Kyselina sorbová není závadná!! Podívejte se sem https://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_sorbov%C3%A1 :-) .
Děkuji za recept. Někteří se ptají, zda je možné nahradit kyselinu citrónovou citrónem. Ano, já třeba dělám jen s citrónem a vše je v pořádku, sirup se nakazí. Jen ještě používám nahoru do lahve třošinku alkoholu - slivovice, rumu apod., abych zabránila kažení. Případně dávám svůj recept k dispozici: http://milujemebylinky.cz/recept-na-bezovy-sirup/ Určitě bezový sirup vyzkoušejte, je moc dobrý :-)
Pet lahev je nezávadná v případě, že se do ní plní studená tekutina. Při nalití horké tekutiny se plast nejen roztaví, ale uvolňují se přitom škodlivé ftaláty. Bohužel.
Doháje do každej recept na sirum : + 2kg cukru to je vprdeli. dneska najít něco bez toho zla je fakt těžký
Prosím, napište mi, kdo nepijete vodu nebo limonádu z plastu, v čem jste na tom zdravotně lépe. Plast na láhve je v kvalitě, která odpovídá požadavkům na tekutá léčiva. Každý den se prodá obrovské množství limonád v plastu. Pokud plast vadí sirupu plastu, udělejte jen koncentrát na limo v platu. Recept je stejný. Tady nahoře. A je výborný. Ahoj.
Lindo, tady jsem našla fajn článek, kde jsou všechny převody, tak snad se bude hodit http://www.domacikuchyne.cz/zapisnik/vazeni-bez-vahy-prepocet-vahy-na-lzicky-a-hrnky-pri-vareni-ocenite.html
dobry den, prosim kolik kyselinu sorbovou davate do 5l sirupu? dekuji za odpoved
1 lžička cca 5 gr. x 16 lžiček = 80 gr.
1 plná lžička cca 5 gramů , cca 16 lžiček = 80 gr.
Posím, kolik je 80g kyseliny, nemám to čím zvážit, tak třeba kolik je to na lžičky. Děkuji
Z PET lahví se uvolňuje BPA, najděte si to někde na internetu...
Z PET lahví se uvolňuje BPA, najděte si to někde na internetu...
Z PET lahví se uvolňuje BPA, najděte si to někde na internetu...
Určitě jde dát alespoň částečně místo ní citron, jen množství musí být určitě větší... Dávám několik citronů a trochu kys. citronové podle chuti :-)
Sirup je konzervovaný v první řadě cukrem, a kyselina citronová je zdraví neškodná a také dobře konzervuje. Samozřejmě je možné jí nahradit částečně citronem, na chuti to jen přidá... Po roce bych se v žádném případě nebála konzumace, určitě se nezkazí, a když bude zavařený (horký nalitý do zavař. sklenic, a otočit víkem dolů), určitě vydrží i o dost déle. Kompotuji jen s cukrem jakékoliv ovoce a nikdy jsem neměla problém, kompoty jsou výborné i po delší době. Kyselina sorbová opravdu zdraví škodí, tak proč ji přídávat, když to není nutné? :-$ Ale to je na každém... pokud má někdo chuť si ji tam přidat, ať ji přidá :-) Když jsou sklenice vyvařené, čisté, plíseň se ale určitě dělat nebude tak i tak :-)
Hlavně při zahřátí (čím teplejší, tím hůře - ale už po 1 dni např. ve 30 stupních Celsia,např. při zapomenutí v autě), se z pet lahví ve větším množství uvolňují škodlivé rakovinotvorné látky... Sklo je i proto opravdu lepší ... je to osvědčené a zaručeně nezávadné :-) Já jsem si oblíbila 0,7 l lahve s širším hrdlem od rajčatového pyré, případně klidně použiju jakékoliv sklenice od medu, moštu...
Můžu se prosím zeptat, kolik kyseliny sorboné dávate na ty cca 2 litry vody? Díky moc.
diky kyseline sorbove prave vydrzi stava i rok az dva,delam ji uz pet let a vydrzela mi i tri roky.bez kyseliny sorbove necely rok a nevim proc by mela byt skodliva,kdyz se dava i do sirupu a stav normalne,spise zabranuje,aby se tam netvorili kvasinky a plisen =-O
Jak jste přišla na to, že PET lahve jsou škodlivé? Tady bych rekla, ze jde hlavne o estetiku, sklenena lahev proste vypada lepe.
Tak právě kyselina sorbová je pěkný svinstvo, stejně jako všechny chemické konzervanty. Kyselina citronová by měla být teoreticky neškodná.
ahojky, mám dotaz na Vláďu. 50 květů, 2,5 kg cukru a kolik vody a kyseliny??? :-\
vyborne recepty, jen prosim - do PET lahvi radeji ne, jakekoli sklenice jsou neskodne...
Ahoj. My dáváme 50 květů, vodu nepřevařujeme, cukru 2,5kg a po rozpuštění (nutno trošku zahřát)hned do PET lahví a vydrží tak dlouho, než ho vypijeme - klidně 2-3 roky..
Zdravím , jen tam hezky dejte tu kyselinu citronovou , je to , abe se to nekazilo , já přidávám ještě kyselinu sorbovou , a sirup s přehledem vydrží i déle než rok ..... jsou to jen kyseliny , nic extra škodlivého .
ahoj, muzu místo kyseliny citronove dat třeba 1 citron?
Mohu nahradit kyselinu citronovou odpovídajícím množstvím citronové šťávy? Jelikož se ve 100g citronové šťávy se nachází 4 až 8 g kyseliny citronové. Zkoušel to někdo? Díky :-)
Dávám tam ještě práškovou kyselinu L-askorbovou (vitamin C), což taky konzervuje, a trochu kyseliny sorbové, což by měl být neškodný konzervant. Loňské bez problémů vydržely až do jara při teplotě kolem 15 st.
vodu studenou, max. vlažnou
PS- Blow and their family did place in a declare with BP, these people just haven’t noticed anything however. AS ASSOCIATED WITH MARCH twenty-four, 2011 wholesale nba jerseys http://www.hillingtongreen.com/replica_nba_jerseys.html
z mé zkušenosti do studené. Jednou jsem dala do teplé a květy zčernaly a musela jsem to dělat znovu.
Dotaz: Převařená voda se naleje na květy vřelá nebo studená? Děkuji.
Připojuji se k dotazu: Převařená voda se na květy naleje vřelá nebo studená? Děkuji.
v ikee jsou super dvoulitrovky :-[ :-) :-)
samozrejme se ty lahve v ty roube na 200 stupnu sterilizuji jeste prazdne bez sirupu, ten tam nelijete az po schladnuti sterilizovanych lahvy
sterilizuje sama kys.citronová ... když zavaříte na 200 st., tak zničíte všechno dobré a zdravé, co v sirupu do té doby po bezinkách zůstalo!
Já sterilizuju vymyté skleněné láhve v troubě na 200 stupňů, max.20 min a víčka vyvařím.Je to rychlé a funguje to! ;-)
no jistě že cukr v tekutém stavu! Sirup přeci :-D
Dobrý den, váš recept se mi zamlouvá, zkusím ho, ještě jsem sirup nikdy nedělala, tento rok jsem ho náhodou dostali na výslužku a byl vynikající, tak se těším až pokvete bez a půjdu trhat :) protože ty kupované sirupy jsou opravdu neschopné pití
nooo....já mám na 50ks květů pouze 3,5g kyseliny citronové !!!!! 4 l vody, 4 citrony na kolečka. vše promíchat s tou vodou - prvně převařenou a zchlazenou, - nechat 24h odpočinout a až potom změřit kolik mám ten druhý den litrů, tolik dám kg cukru, přivedu k varu a ihned vypnu - nevařím! potom vychladlé plnit do lahví. :-) :-)
Vyzkoušela jsem. Je to dost kyselé, asi jako býval Vitacit. Mám blbou kyselinu citronovou, nebo se jí tam má dávat radši míň?
Můj recept na bezinkvý sirup je: Převařit 2 litry vody, nechat vychladit, k tomu přidat 25 bílých květů bezinek, 2 citrony pokrájené na kolečka a bez jadýrek, - toto nechat 24 hodin louhovat. Poté přecedit, přidat 2 dkg kyseliny citronové a 2 kg cukru. Zahřeju jen tak,aby se cukr rozpustil (nevařit). Horké plním do sklenic se širším hrdlem - od leča, čalamád, - zavíčkuju, obrátím dnem vzhůru a nechám takto vychladnout. Sirup se nekazí, vydrží rok pokud jej nevypijeme. Je vynikající, sladíme jím čaj místo cukru. Tento recept používám řadu let, je výborný a nikdy mě nezklamal.
Také dělám bezinkovou šťávu podle stejného rozpisu jen s tím rozdílem, že kyseliny citronové použiji mnohem méně. Kyselinu sorbovou nedoporučuji - zabraňuje sice růstu kvasinek a plísní a je snadno dostupná, ale šťávu děláme doma a pro děti :-) ... Šťávu plním do vyvařených sklenic až po okraj, ihned uzavřu a ukládám naležato do lednice ( bohužel nemám chladný sklep). Poslední kousky dopíjíme během března a pak se jen těšíme na novou várku. Jana
ahojte, nebude ten sirup kvasit, když není sterilizovany?
Ahoj, zásadně plním do skleněných zavařovacích láhví, které následně zavařím než se víčko chytne. Takto mám bezinkovou šťávu k dispozici celý rok, než ji zkonzumujeme.
...kyselina citronová je na některý druh pet lahví agresivní a chuť džusů, limonád... chytne po delší době takovou divnou pachuť :-( ... , skladuju v lahvích od Ferneta, rumu, likérů ;-) ..., soused je nesmí nosit do výkupu, ale k nám za dveře :-D
Jirko - jakou zkušenost? Napiš, ať vím, co to může udělat.... I když skleněných lahví bych asi neměla dostatek....
...nemám dobrou zkušenost s kyselinou citronovou a plastem, raději plním do skla...
Já si limonádu slévám to PET lahví. Mám je pak v lednici a pijeme ji tak 2-3 měsíce... Dokud nedojde...
...už aby byly bezinky :-P a bezinková limonáda u nás taky nevydrží dlouho ;-) :-D
Bezinkový sirup je super...a podle tohohle receptu už jsem ho dělala dvakrát, takže jdu na něj zase. Mmch. k tomu uchovávání, my ho dáváme do mražáku a vydrží tam klidně i rok. A chuť zůstane stejná:-)
Dobrý den Blanko-zaujal mě Váš recept,prosím ty citrony-oloupat a pokrájet či vymačkat????děkuji,eva
aby nekvasil může se přidat jeden balíček kyseliny sorbové to potom nezakvasí zaručeně zakoupíte v drogerii
Sirup jsem dělala, velice nám všem chutná
Ta voda má být prosím horká nebo vychladlá? Děkuji
Bezinkový sirup dělám již 3. rokem a nikdy jsem neměla problém s kvašením, spíše s plísní. Předminulý rok jsem pokusně dolila hrdlo (cca 1-2cm) nějakým alkoholem a šťáva mi vydržela i více než rok!!
No, já si myslím, že všechny sirupy jsou více méně tekutý cukr, ale ředí se přeci vodou, ne? A to dost. U většiny kupovaných sirupů máte cukr na druhém místě - hned po vodě. Je to normální. Tento bezinkový je vynikající a velmi osvěžující. U nás ho milují i děti. Zítra jdu otrhávat bezinku.
Mno, čekala jsem, že to bude sirup z bezinkových plodů a ne květů. Něco podobného jako toto babička taky dělala, ale 2 kg cukru na 2 litry vody, no nezlobte se, ale to je cukr v tekutém stavu.
taky dělám bezinkový sirup stejě. Babička mu říkala kozičková šťáva. Jako děti jsme ho milovali a já ho dělám každoročně. Moje rodina ho má ráda, je lepší než stˇávy a sirupy z obchodu.Jenom s uchováváním na delší dobu mám trošku problém. To tajemství mi babička ani maminka nestihly říct.
Jo, to je náš "rodinný" recept. A je skvělý. Zrovna dneska večer budu slívat první letošní dávku.Dřív jsem bezinky nesnášel, ale bylo to v tom, že jsem si ten sirup nedělal sám a byl mírně nakvašený.
dekuji za uverejneni receptu,po nekolika letech ho chci znovu udelat,vim ze je moc lahodny,udelala jsem prvne spatny postup a tak musim znovu
Podobný sirup dělám také a sice: 50 květů, 40 g kyseliny citr., 4 citrony, 4 litry převařené vody. Vše se nechá 24 hodin louhovat, pak přecedím a přidám 4 kg cukru a je hotovo - rozlévám do sklenic, v chladu vydrží (pokud se nevypije) opravdu dost dlouho.
Konzervovaný je cukrem a kyselinou citronovou. Plním ho do láhví až nahoru aby tam nebyl vzduch a dávam do chladna. Tak vydrží klidně celý rok ( pokud se před námi dobře schová:-) Jinak v září se zas těšíme až vykvete:-)
Bez konzervačných látok a bez sterilizovanie nekvasí tento sirup? Ďakujem za odpoveď vopred.
Stejný recept na tento sirup připravuji už několik roků. Je vynikající, rodina se po zimě nemůže dočkat až začne černý bez kvést a bude nový sirup
Uz jsem se zminovala jak jsou bezinky zdrave, ten sirup je moc dobry na procisteni, zbavuje telo toxiny!