Změklé máslo utřeme s cukrem do světlé pěny. Poté do ní postupně zašleháme žloutky. Přisypeme ořechy, rozinky a čokoládu (popřípadě kandované ovoce). Bílky ušleháme do tuhého sněhu. Za stálého míchání přisypeme do žloutkové směsi mouku s práškem do pečiva a nakonec k ní opatrně připojíme našlehaný sníh.
3
Chlebíčkovou formu (nebo srnčí hřbet) vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto nalijeme do formy a tu pak vložíme do trouby. Chlebíček necháme péct asi 45 minut.
4
Po upečení ho necháme zcela vychladnout.
5
Mezitím si připravíme čokoládovou polevu „ganache“. Smetanu dáme do hrnce a přivedeme ji k varu. Nalámanou čokoládu nasypeme do mísy a zalijeme ji vařící smetanou. Za stálého míchání necháme čokoládu rozpustit, po té získáme hladkou polevu.
6
Chlebíček zalijeme připravenou čokoládovou polevou. Necháme ji v klidu vystydnout.
Jako dítě jsem za totace kupovany biskupak nesnášela, byla to dusiva snídaně. Koupila jsem si formu kvůli vaječné tlacence a rozhodla ho vyzkoušet podle tohoto receptu. Opravdu výborné. Měla jsem co dělat, abych jenom ochutnala a zbylo na druhý den do práce. Ukladam a děkuji za recept.
jituvelu@seznam.cz
|23. 12. 2014 11:32
je to výbornej recept a klidně přidej 1 kostu měkého tvarohu a prašek do peřiva ej celej .Je toho víc a je t výborné ,ale stejně je tsta jen do 1 hřbetu :-P
Skvělý, nadýchaný a chuťově vynikající! Místo čokolády jsem dala snickers :-) mňamka. Dávám 1*
Pavlička
|28. 10. 2014 17:52
právě vychladl a nakrojila jsem ho...dala jsem jen tři vejce, ořechy a kandované ovoce a je to mnamka. Cokoladu na polevu nemam, myslim, ze není třeba...rána asi nedožije...vynikající dobrota
Je moc dobrý, dnes jsem zkusila variantu s čerstvým ovocem - do těsta nastrouhaná tabulka čokolády a nakrájené dvě čerstvé hruštičky, bez rozinek a ořechů. Taky moc dobré a ta čokoládová poleva už je skoro zbytečná :-)
Po ochutnání chlebíčku,jsem se vrátila do dětství ,kdy jsme právě biskupský chlebíček dostávali od babičky a přesně takle chutnal.Moc mě to potěšilo Dávám za 1.