Rozinky si předem necháme nabobtnat v rumu. Připravíme si kvásek z droždí a části mléka a cukru. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do husté pěny. Mouku smícháme se solí, cukrem, rozinkami (brusinkami), mandlemi, citronovou kůrou, vanilkou. Pak přidáme máslovou pěnu, kvásek a zbytek mléka (dle potřeby). Vše propracujeme v hladké, nelepivé těsto. Těsto se snažíme míchat delší dobu, pak je nadýchanější. Těsto necháme na teplém místě odpočinout asi 20 minut. Pak ho ještě jednou řádně propracujeme a necháme dalších cca 30-40 minut kynout. Vykynuté těsto si ještě jednou propracujeme, uděláme z něj bochánek, který už posadíme na plech s pečícím papírem.
2
Bochánek necháme v teple vykynout a před pečením ve vyhřáté troubě ho potřeme rozšlehaným vejcem. Nazdobit ho můžeme i nasekanými nebo celými mandlemi. Prvních 10 minut bochánek pečeme na vyšší teplotu, pak troubu ztlumíme a dopékáme zvolna dozlatova. Vyzkoušíme špejlí-těsto se na ní nesmí chytat.