a bylo to vynikající.Celá rodina si pochutnala:) a hlavně sestra, která poslední dobou z důvodu vážné nemoci ztrácí chuť k jídlu.Děkuji moc:)
Výborné!!!
Neměla jsem mleté maso, dala jsem konzervu vepřového masa a taky to bylo moc dobré.
Vařila jsem dnes k obědu....výborné!!! Jako koření jsem přidala bazalku, oregano, petržel a pepř..nemělo to chybu.
Tommy, tak napište, jak jste dopadl. Jinak základem je skutečně dobré čerstvé maso :-).
Zitra jdu tohle varit pritelkyni k obedu..:) Tak mi drzte palecky, at ji to chutna..;)
Uvolila jsem se, že dneska něco ukuchtím - a tenhle jednoduchý recept mi přišel akorát vhod..:-)A až bude víc času, zkusím to třeba i "po italsku".
perfektni recept.Prave jsem je dodelal a nakonec jsem pridal truchu cerveneho vina.Doporuciji vsem gurmanum.MNAM
Dneska jsem je dělala na oběd a byly báječné!!!!!!!! Neměla jsem ml. maso, tak jsem použila vepř. konzervu a vynechala pórek. Mohu všem doporučit!!!
spagety mam moc rada tak to skusim
Jídlo to je celkem dobrý, jenom jsem LIDLU koupil dost špatný maso /asi nějakou starou krávu/. Ted to projistotu zkoušim s gothajem /z LIDLU/ ;-)
hmmm tak to zkusím, vypadá to dobře!
Ten recept ma zaujal pretože vypadá uplne jednoducho a dobre. Mrkva, víno a všetky ala boloňské doplňky sú úplně zbytočné. Viac sa mi zbierali slinky pri čítaní tohto receptu než receptu na pravú boloňskú omáčku. Málo je niekedy viac a myslím, že tu je to na mieste, preto ho hned vyskúšam.
K takovým ingrediencím bych dala spíše víno červené.
Je to takový můj kompromis. Ale tu mrkev jsem v tom už zkusila a je to dobré. Víno bylo bohužel vypito dřív, než se tam stihlo dostat a cibuli fakt nemůžu. Ale ten pórek tam cpu dál - je to jediné jídlo, ve kterém mi ho děti snědí.
Souhlasím s panem Čehovským , ale protlak bych klidně nechala
Omluvte mne, ale tohle nejsou Bolonske spagety, u bolonskych spaget tvori zaklad osmahla nakrajena cibulka s nastrouhanou mrkvi, mlete maso nejdrive orestovane a posleze podusene v bilem vine, a misto rajskeho protlaku bych pouzil spise loupana rajcata a rajcatovou passatu. porek zahodit a mouku taky, masox bych i nechal. takova priprava sice trva dele, zvlast, nez se delsim varenim omacka sama zhusti, ale vysledkem je opravdu lahodna omacka s originalni cerstvou rajcatovou chuti :)