g
kukuřice
(rozmražená, případně nakládaná scezená)
200
ml
smetana ke šlehání
nebo na vaření
120
g
sýr niva
nebo jiný dle chuti: Čedar, parmezán, Gorgonzola, tavený šunkový... cca
sůl
- opatrně!
pepř mletý
, nebo muškátový květ či česnek - dle chuti
Postup přípravy receptu
1
Na trošce rozpáleného tuku osmažíme dosklovata cibuli, přidáme krátce osmažit i pokrájenou slaninu, přisypeme kukuřici, vše zalijeme smetanou a necháme krátce povařit, opepříme. Pokud máme rádi česnek nebo muškátový květ, přidáme je společně s kukuřicí. Do smetany nasypeme nastrouhaný sýr, který necháme za stálého míchání rozpustit. Omáčku nám sýr rozpuštěním zahustí a pokud jí nepotřebujeme dosolit můžeme ihned podávat.
2
Podáváme s těstovinami (můžeme je s omáčkou promíchat), bramborem, rýží, gnocchi nebo i pečivem.
3
Pokud chceme bezmasou variantu, použijeme místo slaniny například uzené tofu nebo šmakouna.