Máslo s olejem rozpustíme v nepřilnavém hrnci, zasypeme hladkou moukou a za stálého míchání jí osmažíme na světlou jíšku.
2
K té pak přilijeme smetanu na vaření a vývar dle potřeby, abychom vařením dosáhli hustoty omáčky jaká nám vyhovuje. Osolíme, přisypeme pokrájené očištěné česnekové výhonky, ze kterých jsme odstranili květenství a vaříme do jejich změknutí na skus (10 - 15 minut) za častého míchání.
3
Omáčku dochutíme cukrem a octem, provaříme a podáváme s vařeným bramborem a vařeným vejcem či plátkem uzeného nebo vařeného hovězího masa.
4
Dochucení je individuální, já dávám zhruba 1,5 lžíce cukru + ocet po necelých lžičkách do požadované chuti.
5
Do omáčky můžeme přidat trochu čerstvého tymiánu nebo nasekaný kopr.