Bešamel je světlá omáčka z másla, mouky a mléka a poslouží jako základ pro mnoho dalších pokrmů. Snadno z něj vykouzlíte jinou omáčku, která díky němu bude krásně krémová. nebo ho využijete pro přípravu oblíbených lasagní.
RADA: Tradiční italské lasagne
Na Slovensku, žiadna reštauracia ani hotelovy slavny kuchari nevedia spravny postup vyroby bešamelu. Je to zaražajuce a nepochopitelne, Normy sa na to aby sa dodržovaly a varit iba tak može kuchar doma ale nech tomu nehovori bešamel ale jeho vlasny vytvor.Mrzi ma to a hanbym za všetkych Slovenskych kucharov že to tak doslovene kurvia. Pritom je to zakladne učivo na školach.
Podle toho receptu je tu hustý jak sviňa.Doporučuju poloviční dávku mouky. :-(
Stačí jen místo vařečky popužít metličku :-)
Stačí to míchat metličkou a ne vařečkou
Rekl bych ze nejake presne odmerovani nikdy nemuze 100% fungovat,doporucuji brat recept hako navod ktery si prizpusobite podle sveho usudku,pak se nebude muset rozcilovat ze 1/2 mleka je moc nebo malo.A co se tyce hrudek v besamelu i jinde,zkuste treba mixer,vse jde napravit.Vareni zdar
Me to dela hrudky.... :-( co delam spatne?
Super recept, podarilo sa :-P :-P
:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Blivajs :-)) Ale dobrej 8-)
hnus :-(
zajimalo by me pro kolk je to lidi v takovem pomeru na recept bešamel.. 8-)
Je výborný dělala jsem ho do lazaní , a fakt výborný krásně hustý super :P
Bešamel byl výborný, ani neměl hrudky, mohu vřele doporučit :-[
ty si zřejmě pleteš pojem s hnojem, že? bešamel je základ do kterého můžeš přidat co chceš, ale pak už to není bešamel ale např. nivová omáčka :-|
přesně tak se bešamel dělá a pak je to v poho, jenže je to pracnější a většina lidí je shnilá, tak to šidí jak se dá a výsledek jsou např. ty hrudky
REFLEX, M.Macek cituje Augusta Escoffiera: Udělejte (velmi pomalu a "do plava") světlou jíšku z 25g másla a 30g mouky, rozřeďte ji půllitrem vroucího mléka a za stálého míchání metlou pomalu uveďte do varu. Pak kastrol odstavte z plotny, přidejte sůl, nahrubo utlučený pepř, trošku nastrouhaného muškátového oříšku, půlku menší cibule s vpíchnutým hřebíčkem, snítku petržele, půlku bobkového listu a větvičku tymiánu. Mírně vařte 25 až 30 minut (nezapomeňte míchat!), pak proceďte jemným sítkem do vhodné nádoby a navrch dejte kousek másla, aby se nevytvořil do doby dalšího použití na povrchu škraloup!PARÁDA
jen že do Bešamelu čiže základní světlé omáčky ještě patří bobkový list a výhradně jen mléko. vývar se dává do omáčky + žloutky a ta se jmenuje veloute
Bešamel je ale vždy dobré procedit přes jemné síto, pak nějaká ta hrudka nevadí. Skvělý je bešamel na dotvoření koprové omáčky - třeba podle receptu pana Krause je to chuť přímo pohádková - viz http://star-dance.cz/program/bananoverybicky-15.03.2007-21:25-ct1/recepty/56/ahoj - PP
Díky moc, budu vařit a vařit až se mi to konečně povede :o) Už jsem registrovaná Maky. Zkusila jsem z toho serveru tolik receptu, že už jsem se musela zaregistovat, jinak to nešlo :o)))
Markétka, nesmie byť cítiť múku, preto ten dlhší var.
Markétko, bešamel se musí opravdu takto "dlouho" vařit, protože se dělá z mouky, a ta se musí provařit, aby ztratila moučnou příchuť. To platí i při zahušťování polévek nebo omáček moukou rozmíchanou ve vodě nebo jíškou. Tak to prostě je :-)
Nedávno jsem tady psala, že mi bešamel nechce houstnout. Tak teď mi zase houstne moc :o) Možná to bude i tím množstvím mouky na 0,25l mléka. Zkusím to udělat s půllitrem mléka. A jsem překvapená z toho, že bešamelová omáčka se musí 10-15min. vařit? Opravdu tak dlouho????????
ja delam Bešamel na slano s nivou a bazalkou a špička - na těstoviny se šunkou . . .
Bešamel je také výborný do krémových náplní vánočního cukroví, dortů, zákusků a apod. Nahrazuje vlastně pudink. Používáme ho tak už léta a je to výborné. Našlehá se máslo s cukrem, postupně do něj zašleháme bešamel (máslo, mouka a mléko, bez muškátového oříšku) a vznikne tak krém. A mimochodem, bešamel originál se skládá z másla, mouky a mléka. Když se ředí vývaram, není to bešamel, ale ta omáčka se nazývá Velouté, a používá se do polévek a omáček.
pri michani besamelu pozijte metlicku a obycejne maslo nesmite prestat michat jinak tam budou hrudky
Pridala jsem do ni pačerstvou pazitku a také nějaké houbicky by tomu neuškodily jinak je to mdlé.
Recept je to sice rekenme zajimavej ale v tomto besamelu mi chybi niva se kterou to znam ja
Jo ještě je dobré, (nejlepší) jíšku zalít jen menším množstvím mléka/vývaru a vypracovat hustou kaši, ta nemá hrudky a pak ji postupně ředit až do požadované konzistence, někdo psal že po nalití mléka se mu vždy srazí, to jo proto že ho tam vkydne celý najednou a než to stačí rozmíchat tak tam nejsou hrudky ale hroudy.
Někdy se k zahuštění omáček, polévek používá i zátrepky, (studená jíška) buď se nám nechce dělat jíšku, nebo ji bylo málo a pokrm je řídký. Zátrepka je rozkvedlaná mouka s mlékem / vývarem, dle potřeby. Zásada, vždy se sype mouka do tekutiny ne obráceně a kvedlat a trepat, pořád platí míchání studené s teplým. No a teď se vám už nemůže nic srazit.
Někdy se bešamelem zahušťují i omáčky tzv, kyselé (znojemská, svíčková atd.) V bešamelu je mléko a když dáme bešamel do již okyselené omáčky tak se zdrcene. Zásada zní, vždy do vaření nejdříve mléko nechat ho projít vatem a pak teprva ocet, pak se nesrazí. Samozřejme vždy platí zásada míchání teplé se studeným a obráceně.
zásada je vždy míchat studené s teplým a obráceně. Při přípravě bešamelu do horké jíšky st.mléko/vývar. Může se stát že bešamelem zahušťujete, bílou polévku, štávu z výpeku na omáčku apod., tak to musí bešamel vystidnout a pak ho přidáváme do horké polévky, štávy a pod. Samozřejmě mýchat a mít po ruce ještě zásobu studené vody pro případné doředění, kdyby bylo bešamelu moc.
Mouku s máslem je třeba opravdu dobře rozmíchat a nechat tepelně prohřát. Mléko může být teplé i studené. Vytvoří-li se Vám žmolky, rozmixujte je ponorným mixérem. Pokud ho ještě nemáte, je to dobrá investice:-). Prováření bešamelu trvá 10-15 minut na mírném plameni. A stále míchat, neodcházet! Dochucujeme muškátem, bílým pepřem, sýrem, bylinkami, houbovým extraktem,...Ve výše uvedeném předpisu je podle mne málo mléka. Na toto množství mouky bych dala skoro půl litru.
Já vyždycky když dělám bešamel,který se dá použít jako základ pro fůru ostatních omáček,přilévám do základní "jíšky"(máslo+mouka) horké mléko.Po troškách a pořád míchám.Nikdy se mi nesrazil,nevím,jaké máte zkušenosti vy,ale mě se osvědčil tenhle postup.A dělávala to i moje maminka,která zase používala bešamel při zapékání třeba květáku atd.
Nevzdávajte to, nabudúce dajte viac múky, budete mať viac bešamelu. Ak sa vám zdá, že ho máte málo, urobte ešte jednu dávku nanovo. Rozhodne nenastavujte ani nezahusťujte dodatočne múkou. Chce to tú prax, nebojte sa, zvládnete to. : ))))
Děkuji za radu. O víkendu jsem ho zase dělala, bylo to lepší ale stále to není ono. Bylo to v pohodě do té doby než jsem tam přilila mléka, protože jsem měla pocit že je toho málo. Od té chvíle už se to nedařilo :o(
Nie je to rastlinným maslom, niekedy ho používam aj ja. Je to v tom, že musíte dobre odhadnúť množstvo múky a mlieka. Používať vždy hladkú múku a dajte radšej viac, v najhoršom sa vám bešamel zvýši. Chce to prex, aby ste vedeli , koľko múky potrebujete na určité množstvo bešamelu. Nedržte sa striktne gramáže, jednoducho odsypte vareškou a praxou zistíte, koľko toho treba. Ono aj múka nie je vždy rovnaká, obsahuje rôzne množstvo lepku, takže sa tej gramáže nedá držať. Len skúšajte, určite to zvládnete.
Ja s tím bešamelem vždycky zápasím :o/ ať dělám co dělám, nikdy mi nezhoustne.. a to dávám předepsané množství másla i mouky. Myslíte že to může být rostlinným máslem????
Pri varení bešamelu vždy platí miešať teplé so studeným. To znamená ak je teplá zápražka ( jíška ), mlieko musí byť studené, inak sa vám môžu urobiť žmolky. Aby ste mali istotu, odstavte jíšku z ohňa, chvíľočku ju nechajte ochladnúť ( 1/2 min ) a potom zalejte mliekom. Rozmiešajte, postavte späť na oheň a miešajte ďalej. Ak treba, rieďte.
myslím, že to mléko by mělo být teplé, pokud je z ledničky, tak hrozí, že se to zdrcne, což je asi Váš případ.
nevite proc se mi to vzdycky zdrcne po naliti mleka i kdyz micham jak divej?;o)