Začneme kváskem. Mléko zahřejeme v kastrůlku (pozor, nesmí se vařit! stačí pouze mírně zahřát). Odstavíme, přidáme lžičku cukru a mouky, zakryjeme a necháme vzejít.
Do mísy nasypeme mouku, zbylé ingredience (olej, vejce, cukr a špetku soli) a na závěr vlijeme kvásek. Těsto uhněteme do hladké struktury (bud vařečkou nebo kuchyňským robotem).
3
Těsto necháme v nádobě, přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca hodinu na teplém místě (pod peřinou, u topení).
4
Mezitím si připravíme (moji nejoblíbenější) tvarohovou náplň. Tvaroh rozmícháme s cukrem a vejcem. Uvaříme si v konvici vodu a zalijeme hrozinky, které jsme si předem nasypali do hrnečku. Hrozinky změknou a zvláční.
Vykynuté těsto si rozválíme na pomoučněném válu na cca 0,5 cm vysoký plát a hrnečkem vykrajujeme kolečka. Do jejich středu lžičkou naneseme tvaroh, ozdobíme rozinkou a přeneseme na plech, který jsme si vyložili pečícím papírem.
6
(Pokud budeme připravovat koláčky s mákem, ořechy nebo povidly, hodí se na ně jemná drobenka. Smícháním másla, mouky a cukru a jejich rozdrobením si připravíme drobenku, kterou koláče na plechu před pečením ozdobíme. )
7
Hotové koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem, do kterého jsme přidali trochu mléka. Koláče pečeme ve vyhřáté troubě na 175˚C asi 20 minut, do zlatova.
8
Recept vytvořila Monika Menky z blogu Celiaxmoni. Další bezlepkové recepty najdete v kuchařce "Můj život bez lepku".