Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme nastrouhanou dýni, kterou s cibulí ještě krátce orestujeme. Vmícháme nastrouhaný česnek, protlak a koření dle chuti (1 - 1,5 lžíce) a ještě krátce orestujeme. Přilijeme vodu dle potřeby a podusíme doměkka.
2
Pokud místo protlaku použijeme sekaná rajčata, přidáme i šťávu z nich a vodu můžeme vynechat. Osolíme dle chuti a místo soli můžeme použít i sojovou omáčku.
3
Směsí potíráme osmažené chleby potřené česnekem nebo opečené toasty či bagetky. Podáváme nejlépe se sklenicí chlazeného piva.
4
Pokud budeme dýňovou směs připravovat ve větším množství, můžeme ji ještě horkou nandat do čistých, suchých, přesnídávkových skleniček, které pevně uzavřeme a sterilujeme cca 10-15 minut na 90 stupňů. Pak uchováváme v temnu a chladu ve sklepě.