Těsto: mouku, moučkový a vanilkový cukr, sůl a droždí promícháme. Přidáme vlažné mléko, vejce a zaděláme těsto. Necháme 15 min. na teplém místě kynout. Poté ještě jednou prohněteme, povrch poprášíme hladkou moukou, překryjeme a podle potřeby necháme 30-90 minut kynout. Těsto si můžeme zadělat i v pekárně!
2
Náplň: mléko smícháme s moučkovým cukrem, medem, citronovou kůrou a svaříme. Odstavíme z plotny, přidáme mletý mák smíchaný se strouhankou a dobře rozmícháme, Necháme trochu vychladnout.
3
Z vykynutého těsta odebereme 1/3. Zbylé těsto vyválíme na plát asi 30x40 cm (výška asi 1,5 cm). Plát potřeme makovou náplní, srolujeme a rozkrájíme na kolečka široká asi 2 cm. Ze zbylého těsta vytvarujeme hlavu, 2 nožičky a ocásek. Jednotlivé kousky skládáme na vymazaný plech do tvaru beránka. Na hlavičku dáme beránkovi rozinku jako očíčko. Potřeme rozšlehaným vejcem a ještě chvíli necháme kynout.
4
Poté pečeme asi tak 30-40 min., záleží na troubě. Necháme vychladnout a slabě poprášíme moučkovým cukrem.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Ludmila Kanclířová
|6. 3. 2009 17:10
Paní Katko, letos budu kudrnatého beránka péct už potřetí, má vždycky velký úspěch a krátký život :-). K tomu tuku - žádný nedávám, podle mne je v máku tuku až dost. Vždycky se zatím povedl i bez tuku. Velikonoce jsou sice až za 5 týdnů, jen jsem kontrolovala, že tu ten recept ještě je.
Katka Maršálková
|8. 7. 2008 15:20
ahojky, omlouvám se, ale dlouhou dobu jsem tu nebyla. Recept jsem opisovala, tak se radši podívám, jestli tam ten tuk opravdu není. A dělaly jste ho toho beránka, holky? Jak se povedl?
Veronika
|11. 3. 2008 17:25
ten je krásný! :-) myslíte, že zvládne i začátečník? a nezbortí se mi při pečení?
Marta
|11. 3. 2008 12:34
Zdravim, mam dotaz: do testa se nedava zadny tuk?
Katka Maršálková
|25. 4. 2007 10:47
přidala jsem i foto, abyste měli představu a na příští Velikonoce mohli zkoušet :o)
Kuchařka on-line
|20. 4. 2007 14:47
Foto přidáno.
Věra
|20. 4. 2007 14:28
Paní Katko, máte fotku tohoto beránka?
Katka Maršálková
|5. 4. 2007 10:03
když na to nezapomenu, dám sem zítra fotku...abyste viděli, jak to má vypadat...
Věra
|5. 4. 2007 09:05
Kdybych vyskládala kolečky formu beránka, nechala chvíli nakynout a déle pekla, myslíte si, že by to šlo?.
jelena
|16. 3. 2007 09:29
Beránka jsem dělala podle receptu ze stránek dr.Oetkera /myslím,že předloni/. Minulé velikonoce jsem tohoto beránka udělala z těsta na jidáše bez nádivky. Tento makový je lepší.