• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Biskupský chlebíček
Napište svůj komentář k receptu

Biskupský chlebíček

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 200
doba přípravy: 75 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
4fotografie
Nahrát fotku
 

Biskupský chlebíček máme spojený především s Vánocemi. Dopřát si ho můžeme ale po celý rok. Je snadný na přípravu a těsto provoněné kandovaným ovocem chutná opravdu výtečně. Chlebíček přijde vhod jako sváteční snídaně, ale i jako odpolední dezert ke kávě.

Čokoládová poleva

Suroviny

10 porce
    • 4
      ks vejce
    • 150
      g moučkový cukr
    • 120
      g máslo změklé + 2 lžičky na polevu
    • 100
      g mandle - loupané nasekané
    • 100
      g kandované ovoce
    • 150
      g hladká mouka
    • 2
      lžička prášek do pečiva
    • máslo na formu
    • hrubá mouka na formu
    • 100
      g čokoláda kvalitní

Postup přípravy receptu

1
Rozbijte vejce a oddělte bílky od žloutků. Žloutky dejte do misky, bílky do čisté mísy od robotu a ušlehejte z nich pevný sníh. Ten vyklopte do mísy.

RADA: Šlehání sněhu

2
Mísu robotu nemusíte mýt, rovnou do ní odvažte cukr, přidejte změklé máslo a šlehejte, dokud směs nebude krémová a lehce nadýchaná, alespoň 5 minut. Poté postupně zašlehejte žloutky.

RADA: Biskupský chlebíček

3
Nyní už jen stěrkou do směsi postupně vmíchejte nasekané mandle, dvě třetiny kandovaného ovoce a mouku s práškem do pečiva. Nakonec přijde na řadu sníh: přidávejte ho po částech, opatrně stěrkou zapracovávejte do těsta. Těsto by mělo být kompaktní, ale snažte se toho docílit pomocí co nejméně pohybů.
4
Chlebíčkovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vyklopte do ní těsto, rovnoměrně ho rozetřete a dejte péct do trouby předehřáté na 160 °C. Chlebíček se bude péct asi 45 minut. Propečení vyzkoušejte špejlí.

RADA: Máslo bez lednice

5
Hotový chlebíček vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
6
Chlebíček otočte dnem vzhůru. Pokud příliš vyběhl, lehce ho seřízněte, aby ležel rovně. Na kastrol s trochou vody posaďte ohnivzdornou misku a nalámejte do ní čokoládu. Vodu přiveďte k varu, čokoládu rozpusťte a přimíchejte 2 lžičky másla. Čokoládu nalijte na chlebíček a špachtlí ji pečlivě rozetřete po vrchu i po bocích. Nahoru nasypte zbylé kousky kandovaného ovoce a nechte zatuhnout.

RADA: Poleva patří do chladna

7
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ BISKUPSKÉHO CHLEBÍČKU: Celý objem a nadýchanost biskupského chlebíčku stojí a padá na vzduchu, který zašleháte do bílků. Bílky proto šlehejte v dokonale čisté a suché míse do pevných špiček (když metlu vytáhnete, sníh na ní tvoří špičku, která se neohýbá). Sníh do směsi vmíchávejte zlehka a po částech pomocí stěrky. Formu na chlebíček pořádně vymažte, nevynechejte jediný záhyb, a vysypte ji hrubou moukou, aby šel chlebíček dobře vyklopit. Nepečte jej příliš dlouho, jinak bude vysušený a drobivý. Ke konci pečení proveďte test špejlí.
8
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: Jak zařídit, aby ovoce, ořechy a čokoláda nepropadly na dno? Všechny pevné ingredience (kandované ovoce, rozinky, nasekané ořechy, kousky čokolády) dejte do misky, zasypte je jednou lžící hladké mouky a dobře promíchejte, aby byl každý kousek lehce obalený. Mouka na povrchu ovoce a ořechů způsobí, že se lépe „přichytí“ k těstu a nekloužou dolů. Zůstanou tak krásně a rovnoměrně rozprostřené v celém řezu chlebíčku. Pozor také na polevu. Čokoládu na vaření s tukem rozpouštějte pomalu ve vodní lázni, pak bude krásně hebká a lesklá. Nalévejte ji na zcela vychladlý chlebíček, jinak se bude roztékat a vsakovat.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

Ořechový biskupský chlebíček

Ořechový biskupský chlebíček

Citronový chlebíček s mandlemi

Citronový chlebíček s mandlemi

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty FOOD Vánoce
Pečení Šlehání Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Čokoláda Hladká mouka Hrubá mouka Kandované ovoce Mandle - loupané Máslo Moučkový cukr Prášek do pečiva Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Krevety s pikantní omáčkou

Krevety s pikantní omáčkou

Amolety z kynutého těsta

Amolety z kynutého těsta

Pórková polévka se slaninou

Pórková polévka se slaninou

Těstoviny s ricottou a  pestem

Těstoviny s ricottou a pestem

Pribiňáčkové řezy

Pribiňáčkové řezy

Šlehačkový koláč s rebarborou

Šlehačkový koláč s rebarborou

Piškotová roláda s čerstvým ovocem

Piškotová roláda s čerstvým ovocem

Bezmasá dýňová směs nejen na topinky

Bezmasá dýňová směs nejen na topinky

Italská pomazánka

Italská pomazánka

Doporučujeme

35 minut
Zapečené noky s rajčaty a mletým masem

Zapečené noky s rajčaty a mletým masem

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

30 minut
Bramborový guláš

Bramborový guláš

45 minut
Houbová omáčka krok za krokem

Houbová omáčka krok za krokem

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

33
Polévkové drobení
Polévkové drobení
27
Klasické lečo
Klasické lečo
26
Originální řecké tzatziki
Originální řecké tzatziki
21
Bramborový guláš
Bramborový guláš
19
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Bleskové bramborové noky 5x jinak
Od pondělí do pátku: Bleskové bramborové noky 5x…
Dýňová polévka: 6 osvědčených tipů, jak na ni!
Dýňová polévka: 6 osvědčených tipů, jak na ni!
Nejpovedenější dorty na Halloween: Mohou být strašidelné, až děsivé, ale i elegantní a krásné
Nejpovedenější dorty na Halloween: Mohou být…
Pečené kaštany: Příprava v troubě je jednoduchá a chutnají jako z trhu
Pečené kaštany: Příprava v troubě je jednoduchá a…
Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou přesnídávku nebo povidla bez práce
Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou…
AHA.cz Dračice Šafářová vyrazila do společnosti: Brada spadla i Plekancovi!

Dračice Šafářová vyrazila do společnosti: Brada spadla i Plekancovi!

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Blesk pro ženy Nejkrásnější róby z Academy Museum Gala 2025: Přehlídka bez jediné chybičky

Nejkrásnější róby z Academy Museum Gala 2025: Přehlídka bez jediné chybičky

Ženy.cz Partner(ka) má ADHD. Jak to přežít a co když jste na tom stejně?

Partner(ka) má ADHD. Jak to přežít a co když jste na tom stejně?

Blesk.cz Další rána pro Sharon Osbourneovou: Po skonu Ozzyho (†76) přišla i o milovaného psa!

Další rána pro Sharon Osbourneovou: Po skonu Ozzyho (†76) přišla i o milovaného psa!

SportRevue.cz FOTO: Holky k pomilování. 44 nejhezčích (ex)partnerek (ex)hokejistů z NHL

FOTO: Holky k pomilování. 44 nejhezčích (ex)partnerek (ex)hokejistů z NHL

Maminka.cz Kdyby pohled zabíjel... 25 fotek naštvaných miminek, která vás zaručeně rozesmějí

Kdyby pohled zabíjel... 25 fotek naštvaných miminek, která vás zaručeně rozesmějí

Blesk Horoskopy Co o vás říká číslo narození? Ukazuje vaši minulost a prozradí silné a slabé stránky

Co o vás říká číslo narození? Ukazuje vaši minulost a prozradí silné a slabé stránky

Další doporučené recepty:

Bílý toastový chléb
Bílý toastový chléb
Bio lečo aneb jak zabít partnera :)
Bio lečo aneb jak zabít partnera :)
Bircher müsli s pečeným ovocem
Bircher müsli s pečeným ovocem
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček - hrnkový
Biskupský chlebíček - hrnkový
  • Recepty.cz
  • Biskupský chlebíček
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact