• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Bílá bramboračka
Napište svůj komentář k receptu

Bílá bramboračka

autor: Renata Kopečná
0.0
moje hodnoceni
4.9
hodnotilo: 7
doba přípravy: 50 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Bílá bramboračka
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • brambory
    • houby
    • smetana
    • sůl
    • ocet
    • vejce ztracená

Postup přípravy receptu

1
Oloupané brambory nakrájíme na kousky, přidáme k nim houby (sušené přes noc namočíme, ráno vodu slijeme) a společně v osolené vodě uvaříme do měkka.
2
Zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně. Okyselíme podle chuti octem, ale až když sundáme z ohně. V druhém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, do ní klepneme vejce a povaříme je. Na každou porci počítáme alespoň jedno ztracené vejce. Pokud použijeme místo smetany mléko, polovinu vody z brambor slijeme a nahradíme mlékem.
3
Polévka má mít bílou barvu. Tuto polévku nám vařívala babička.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Bílá kuřecí omáčka se žampiony

Bílá kuřecí omáčka se žampiony

Bílá čokoládová pěna

Bílá čokoládová pěna

Bílá čokoláda do formiček

Bílá čokoláda do formiček

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jana Řezníčková | 4. 3. 2009 10:55

    Polévku dělám hodně podobně celý život, je to recept mé babičky a říkáme jí "kyselka". Sušené houby nenamáčím na noc, zdá se mi to zbytečné, já je jenom spařím vařící vodou, chvilku nechám, potom proleju studenou vodou a dám do vařící vody, kde už mám brambory. Dávám také drcený kmín a nakonec kopr v soli. Vejce dávám rozkvedlaná do hotové polévky, nechám lehce přejít varem a přidám i zelenou pažitku a petrželku.Vynikající.Jo, pochopitelně šlehačku a trochu zakysané smetany s moukou - až jsou brambory uvařené, to bych zapomněla....

  • Lucie Strauchová | 4. 3. 2009 10:47

    Včera jsme měli na oběd, výborná , rychlá a jednoduchá, určitě znovu uvařím. Krásná vzpomínka na dětství

  • Lucie Strauchová | 3. 3. 2009 11:21

    Právě jsem dovařila, je naprosto úžasná, vzpoměla jsem si na své dětství ...

  • Lukas Pazdera | 21. 10. 2008 16:14

    super

  • Léňa | 17. 3. 2008 10:54

    Tuhle polévku znám i já:) akorat maminka vždy říkala, že nám udělá"mlíkovou" polévku, nedávala tam houby, ani kopr, byla vždy výborná, moje teta místo brambor dává kroupy, také bašta.

  • Martina | 21. 2. 2008 12:01

    Tuhle polévku znám. Je moc dobrá,vařila jí moje maminka.Do polévky přidávala zesklovatělou cibulku,ale ne vejce.Děkuji moc za recept. V mládí jsem se o vaření nezajímala a již se nemám koho zeptat jak se které jídlo přesně dělá.Ještě jednou díky.

  • Zdenka Korábová | 13. 2. 2008 13:11

    Vzpomněla jsem si na podobnou mléčnou polévku, ale místo brambor byla jako zavářka hrubé strouhání z mouky a vejce a byla mírně přislazená a babička přidávala také někdy sušené houby už asi bez cukru. Byla to dobrota

  • Máří | 12. 2. 2008 10:29

    Kulajda je docela starý jihočeský název:-) Moje západočeská babička jí říkala "se závarkem" a dělala ji ze zakysané smetany bez octa, bez hub a bez kopru.

  • Zdenka Korábová | 12. 2. 2008 09:44

    Je to tak, kulajda je pravděpodobně nový název pro mléčnou polévku a bramborem a houbama a koprem, vaří se hodně ve školních jídelnách, s nemocnicích. Stará česká kuchyně zná bud houbovou,nebo koprovou variantu, ale obě včetně té nové kulajdy jsou dobré

  • Jana T. | 11. 2. 2008 20:58

    Třeba je, ale u nás se vždycky vařila bílá houbová, a nebo koprová a nikdy se nedával dohromady kopr a houby! A název kulajda se nepoužíval, ani mně nic neříká. Musela jsem se podívat do receptů. Jen doufám, že se zase nerozběhne diskuse o tom co je a není správně. Já jsem si jen zavzpomínala.

  • E-liška | 11. 2. 2008 14:01

    Není to kulajda bez kopru?

  • Jana T. | 8. 2. 2008 21:12

    Polévku nám taky vařila babička a dnes ji vařím vnoučatům já. My jí říkáme bílá houbová, vejce neděláme ztracená, ale přidáme buď rozkrájené vařené, nebo pustíme do vroucí polévky a rozmícháme vidličkou. Někdo má rád úplně bez vajec. Kyselíme zpravidla podle chuti každý sám na talíři, někdo vůbec, jiný dost. A nejlepší je ze směsi různých druhů hub. Taky je dobré použít smetanu zakysanou, nebo dobrý jogurt, pak není ocet potřeba. Teď jsem si vzpomněla, že se někdy brambory uvařily zvlášť a na talíři si je každý pokrájel a zalil polévkou z hub. A kdyby někdo chtěl vědět kolik hub a kolik brambor, tak to je podle toho kolik nasbíráme hub. Když hodně, tak těch brambor stačí málo, no a když se nám nedařilo, tak to nastavíme bramborama. Dobrou chuť.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Houby Ocet Smetana Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuřecí prsíčka na červeném víně

Kuřecí prsíčka na červeném víně

Mřížkový koláč s tvarohem

Mřížkový koláč s tvarohem

Masarykovo cukroví z Krkonoš

Masarykovo cukroví z Krkonoš

Makové rohlíčky (Rakousko)

Makové rohlíčky (Rakousko)

Salát waldorf s kuřetem

Salát waldorf s kuřetem

Thajská kuřecí polévka

Thajská kuřecí polévka

Květákové řízky

Květákové řízky

Kapustová polévka s klobásou

Kapustová polévka s klobásou

Vinná klobása v bramboráku

Vinná klobása v bramboráku

Doporučujeme

40 minut
Nasi Goreng - indonéská smažená rýže

Nasi Goreng - indonéská smažená rýže

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

35 minut
Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

10 minut
Domácí vanilkový a kakaový pribináček

Domácí vanilkový a kakaový pribináček

70 minut
Koláč z rebarbory

Koláč z rebarbory

45 minut
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou

Grilovaná zelenina s omáčkou…

Poslední sledované recepty

239
Koprelka z Pojizeří
Koprelka z Pojizeří
130
Fežoáda
Fežoáda
36
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
34
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
28
Houbovník z Pojizeří
Houbovník z Pojizeří

Zajímavé články

5 potravin, které vám pomohou zbavit se tuku na břiše
5 potravin, které vám pomohou zbavit se tuku na…
Zapomenutá kuchařka z Vilniusu: Vyzkoušejte jednoduché vegetariánské recepty, které překvapí svou chutí
Zapomenutá kuchařka z Vilniusu: Vyzkoušejte…
Upečte si zahrádku: Rozkvetlé slané koláče jsou skvělé k obědu i večeři
Upečte si zahrádku: Rozkvetlé slané koláče jsou…
Nestíháte v týdnu vařit? Vyzkoušejte populární pečené špagety z jednoho hrnce
Nestíháte v týdnu vařit? Vyzkoušejte populární…
Rýže v troubě se nelepí a nerozvaří: Jak ji správně připravit?
Rýže v troubě se nelepí a nerozvaří: Jak ji…
AHA.cz Detaily dnešního rozloučení s Bartoškou: Herci ruší představení!

Detaily dnešního rozloučení s Bartoškou: Herci ruší představení!

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Blesk pro ženy Slavné krásky v černé: Tohle jsou triky stylistky, jak v ní nevypadat nudně!

Slavné krásky v černé: Tohle jsou triky stylistky, jak v ní nevypadat nudně!

Ženy.cz Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Blesk.cz SLEDOVALI JSME ONLINE: Poslední mejdan pro Bartošku! Kdo pařil až do rána?

SLEDOVALI JSME ONLINE: Poslední mejdan pro Bartošku! Kdo pařil až do rána?

SportRevue.cz FOTO: Kdo má nejhezčí fotbalovou manželku v Rusku? Pavel Pogrebňak!

FOTO: Kdo má nejhezčí fotbalovou manželku v Rusku? Pavel Pogrebňak!

Maminka.cz Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která se pořád vracejí ke svým ex: Kdo věří na druhé šance?

5 znamení zvěrokruhu, která se pořád vracejí ke svým ex: Kdo věří na druhé šance?

  • Recepty.cz
  • Bílá bramboračka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact