ks
bezové květy
řádně rozkvelté, cca 200 gramů nebo
1
l
voda
2
ks
citron
větší
1
kg
cukr krupice
Postup přípravy receptu
1
Bezinkové květy, čisté a v plném květu natrháme, pokud možno neoplachujeme, dáme do hrnce, přilijeme litr vody, přidáme na plátky pokrájený, kartáčkem očištěný citron (nejlépe bio) a šťávu z druhého citronu. Vodu ohřejeme, ale nevaříme! Necháme stát zakryté do druhého dne a dbáme na to, aby byly květy ponořené. Pak dáme do cedníku čistý plátěný ubrousek, přes který výluh přecedíme a bezinky vymačkáme.
2
Do výluhu nasypeme cukr krupici nebo krystal a přivedeme k varu. Nejprve můžeme vařit na vyšší stupeň, ale čím bude sirup hustější, tím bude mít snahu pěnit a utíkat z hrnce. Je tedy lepší zvolit vyšší hrnec s širším dnem. Tím zkrátíme i dobu, kterou potřebujeme na to, abychom docílili požadované hustoty medu. Doba vaření je zhruba hodina, hodina a půl. Hustotu medu zkoušíme kápnutím trošky sirupu na talířek, na kterém necháme vychladnout. Čím je chladnější, tím je hustější.
3
Bezinky netrháme u silnice a vybíráme si květy bez broučků a mšic. Citrony použijeme ty, které mají slabou kůru, ty se silnou kůrou by nám mohly přivodit nahořklou chuť. Nebo si dáme tu práci a můžeme bílou dužinu z citronu pod kůrou odstranit, ale žlutou část potřebujeme pro její výraznou citronovou chuť.
4
Uvařený med naléváme ještě vařící do suchých, čistých, menších skleniček velmi opatrně!!! Pevně uzavřeme a necháme vychladnout. Skladujeme na temném místě, při pokojové teplotě (sklep, komora...).
Myslím, že jakýkoliv med dělaný z cukru je víc škodlivý než prospěšný.
Cukr je jed.
Michaela
|13. 6. 2016 18:58
Majdo radši tenhle domácí než kupovanej, dělám ho až druhej rok a super a je hned pryč. <:-)
Pražáková
|12. 6. 2016 21:40
Já také a dnes jsem zkusila z bezinky a ten je tedy o třídu lepší a určitě ho budu dělat i do budoucna.
Jana
|6. 6. 2016 08:07
Děkuji za recept. Je to mňamka ;)
Jana
|6. 6. 2016 08:05
Děkuji za recept. Je to mňamka ;)
Jana
|6. 6. 2016 08:04
Děkuji za recept. Je to mňamka ;)
Jana
|6. 6. 2016 08:03
Děkuji za recept. Je to mňamka ;)
Jana
|6. 6. 2016 08:02
Děkuji za recept. Je to mňamka ;)
Monika
|5. 6. 2016 07:41
Je úžasný a ta vůně už když jsem ho vařila <3
Alena Vlasáková
|2. 6. 2016 13:41
To je možné, ale pořád je lepší než ten kupovaný, se zdraví škodlivými antibiotiky. V marmeládě vařením taky zabijete vitamíny a děláme je všichni, když nechceme ty se spoustou éček. Takže bych řekla spíš bohudík!
Alena Vlasáková
|2. 6. 2016 13:35
Je výborný! Děláme taky z pampelišek :-)
Majda
|1. 6. 2016 08:39
Sice může krásně vonět ,ale pijete pouze cukr,tam už není z byliny vařením vůbec nic...Bohužel... ;-)
Lenka
|31. 5. 2016 19:18
Dnes dovařena první dávka a je výborný, budu dělat ještě minimálně z jedné dávky. Máme už sedmikráskový, smrkový a niní už i bezinkový med......
Je výborný. Docela vážně přemýšlím, že nějaký ještě přiděláme.
Iva Zlatohlávková
|23. 5. 2016 13:55
Je výborný <3 <3 <3 <3 <3 je mnohem mnohem lepší než pampeliškový , který děláme každý rok a určitě ho dělat nepřestaneme , ale tenhle z bezinkových květů i úžasně voní .
Tereza
|21. 6. 2015 20:25
Je výborný, děkuji.
Renata
|16. 6. 2015 07:38
Tak to je snad jasný každému :-D To je stejný jako pampeliškový nebo sedmikrásový a taky se řiká že je to med a každý ví že to není :-D
Renata
|16. 6. 2015 07:35
Výborný :-* mám 11 skleniček :-D
Rejpal
|15. 6. 2015 11:42
Jen taková malá, nepatrná, drobná připomínka. To NENÍ med, ale zahuštěný sirup. Med si na šporáku vážně nikdo nevyrobí. Na to jsou potřeba včelky ;-)
Irena
|9. 6. 2015 20:36
Med je výborný. Vymačkávám bezinky i s citrónem.
Veronika
|7. 6. 2015 23:21
Prosím,z toho citronu co je na kolečka se má při přecedění vymačkat taky šťáva?Děkuji moc
zuzina
|6. 6. 2015 20:21
prave dovareno, odebrano na talirek, ochutnano a zitra jdeme na dalsi kvety bezinek dokavat jsou, je nas hodne na par sklinek mediku :-D a po degustaci ho musi byt nutne dost velka zasoba :-D
Iva Součková
|3. 6. 2015 17:46
Pro Páju: Taky děláme bezinkový med a když tak přemýšlím, myslím že to půjde, jen to při ždímání bezinek bude víc lepit. Možná bych pak ještě trochu cukru přidala, když část bude v bezinkách. Vylít by to byla škoda, je to dobrota, hlavně na chlebu s máslem.
Pája
|2. 6. 2015 21:04
Prosím dala jsem cukr hned do vody a nechala rozpustit :( Udělám z toho ještě med?Děkuji!
Zuzana Pízová
|27. 5. 2015 17:15
Med je výborný. Právě smáčím další dávku květů.
Simona Vagnerova
|24. 5. 2015 21:04
Skvely na osvezeni se sodovkou i jako lecebny doplnek pri nachlazeni, ketry pridavam do caie nebo pouzivam po lzickach. Delam kazdyy rok na litry, je uzasny a chutny.