ks
rozinky
nebo buráky, lentilky... na oči beránka
bílková poleva
pokud nechceme čokoládovou a mašli kolem krku
2
ks
tyčinky ledové kaštany
nebo jiná čokoládová poleva dle chuti
Postup přípravy receptu
1
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme mleté ořechy a za stálého míchání přidáme horkou vodu. Dále přidáme mouku s kypřidlem a majonézu, vše dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané beránkové formy, kterou položíme na plech, vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme dozlatova cca 1 hodinu. Vyzkoušíme špejlí, těsto na ni nesmí lepit, špejle musí zůstat čistá. Po upečení necháme částečně zchladnout, vyklopíme, a necháme vychladnout úplně.
Ledové kaštany rozpustíme ve vodní lázni, polevou pak přelijeme za pomocí mašlovačky celého beránka, na místo očí natiskneme rozinky nebo lentilky... a po ztuhnutí polevy uvážeme beránkovi slušivou mašli. Hlavičku z vrchu můžeme posypat mletými ořechy...
3
Polevu můžeme použít jak tmavou, tak i bílou. Lze také zdobit cukrovým sněhem, který používáme například na kremrole... Fantazii se meze nekladou. :-)
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Šárka
|9. 4. 2017 18:50
Včera jsem ho pekla na zkoušku a i návštěvě moc moc chutnal. Teď už je na talíři jen kus hlavičky
Kamila Soukupová
|25. 3. 2016 07:32
Děkuji za recept. Včera jsem beránka upekla a dnes budu dělat ješte čtyry další. Je výborný a vláčný a akorát sladký. Peču i pro děti na pomlázku a mazance taky.
Věra
|2. 4. 2015 21:29
Majonézového beránka budu péct zítra poprvé a věřím, že bude výborný. Peču z majolky i koláčky a ty jdou u nás doma na dračku.
Děkuji za recept. Beránek nemá chybu a není to žádná dusivka, ráno jsme mu snědli celé tělíčko a do večera těžko vydrží. V sobotu upeču pravého velikonočního a toho už i nazdobím.