Tento vynikající moučník tvoří hned dva druhy korpusu - dýňový a bílý. Celý dort je potřený chutným krémem z bílé čokolády a uvnitř skrývá velikonoční překvapení.
Dýni rozkrojte a vydlabejte semínka. Upečte v troubě doměkka a rozmixujte na hladké pyré. Cukr prošlehejte s vejcem, javorovým sirupem, olejem a 200 g dýňového pyré. Přidejte mouku, koření a prášek do pečiva a zlehka promíchejte. Těsto nalijte do formy široké 20 cm a pečte 30 minut při teplotě 170 °C.
Korpus nechte vychladnout
2
Na bílý korpus ušlehejte do pěny změklé máslo s cukrem. Postupně přidejte žloutky. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Ten spolu s moukou smíchanou s práškem do pečiva po částech vmíchejte do máslové pěny.
Těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové formy, rovněž o o 20 cm, a pečte 40 minut při 170 °C. Troubu při pečení neotvírejte, aby těsto nekleslo. Korpus nechte vychladnout.
Čokoládu šlehejte ve vodní lázni a smíchejte s mascarpone. Nechte úplně vychladnout v ledničce. Smetanu vyšlehejte dotuha s moučkovým cukrem a pak postupně zašlehejte čokoládový krém.
4
Bílý korpus překrojte na tři části, dýňový na dvě. Z jedné bílé části a dvou dýňových korpusů vykrojte uprostřed kolečko o o asi 10 cm.
Na podnos položte část celého bílého korpusu, potřete krémem a uprostřed vynechte kruh o o 10 cm. Položte vykrojený dýňový korpus a opět ho potřete, pokračujte bílým a pak opět dýňovým. Do vzniklé dutiny nasypte vajíčka a nakonec přiklopte plným bílým korpusem. Dort potřete ještě zvenčí krémem a uhlaďte. Ozdobte podle libosti. Před podáváním vychlaďte a ozdobte květy.