• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Biskupský chlebíček
Napište svůj komentář k receptu

Biskupský chlebíček

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 218
doba přípravy: 75 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
4fotografie
Nahrát fotku
 

Biskupský chlebíček máme spojený především s Vánocemi. Dopřát si ho můžeme ale po celý rok. Je snadný na přípravu a těsto provoněné kandovaným ovocem chutná opravdu výtečně. Chlebíček přijde vhod jako sváteční snídaně, ale i jako odpolední dezert ke kávě.

Čokoládová poleva

Suroviny

10 porce
    • 4
      ks vejce
    • 150
      g moučkový cukr
    • 120
      g máslo změklé + 2 lžičky na polevu
    • 100
      g mandle - loupané nasekané
    • 100
      g kandované ovoce
    • 150
      g hladká mouka
    • 2
      lžička prášek do pečiva
    • máslo na formu
    • hrubá mouka na formu
    • 100
      g čokoláda kvalitní

Postup přípravy receptu

1
Rozbijte vejce a oddělte bílky od žloutků. Žloutky dejte do misky, bílky do čisté mísy od robotu a ušlehejte z nich pevný sníh. Ten vyklopte do mísy.

RADA: Šlehání sněhu

2
Mísu robotu nemusíte mýt, rovnou do ní odvažte cukr, přidejte změklé máslo a šlehejte, dokud směs nebude krémová a lehce nadýchaná, alespoň 5 minut. Poté postupně zašlehejte žloutky.

RADA: Biskupský chlebíček

3
Nyní už jen stěrkou do směsi postupně vmíchejte nasekané mandle, dvě třetiny kandovaného ovoce a mouku s práškem do pečiva. Nakonec přijde na řadu sníh: přidávejte ho po částech, opatrně stěrkou zapracovávejte do těsta. Těsto by mělo být kompaktní, ale snažte se toho docílit pomocí co nejméně pohybů.
4
Chlebíčkovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vyklopte do ní těsto, rovnoměrně ho rozetřete a dejte péct do trouby předehřáté na 160 °C. Chlebíček se bude péct asi 45 minut. Propečení vyzkoušejte špejlí.

RADA: Máslo bez lednice

5
Hotový chlebíček vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
6
Chlebíček otočte dnem vzhůru. Pokud příliš vyběhl, lehce ho seřízněte, aby ležel rovně. Na kastrol s trochou vody posaďte ohnivzdornou misku a nalámejte do ní čokoládu. Vodu přiveďte k varu, čokoládu rozpusťte a přimíchejte 2 lžičky másla. Čokoládu nalijte na chlebíček a špachtlí ji pečlivě rozetřete po vrchu i po bocích. Nahoru nasypte zbylé kousky kandovaného ovoce a nechte zatuhnout.

RADA: Poleva patří do chladna

7
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ BISKUPSKÉHO CHLEBÍČKU: Celý objem a nadýchanost biskupského chlebíčku stojí a padá na vzduchu, který zašleháte do bílků. Bílky proto šlehejte v dokonale čisté a suché míse do pevných špiček (když metlu vytáhnete, sníh na ní tvoří špičku, která se neohýbá). Sníh do směsi vmíchávejte zlehka a po částech pomocí stěrky. Formu na chlebíček pořádně vymažte, nevynechejte jediný záhyb, a vysypte ji hrubou moukou, aby šel chlebíček dobře vyklopit. Nepečte jej příliš dlouho, jinak bude vysušený a drobivý. Ke konci pečení proveďte test špejlí.
8
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: Jak zařídit, aby ovoce, ořechy a čokoláda nepropadly na dno? Všechny pevné ingredience (kandované ovoce, rozinky, nasekané ořechy, kousky čokolády) dejte do misky, zasypte je jednou lžící hladké mouky a dobře promíchejte, aby byl každý kousek lehce obalený. Mouka na povrchu ovoce a ořechů způsobí, že se lépe „přichytí“ k těstu a nekloužou dolů. Zůstanou tak krásně a rovnoměrně rozprostřené v celém řezu chlebíčku. Pozor také na polevu. Čokoládu na vaření s tukem rozpouštějte pomalu ve vodní lázni, pak bude krásně hebká a lesklá. Nalévejte ji na zcela vychladlý chlebíček, jinak se bude roztékat a vsakovat.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

Ořechový biskupský chlebíček

Ořechový biskupský chlebíček

Citronový chlebíček s mandlemi

Citronový chlebíček s mandlemi

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty FOOD Vánoce
Pečení Šlehání Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Čokoláda Hladká mouka Hrubá mouka Kandované ovoce Mandle - loupané Máslo Moučkový cukr Prášek do pečiva Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Rajčatový salát s mozzarellou a olivami

Rajčatový salát s mozzarellou a…

Kakaovník

Kakaovník

Rybí salát z králíka

Rybí salát z králíka

Lasagne s masem a žampiony

Lasagne s masem a žampiony

Sníh na perníčky

Sníh na perníčky

BLT sendvič

BLT sendvič

Koprová omáčka se žampiony

Koprová omáčka se žampiony

Tříbarevná buchta z remosky (prošívaná deka)

Tříbarevná buchta z remosky …

Limetkový krém

Limetkový krém

Doporučujeme

170 minut
Salát z pečené dýně s trhaným masem a kozím sýrem

Salát z pečené dýně s trhaným masem a…

320 minut
Husí polévka s játrovými knedlíčky

Husí polévka s játrovými knedlíčky

160 minut
Svatomartinská husa

Svatomartinská husa

50 minut
Nejlepší bramborové knedlíky

Nejlepší bramborové knedlíky

115 minut
Mrkvové rohlíčky s povidly

Mrkvové rohlíčky s povidly

100 minut
Husí stehna, červené zelí a domácí lokše

Husí stehna, červené zelí a domácí…

40 minut
Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Poslední sledované recepty

55
Steak s pečenou zeleninou a omáčkou z vína
Steak s pečenou…
55
Husí stehna, červené zelí a domácí lokše
Husí stehna, červené…
43
Nejlepší bramborové knedlíky
Nejlepší bramborové…
41
Kulaté kynuté knedlíky - příloha
Kulaté kynuté knedlíky -…
20
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…

Zajímavé články

Jak na kynuté těsto, když není čas? Vsaďte na teplou vodní lázeň nebo páru v troubě
Jak na kynuté těsto, když není čas? Vsaďte na…
Znáte lokše? Bramborové placky, kterými můžete nahradit knedlíky!
Znáte lokše? Bramborové placky, kterými můžete…
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji upéct pomalu, rychle nebo jen pro dva
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji…
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle bude chtít každý recept!
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle…
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené, moravské, sladké nebo pečené?
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené,…
AHA.cz Manželé Preissovi po dlouhé době na veřejnosti! Důležitá pomoc

Manželé Preissovi po dlouhé době na veřejnosti! Důležitá pomoc

Mimibazar Epidemie krátkozrakosti: Děti špatně vidí čím dál dřív. Proč je důležité jednat už v dětství

Epidemie krátkozrakosti: Děti špatně vidí čím dál dřív. Proč je důležité jednat už v dětství

Dáma.cz Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Blesk pro ženy Módní inspirace podle Veroniky Kašákové: V oblečení se chci cítit žensky, ale zároveň přirozeně

Módní inspirace podle Veroniky Kašákové: V oblečení se chci cítit žensky, ale zároveň přirozeně

Ženy.cz Když venku prší: 4 knihy, které vás nepustí z gauče

Když venku prší: 4 knihy, které vás nepustí z gauče

Blesk.cz Bujarý večírek pořadu Showtime: Zasahovala policie!

Bujarý večírek pořadu Showtime: Zasahovala policie!

SportRevue.cz 35 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

35 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

Maminka.cz Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Blesk Horoskopy Runový horoskop na listopad: Blížence čekají těžké časy, Berani si finančně polepší a Býky potrápí vztahy

Runový horoskop na listopad: Blížence čekají těžké časy, Berani si finančně polepší a Býky potrápí vztahy

Další doporučené recepty:

Bílý toastový chléb
Bílý toastový chléb
Bio lečo aneb jak zabít partnera :)
Bio lečo aneb jak zabít partnera :)
Bircher müsli s pečeným ovocem
Bircher müsli s pečeným ovocem
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček - hrnkový
Biskupský chlebíček - hrnkový
  • Recepty.cz
  • Biskupský chlebíček
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact