mletá sladká paprika
dle chuti (1 lžíce), není nutná
nové koření mleté
dle chuti, pozor, je hodně aromatické!
2
ks
cibule
velká
olej
2
ks
vejce
Omáčka
olej
10
ks
nové koření
- kuličky
8
ks
pepř mletý
2
ks
bobkový list
60
g
hladká mouka
1
plechovka
rajský protlak
velký, cca 140 gramů
1
l
vývar
nebo voda dle potřeby, cca
70
g
cukr krupice
dle chuti a kyselosti protlaku, cca
sůl
dle chuti
Dále
1,30
kg
paprika
bílá, slovenská - cca
olej
Postup přípravy receptu
1
Omyté papriky odstopkujeme a zbavíme semínek. Pak je naplníme směsí, kterou umícháme z vychladlé rýže, kterou jsme dle návodu na obalu uvařily ve vývaru nebo osolené vodě, dále z mletého masa, vajec, koření dle chuti, dozlatova osmažených cibulí, nastrouhaného česneku. Směs dochutíme kořením o něco málo víc, než jsme zvyklí (můžeme také použít směs na mletá masa), jelikož rýže nám chuť pobere a srazí a po upečení by byla chuť nevýrazná.
2
Naplněné papriky skládáme do olejem vymazaného pekáče a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme cca 40 minut, lehce dozlatova, bez podlití a zakrytí, můžeme je během pečení i otočit.
3
Během pečení si připravíme omáčku: na oleji (másle) s kořením si osmažíme světlou jíšku, přidáme protlak, krátce promícháme, zalijeme vývarem (vodou) a dobře promícháme. Osolíme a osladíme dle chuti a vaříme cca 5 minut. Pak omáčku přes cedník nalijeme do pekáče s pečenými paprikami a v troubě necháme vše společně ještě krátce povařit.
4
Pak pekáč vyndáme, zaklopíme, aby se nám nevytvořil na omáčce škraloup a necháme papriky cca 10 minut odpočinout.
5
Plněné papriky podáváme bez přílohy, jelikož obsahují dostatek rýže. Na talířích je stačí jen přelít omáčkou.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Eva
|29. 4. 2017 22:14
Výborný recept,děkuji.
Meri
|2. 1. 2017 07:47
Dnes po case budu delat na pritelovo prani tyto papriky. Moc nam minule chutnaly.
Jana
|1. 9. 2016 07:36
Výborné :-* děkuji.
Jan Novák
|10. 8. 2016 15:07
Recept je srozumitelný a tudíž i vařitelný. Pro chlapa bez ženy je takový recept k pohledání.
Katka
|5. 8. 2016 19:40
Děkuji za recept, je perfektní a papriky jsou podle něj bez chybičky!
Růža
|11. 6. 2016 18:38
Vynikající plněné papriky :-* . Lepší neznám a ani jiné už zkoušet nebudu.
Miloslava Fejfarová
|18. 5. 2016 10:26
Papriky byly skvělé.Dělala jsem plněné papriky mnohokrát,ale nikdy nebyly tak dobré jako tyto.Někdy se opravdu vyplatí vybočit ze zažitých receptů a zkusit něco udělat jináč.
Věra Máchová
|1. 3. 2016 20:18
Výborný recept na plněné papriky. I omáčka nám velmi chutnala a sestra si odnášela s paprikama pro manžela i recept, že je taky zkusí.
...rýži vařím také do poloměkka a to tehdy, když papriky vařím v omáčce ...pokud je peču, používám zásadně rýži zcela uvařenou, protože papriky ničím nepodlévám ...my máme raději papriky pečené, protože omáčku zároveň i příjemně dochutí, ale někdy samozřejmě dojde i na ty vařené ;-)
Moc dobré plněné papriky, děláme je podobně již asi 60 let s tím zásadním rozdílem, že naplněné papriky nepečeme, nýbrž v omáčce uavříme a pokud se náplně týče nepřidáváme do ní vejce ani česnek.
Pokud jsem měl možnost v minulosti ochutnat (v restauraci) papriky (pečené), plněné masovou fáší, s přílohou houskového knedlíku, byl jsem zklamán a zůstávám při shora uvedené receptuře.
Noticka nakonec : kvituji v receptu uvaření rýže, ale jen do poloměkka !, v masovém
vývaru.
Meri
|19. 10. 2015 20:09
Vynikajici papriky.
Pavlína Laubová
|21. 9. 2015 20:27
Papriky byly bezva, omáčka senzační. Děkuji za né, u receptu určité zůstanu.
Kikina
|22. 8. 2015 08:08
Skvělé!!!!!
Jana Hajná
|6. 8. 2015 11:38
Byly vynikající. Bez přílohy jsme se s dcerou obešly tak jak se píše, ale manželovi jsem jeho čtyři plátky knedlíku musela i tak ohřát, protože bez nich by se prý pořádně nenadlábl.
Sabina
|15. 7. 2015 11:21
Mockrát děkuji za tenhle recept. Jsou to moje první plněné papriky co dělám, no tak jsem se do přípravy dala už ráno, aby jsem všechno stihla, protože se mi to zas tak jednoduchý nezdálo. Teď jsme už po obědě a sama sebe musím pochválit jak jsem to zvládla. Ještě jednou děkuji, recept budu na sto procent využívat i do budoucna. :-)
Petráková
|16. 6. 2015 13:49
Móóóóóc dobré, děkujeme za recept na výborný oběd .