Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky šleháme s vodou do pěny a pak s cukrem do husté pěny.
3
Z bílků ušleháme tuhý sníh a malou část opatrně vmícháme do pěny. Postupně přimícháváme mouku s práškem do pečiva. Nakonec zlehka přimícháme zbytek sněhu. Dáme do formy, na dno dáme pečící papír, strany nevymazáváme, lépe drží tvar. Pečeme v mírné troubě tak 160°C - 45 minut dozlatova.
4
Po upečení ihned kolem dokola ořízneme nožem kolem formy a dortu a pak vyklopíme, papír sloupneme a dort prořízneme na 2-3 kola. Necháme vychladnout.
5
Krém:
6
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink. Necháme vychladnout, občas mícháme, aby se nevytvořil škraloup. Máslo s cukrem vyšleháme a po lžících zašleháváme vychladlý pudink. Nakonec zašleháme rum nebo tresť.
7
Poleva:
8
Čokolády s tukem rozpustíme ve vodní lázni, tuku dáme minimum, jen aby se netvořily hrudky, hlavně u bílé čokolády, na pečící papír pomocí vařečky nebo lžičky vytvoříme stříkance, necháme ztuhnout nejlépe v lednici, pak tmavou čokoládou pokryjeme a stěrkou uhladíme a zase necháme ztuhnout. Po dobrém ztuhnutí krájíme na libovolné tvary, kterými pak obalíme boky dortu. Můžeme vytvořit i ozdobné tvary, nápisy dle fantazie tak, že jsi dáme čokoládu do sáčku s ustřihnutou špičkou.
9
U motýla je vytvořené každé křídlo zvlášť, pak slepíme.
10
Jednotlivé pláty dortu pokryjeme krémem, můžeme potřít i marmeládou, jak má kdo rád, naskládáme na sebe dnem vzhůru, docílíme krásně rovného vrchního dílu. Vrchní díl i boky natřeme taky krémem, necháme zchladnout, na boky nalepíme kusy čokolády (drží na krému bez problému) a vrch dortu postříkáme tmavou čokoládou. A umístíme čokoládové ozdoby.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Anicka
|27. 1. 2017 10:20
Zdravim, chtela bych se zeptat zda mohu pouzit pul kukuricne mouky a pul ryzove kdyz doma nemam jizerku ani schar? Dekuji
Milan Trávníček
|18. 7. 2015 21:31
Upekl jsem dort z Jizerky, použil jsem 290g mouky, výsledek byl vynikající. Je pravda, že nedokážu srovnat s dortem upečený z Scharu. Děkuji za recept.
Kicke
|6. 3. 2015 08:52
Dá se péct i z Jizerky místo Schär Mix C? :)
Katy
|1. 1. 2015 14:24
Ahoj, já používám toto pravidlo pro bezlepkové pečení dortů: na 1 vejce - 3 polévkové lžíce cukru a 3 pol. lžíce Jizerky (Bezlepkové mouky) a špetku prášku do pečiva. i když častěji používám bezlepkovou mouku už s kypřidlem. :-\ ;-)
lenka
|23. 11. 2014 16:27
holky tak zkouším.. peču s 290 g mouky a vypadá krásně O:-) ;-) <:-)
Tip
|24. 10. 2014 20:00
Co se týče té mouky, tipnu 250-280 g? :-)
fuj dort
|4. 10. 2014 17:03
Tak díky, za zkažený dort a vyplýtvané ingredience. Možná by příště stálo za to, napsat do receptu, kolik mouky. Mysleli jsme, že se jedná o chybu v popisku a tak jsme tam žádnou nedali (logicky, do bezlepkového dortu- kdyby tam alespoň bylo napsáno- přidejte 'bezlepkovou' mouku). Páchlo to jak omeleta a připeklo se to do formy. Takže narychlo děláme bezlepkovou bábovku z krabice, ale jako náhražka narozeninového dortu- nic moc. Takže zatim a příště si to po sobě přečtěte. :-$ :'(
Taky bych to ráda udělala, kdybych věděla kolik té mouky ... A u pudinku se při bezlepkové dietě taky musí dát pozor, nejsou všechny bezlepkové, jistý je pudink od Dr. Oetkera