Těsto: mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj nasypeme vanilkový cukr a rozdrobíme droždí. Přistrouháme citronovou kůru. Přilijeme část vody, promícháme na kašičku a necháme vzejít kvásek. Pak vlijeme zbylou vodu a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě, pod utěrkou vykynout.
Očištěná jablka pokrájíme na kostičky. Větší část nasypeme do kastrolku, ochutíme cukrem, skořicí a citronovou kůrou. Pod poklicí, na mírném ohni, jablka rozdusíme téměř na pyré, pak přisypeme zbylá jablka, odstavíme a necháme zchladnout. Do jablek můžeme dle chuti, přidat trošku rumu.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na čtyři díly, ze kterých vypracujeme, na pomoučněném stole placky. Do jejich středu rozdělíme zchladlou jablečnou náplň a všechny knedlíky pevně zabalíme, uzavřeme a klademe na pomoučněný stůl, spojem dolů. Necháme kynout ještě cca 10 minut. Pak vhodíme do vroucí vody se špetkou soli a vaříme cca 7 - 8 minut. Po vytažení cedníkem je ihned na několika místech propícháme špejlí nebo vidličkou, aby z knedlíků vyšla pára, která by nám knedlíky srazila. Knedlíky pokapeme rozpuštěným máslem nebo pocukrujeme moučkovým cukrem, aby se k sobě neslepily.
Půl litru mléka nalijeme do kastrolku, osladíme dle chuti a přivedeme k varu. V deci mléka rozmícháme pudink, vlijeme do vroucího mléka za stálého míchání a provaříme dle návodu. Odstavíme, vmícháme lžíci rumu a ořech másla.
5
Knedlíky rozdělíme na talíře, přelijeme vanilkovým přelivem, dozdobíme skořicovým cukrem, skořicí, kouskem jablka nebo kopečkem šlehačky a podáváme.