• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Bílá bramboračka
Napište svůj komentář k receptu

Bílá bramboračka

autor: Renata Kopečná
0.0
moje hodnoceni
4.9
hodnotilo: 7
doba přípravy: 50 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Bílá bramboračka
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • brambory
    • houby
    • smetana
    • sůl
    • ocet
    • vejce ztracená

Postup přípravy receptu

1
Oloupané brambory nakrájíme na kousky, přidáme k nim houby (sušené přes noc namočíme, ráno vodu slijeme) a společně v osolené vodě uvaříme do měkka.
2
Zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně. Okyselíme podle chuti octem, ale až když sundáme z ohně. V druhém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, do ní klepneme vejce a povaříme je. Na každou porci počítáme alespoň jedno ztracené vejce. Pokud použijeme místo smetany mléko, polovinu vody z brambor slijeme a nahradíme mlékem.
3
Polévka má mít bílou barvu. Tuto polévku nám vařívala babička.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Bílá kuřecí omáčka se žampiony

Bílá kuřecí omáčka se žampiony

Bílá čokoládová pěna

Bílá čokoládová pěna

Bílá čokoláda do formiček

Bílá čokoláda do formiček

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jana Řezníčková | 4. 3. 2009 10:55

    Polévku dělám hodně podobně celý život, je to recept mé babičky a říkáme jí "kyselka". Sušené houby nenamáčím na noc, zdá se mi to zbytečné, já je jenom spařím vařící vodou, chvilku nechám, potom proleju studenou vodou a dám do vařící vody, kde už mám brambory. Dávám také drcený kmín a nakonec kopr v soli. Vejce dávám rozkvedlaná do hotové polévky, nechám lehce přejít varem a přidám i zelenou pažitku a petrželku.Vynikající.Jo, pochopitelně šlehačku a trochu zakysané smetany s moukou - až jsou brambory uvařené, to bych zapomněla....

  • Lucie Strauchová | 4. 3. 2009 10:47

    Včera jsme měli na oběd, výborná , rychlá a jednoduchá, určitě znovu uvařím. Krásná vzpomínka na dětství

  • Lucie Strauchová | 3. 3. 2009 11:21

    Právě jsem dovařila, je naprosto úžasná, vzpoměla jsem si na své dětství ...

  • Lukas Pazdera | 21. 10. 2008 16:14

    super

  • Léňa | 17. 3. 2008 10:54

    Tuhle polévku znám i já:) akorat maminka vždy říkala, že nám udělá"mlíkovou" polévku, nedávala tam houby, ani kopr, byla vždy výborná, moje teta místo brambor dává kroupy, také bašta.

  • Martina | 21. 2. 2008 12:01

    Tuhle polévku znám. Je moc dobrá,vařila jí moje maminka.Do polévky přidávala zesklovatělou cibulku,ale ne vejce.Děkuji moc za recept. V mládí jsem se o vaření nezajímala a již se nemám koho zeptat jak se které jídlo přesně dělá.Ještě jednou díky.

  • Zdenka Korábová | 13. 2. 2008 13:11

    Vzpomněla jsem si na podobnou mléčnou polévku, ale místo brambor byla jako zavářka hrubé strouhání z mouky a vejce a byla mírně přislazená a babička přidávala také někdy sušené houby už asi bez cukru. Byla to dobrota

  • Máří | 12. 2. 2008 10:29

    Kulajda je docela starý jihočeský název:-) Moje západočeská babička jí říkala "se závarkem" a dělala ji ze zakysané smetany bez octa, bez hub a bez kopru.

  • Zdenka Korábová | 12. 2. 2008 09:44

    Je to tak, kulajda je pravděpodobně nový název pro mléčnou polévku a bramborem a houbama a koprem, vaří se hodně ve školních jídelnách, s nemocnicích. Stará česká kuchyně zná bud houbovou,nebo koprovou variantu, ale obě včetně té nové kulajdy jsou dobré

  • Jana T. | 11. 2. 2008 20:58

    Třeba je, ale u nás se vždycky vařila bílá houbová, a nebo koprová a nikdy se nedával dohromady kopr a houby! A název kulajda se nepoužíval, ani mně nic neříká. Musela jsem se podívat do receptů. Jen doufám, že se zase nerozběhne diskuse o tom co je a není správně. Já jsem si jen zavzpomínala.

  • E-liška | 11. 2. 2008 14:01

    Není to kulajda bez kopru?

  • Jana T. | 8. 2. 2008 21:12

    Polévku nám taky vařila babička a dnes ji vařím vnoučatům já. My jí říkáme bílá houbová, vejce neděláme ztracená, ale přidáme buď rozkrájené vařené, nebo pustíme do vroucí polévky a rozmícháme vidličkou. Někdo má rád úplně bez vajec. Kyselíme zpravidla podle chuti každý sám na talíři, někdo vůbec, jiný dost. A nejlepší je ze směsi různých druhů hub. Taky je dobré použít smetanu zakysanou, nebo dobrý jogurt, pak není ocet potřeba. Teď jsem si vzpomněla, že se někdy brambory uvařily zvlášť a na talíři si je každý pokrájel a zalil polévkou z hub. A kdyby někdo chtěl vědět kolik hub a kolik brambor, tak to je podle toho kolik nasbíráme hub. Když hodně, tak těch brambor stačí málo, no a když se nám nedařilo, tak to nastavíme bramborama. Dobrou chuť.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Houby Ocet Smetana Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Hlávkový míchaný salát s tuňákem

Hlávkový míchaný salát s tuňákem

Zeleninové placky s omáčkou

Zeleninové placky s omáčkou

Bramboráky z kyselého zelí

Bramboráky z kyselého zelí

Tetino maso

Tetino maso

Maxi palačinka

Maxi palačinka

Knedlíky z rýžové mouky

Knedlíky z rýžové mouky

Frýdecká kotleta v alobalu

Frýdecká kotleta v alobalu

Jednoduchá rajská polévka s paprikou

Jednoduchá rajská polévka s paprikou

Kuřecí kari se zeleninou a rýží

Kuřecí kari se zeleninou a rýží

Doporučujeme

110 minut
Kuřecí miso polévka s nudlemi a zeleninou

Kuřecí miso polévka s nudlemi a…

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

45 minut
Hrnkový cuketový perník

Hrnkový cuketový perník

40 minut
Pečený květák s uzenou paprikou

Pečený květák s uzenou paprikou

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

20 minut
Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Koláč s ricottou a bílou čokoládou

55 minut
Borůvkový cheesecake s čokoládou

Borůvkový cheesecake s čokoládou

35 minut
Meruňkový džem s mandlemi

Meruňkový džem s mandlemi

Poslední sledované recepty

31
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
21
Jemné tvarohové nočky s ovocnou omáčkou
Jemné tvarohové nočky s…
20
Báječná cuketová polévka
Báječná cuketová polévka
16
Bramborový knedlík podle norem
Bramborový knedlík podle…
16
Meruňková marmeláda (džem)
Meruňková marmeláda …

Zajímavé články

Poctivá česká kuchyně od pondělí do pátku: 5 receptů, které budete milovat
Poctivá česká kuchyně od pondělí do pátku: 5…
11 skvělých nápadů, jak zužitkovat cukety. Nasladko i naslano!
11 skvělých nápadů, jak zužitkovat cukety.…
Amatérská cukrářka začala dělat huňaté dorty jako únik od stresující práce. Dnes si je u ní objednávají i celebrity
Amatérská cukrářka začala dělat huňaté dorty jako…
Která část melounu je nejzdravější? Ta, která většinou končí v koši!
Která část melounu je nejzdravější? Ta, která…
Dokonalý moučník na léto? Udělejte si tento nepečený piškotový dort s ovocem!
Dokonalý moučník na léto? Udělejte si tento…
AHA.cz Místo svatby rozchod? První slova Rolins k Nedvědově známosti

Místo svatby rozchod? První slova Rolins k Nedvědově známosti

Mimibazar Poporodní inkontinence trápí až třetinu žen. Pomůže posilování pánevního dna i Venušiny kuličky

Poporodní inkontinence trápí až třetinu žen. Pomůže posilování pánevního dna i Venušiny kuličky

Dáma.cz Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Blesk pro ženy Tohle jsou důvody, proč vám blednou barvy na oblečení! Jak je uchovat co nejhezčí?

Tohle jsou důvody, proč vám blednou barvy na oblečení! Jak je uchovat co nejhezčí?

Ženy.cz Knírek jako nový trend! Nejvíc HOT jsou totiž muži s knírkem

Knírek jako nový trend! Nejvíc HOT jsou totiž muži s knírkem

Blesk.cz Jitka Boho (33): Rozchod s otcem syna!

Jitka Boho (33): Rozchod s otcem syna!

SportRevue.cz FOTO: Shakira a 31 dalších slavných sexy (ex)společnic známých sportovců

FOTO: Shakira a 31 dalších slavných sexy (ex)společnic známých sportovců

Maminka.cz Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Blesk Horoskopy Partner podle čísla vědomí: Kdo je samec a kdo ženu nosí na rukou?

Partner podle čísla vědomí: Kdo je samec a kdo ženu nosí na rukou?

  • Recepty.cz
  • Bílá bramboračka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact