• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Beránek do kameninové formy našich babiček
Napište svůj komentář k receptu

Beránek do kameninové formy našich babiček

autor: Tarari
0.0
moje hodnoceni
3.6
hodnotilo: 75
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Beránek do kameninové formy našich babiček
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 100
      g sádlo
    • 140
      g máslo
    • 170
      g cukr
    • 4
      ks žloutek
    • citronová kůra z 1/2 citronu
    • 1
      dl mléko (recept je na starém zažloutlém papíru a zrovna to množství mléka nemůžu přečíst; může to být taky 2
    • 100
      g mandle rozstrouhané, oloupané
    • 1
      balíček prášek do pečiva
    • sníh z bílku ze 4 ks
    • 260
      g polohrubá mouka

Postup přípravy receptu

1
Sádlo, máslo, cukr a žloutky třeme do pěny. Potom přidáme citronovou kůru, mandle a střídavě mouku se sněhem. Naposledy vmícháme mouku, kde máme prášek do pečiva. Formu na beránka (obě dvě půlky) vymažeme - jak jste která zvyklá - sádlem, Omegou, Herou, máslem... a vysypeme strouhankou. Moje babička vždycky do formy, kde je čumáček - dávala do toho čumáčku 1-3 rozinky (podle velikosti). Po vyklopení pak má beránek opravdu čumáček. Ale to jsem odbočila...
2
A do té půlky formy, kde je čumáček nalijeme těsto a druhou půlkou přiklopíme. To je celé kouzlo. Beránek "vyběhne" a je upečený pěkně v kuse. Beránka vložíme do předehřáté trouby a zvolna asi 1 hodinu pečeme (dám na 5 minut do trouby vyhřáté na 220 °C, pak stáhnu na 160 °C - asi tedy).
3
Beránka jsem pekla naposledy asi před 18 lety, budu si to muset zopakovat.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Jidášky našich babiček

Jidášky našich babiček

Brambory s tvarohem našich babiček

Brambory s tvarohem našich babiček

Jahodová marmeláda našich babiček

Jahodová marmeláda našich babiček

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Veronika | 25. 4. 2017 21:38

    Povedl se, ale je strašně mastný. Věřím, že na velikonočním stole vydrží 2 týdny a bude stále k jídlu. Mám recept po babičce, kam se na 360g mouky dává 160g másla a je také výborný. (zbytek receptu stejný 4 vejce, 250g cukru 250ml mléka, 1 PDP). Těsto je třeba plnit 0,5-1cm pod okraj formy. Já plnila po okraj a tak 2 lžíce mi vytekly při pečení na dno trouby a to těsto není nijak extra tekuté. Z této dávky jsem udělala jednoho zajíce a 12 muffinků. Nemusíte měřit formy, jen plňte hlubší dolní část 0,5cm pod okraj a zbytek těsta použijte na menší bábovku. Ale já budu dělat příště méně tučné těsto, nemáme to takhle mastné rádi.

  • Norajean | 18. 4. 2014 17:04

    Tak jsem ho právě vyndala z trouby a kromě toho, že úžasně voní se i skvěle povedl, dokonce má i celá záda, takže za sebe doporučuji a už se těším až ho načneme <3

  • mdrn | 28. 3. 2013 12:41

    Rozhodně tam musí být sádlo.. To je starý fígl našich babiček - 1/2 daného tuku se nahradí sádlem. A to můžete použít u jakéhokoli pečení. Výtvor pak zůstane dlouho vláčný. Stejně tak lžice rumu tomu hodně pomůže. ;-)

  • Terka | 25. 3. 2013 21:08

    Dobrý den, mohu použít místo sádla Heru?

  • katasvagy | 21. 8. 2012 09:15

    uprimne neslysim doma nic jineho ze mam udelat beranka nebo klidne babovku ci buchtu z berankoveho testa. proste exklusivni. dneska budu delat babovku. a misto mandlicek jsou vyborne i vlasaky ci mix obou :-)

  • katasvagy | 21. 8. 2012 09:15

    uprimne neslysim doma nic jineho ze mam udelat beranka nebo klidne babovku ci buchtu z berankoveho testa. proste exklusivni. dneska budu delat babovku. a misto mandlicek jsou vyborne i vlasaky ci mix obou :-)

  • MJG | 11. 4. 2012 10:48

    Jeste jsem zapomnela. Dala jsem 1,8 dcl mleka, pekla jsem hodinu asi na 180, pak jsem formu otevrela a jeste asi 10 min dopekla otevrene.

  • MJG | 11. 4. 2012 10:39

    Vyborny, pekla jsem v dvojdilne keramicke forme. Mela jsem strach, ze testo pri peceni vytece, tak jsem dala trochu stranou, ale mela jsem ho tam dat vsechno. Vzadu kousek beranka chybelo, ale jinak fajn. Testo dobre, vonave, dlouho vydrzi vlacne. Doporucuji <:-)

  • viki | 7. 4. 2012 09:56

    Beránek je výborný. Pekla jsem v echtovní staré formě po babičce, a zbytek těsta v malé dortové formě. Mám plynovku a pekla jsem hodinu a 10min na mírný stupeň, ke konci jsem formu odklopila. Nádherně voní po mandlých a báječně chutná. Moc díky za recept, něco takového jsem chtěla:-)

  • nandulka | 25. 4. 2011 14:50

    Tak jsem letos vyzkoušela ten váš recept na beránka a opravdu se nejen povedl, ale všem nám moc chutnal. Jsem rozhodnuta, udělat ho i příští velikonoce. Tak Díky. Jana

  • teta Aja | 22. 4. 2011 11:39

    Beranek je mila pani uplne uzasny. Pekla jsem tri za sebou a nikdy mi tak bezvadne nesel vyklapet.Dekuji za recept, Uz nebudu peci jiny!!!!!!!!!!!!!

  • Adéla Future | 14. 4. 2010 23:25

    Upekla jsem ho, byl výborný. Mléka bylo opravdu potřeba skoro 2dcl.Těsto stačilo na krásného beránka i malý velikonoční věnec. Díky !foto je zde:http://www.facebook.com/DavidAllen?ref=ts&v=wall#!/photo.php?pid=30492938&id=1449879704

  • Alexandra Svozilová | 9. 4. 2010 14:48

    Výborný!! Měla jsem trochu strach, protože ten tuk mi těsto zhrudkovatěl a navíc těsto mi přišlo dost tuhé. Ale povedlo se na 1*, z formy mi nevytekl a ještě zbylo na půlku druhého.

  • Ilona Mikulecká | 9. 4. 2009 13:49

    Mně tento beránek moc chutná a komu jsem dala ochutnat, tak ho taky chválil. :-) Dělala jsem ho loni a letos ho udělám zas. A musím se přiznat, že napoprvé jsem nalila všechno těsto do formy a pak mi vyteklo do trouby. :-) Ale co, chybama se člověk učí. ;-)

  • Věra Uhlířová | 8. 4. 2009 13:51

    Právě jsem beránka dopekla.Víceméně jsem dala na komentáře a do formy jsem nalila méně těsta....myslím,že kdybych nalila celé,bylo by to lepší.Sice nabyl do horní poloviny,ale ještě to chtělo,chyběla mu ta část těsta,co jsem dala stranou do pekáčku-pekla jsem ve staré kameninové formě po babičce.Chuťově není špatný,ale čekala jsem víc-příjde mi nevýrazný..Vrátím se k receptu,co jsem dělala loni.

  • Bobina | 22. 3. 2008 17:57

    Děkuji za recept, je vynikající mám malou formu po babičce tak je to přesně na dva. Jednoho jsem si nechala a druhého dala kamarádce měla ohromnou radost. Veselé velikonoce všem. Bobina

  • Martina S. | 20. 3. 2008 17:30

    Právě jsem upekla svého prvního beránka (podle tohoto receptu). Recept je skvělý a beránek vypadá nádherně. Díky

  • Anonym | 20. 3. 2008 12:38

    tak ho mám v troubě. Těstou jsem dělala dvakrát, protože jsem tam nedala cukr(já hlava děravá). Jinak je těsto krásně vláčné. Snad bude dobrý. Potom sem napíšu, jak to vypadá:)

  • Moischien | 20. 3. 2008 12:23

    Už se nemůžu dočkat, až beránka začnu péct!! Akorát se chci zeptat, jestli teplota v receptu je odpovídající, nebo jestli by se beránek dobře upekl při stálých 180°? Mockrát předem díky za radu.

  • Marcela | 10. 4. 2007 18:14

    Velkou formu mám cca 28 cm a malou 17 cm. Do větší formy jsem dala víc těsta, ale vytékalo do trouby.

  • Jaroslava Oumarová | 10. 4. 2007 11:35

    Formy na bábovku, beránka a pod. vymazávám vždycky ZMĚKLÝM tukem prstama. Spolehlivě se vyklopí...

  • Jana z VM | 10. 4. 2007 09:23

    Taky jsem beránka vyzkoušela. Podruhé dám méně těsta, dala jsem úplně vrchovatě a ještě štěstí, že jsem dala pod formu plech, vyteklo by to do trouby, ikdyž ne zase tak moc. Navíc moc do druhé půlky nevyběhl, ale úplně placatý nebyl.Taky ho budu příště péct hlavičkou dopředu, protože je tak trošku jako melír - hlavu má tmavší a potom se zesvětluje. ale jinak je pěkný, tvar drží a prozatím zdobí spolu s velkonoční výzdobou stolek v kuchyni.Jak chutná, to se dozvíme až v týdnu, prozatím je pořád měkký...

  • Anonym | 9. 4. 2007 18:28

    PAní Marcelo,mám na Vás dotaz,nevím,jak máte tedy velké ty formy,ale zdá se mi, že toho těsta na 2 formy zase tolik není?!

  • Marcela | 9. 4. 2007 17:15

    Zkusila jsem, nemá chybu. Těsta bylo do 2 forem - velký a malý beránek.

  • monade | 9. 4. 2007 13:37

    Beránek se povedl super, to těsto bych přirovnala k dortovému, a krásně voní citronem, a Petro asi ti nešel vyklopit proto, žes ho málo vymazala, a vysypala...jinak nevím...

  • Anonym | 9. 4. 2007 13:30

    Peto,beránka otoč a polož na formu mokrou utěrku a 10 min.počkej,uvolní se z formy.

  • Danka | 8. 4. 2007 17:53

    recept je skvělý,ted jsem ho dopekla.Toho mléka je tam opravdu 2dl.Nevim jak kdo má velkou formu na beránka,ale mě se tam všechno těsto nevešlo, tak jsem ho dopekla v malém kastrůlku.Beránek dopadl dobře a těsto je chuťově výborné.Určitě budu příší rok opakovat stejný recept.

  • monade | 8. 4. 2007 16:11

    tak u nás už se tento beránek peče, těsto nebylo vubec řídké asi to bylo tím že sádlo a máslo byly trošku ztuhlejší, myslím že sádlo do beránka..proč ne? když se může dávat do hrnkových buchet 2dcl oleje, proč ne sádlo?jsem zvědavá na výsledek, a pak dám vědět..

  • Petra | 7. 4. 2007 01:18

    berana jsem pekla podle jiného receptu a nešel mi vyklopit. Nevim jestli byl hotovej (zdalo se mi že byl). Jak to v té kamenině poznám? Nemáte nějaký fígl jak ho z té formy vydolovat celého?

  • Bublinka | 6. 4. 2007 16:40

    Ano dnes jsem to zkoušela. Povedl se. Ale mám asi menší formu, než na který je tento recept. Dělala jsem dvě várky, takže mám dva beránky a jednu slepovanou buchtu. :-) Co se týče mléka tak je to 2dl. Přidávala jsem ho mezi moukou a sněhem po troškách.Formu mám skutečně starou a žádné dírky v ní a musím říci že první beránek byl v troubě hrnečku vař, protože jsem dala moc těsta :-) takže stačilo pod okraj. Druhý už se povedl lépe a krásně vyběhl do horní půlky. Ještě jsem ho neochutnala ale voní a vypadá vynikajícně. Do čumáčku jsem dala oříšek a taky to vypadá dobře.Pekla jsem ho i s tou buchtou najednou cca 1 hod.Ještě malá poznámka: vymazávání sádlem - rychle to tuhne a špatně to chytá strouhanku.Velikost mého beránka: 22,5 x 14 cmPřeji všem hodně štěstí a dobrou chuť!

  • Věra | 3. 4. 2007 16:59

    Zkoušel už někdo péct tohoto beránka? Zajímá mě množství mléka, ale 1/2 dl to asi nebude.

  • K | 3. 4. 2007 16:56

    Pekli jsme opravdu něco přes hodinu. Místo mandlí jsme dali mleté ořechy a ty 2dcl mléka. Moc dobré, jen bych vytkla příliš mnoho tuku. Hrozně mě vyděsilo, jak těsto vytékalo, ale prý je to normální

  • Lenka S. | 16. 3. 2007 13:32

    Jano z VM, pokud máme stejnou kameninovou formu na beránka, tak v té horní půlce se péct nedá, protože tam jsou dírky na odpařování při pečení. A to množství prášku do pečiva se mi zdá odpovídající právě proto, aby beránek pěkně "vyběhl" i do té horní půlky. Určitě ho zkusím taky.

  • Blanka V. | 6. 3. 2007 12:58

    Zuzko, jak jste při pečení dopadla. Ráda bych zkusila upéct na Velikonoce, ale zdá se mi dost velké množství tuku i pr.do peč. na množství mouky. Dejte vědět, předem díky.

  • Iva Štádlerová | 1. 3. 2007 10:47

    Mouřenín to určitě nebude.Já peču např. bábovku taky asi hodinu a je v pohodě. Proto se peče v mírné troubě (zvolna), aby se i přes uzavření ve formě propekl

  • Zuzana | 27. 2. 2007 18:24

    Moc se mi ten recept líbí, jen si myslím, že toho mléka budou 2 dl. Vyzkouším jej v neděli, ale dám to do bábovkové formy a potom Vám napíšu.

  • Miroslava Severová | 27. 2. 2007 13:04

    Mě se teda to sádlo zase nelíbí, no ale každá jsme zvyklá na něco jiného, spíš mě překvapilo, že se peče hodinu !!Aby to nebyl beránek mouřenín !!

  • Jana z VM | 27. 2. 2007 12:18

    Beránka peču skoro každým rokem a nikdy jsem nevěděla, jestli mám dát těsto do obou půlek. Většinou vídám "polovičního" beránka. Mám forem několik a konečně letos ho vyzkouším, podle tohoto receptu, upéct beránka tak, aby byl opravdu vcelku. Já ho předtím slepovala krémem a to nebylo ono. Díky za pomoc !! Určitě dám vědět, jak to dopadllo ! A to sádlo se mi moc líbí !!

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Beránek
Moučníky Pečení Velikonoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr Mandle Máslo Mléko Polohrubá mouka Prášek do pečiva Sádlo Sníh z bílku Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Marinované buřty

Marinované buřty

Kuřecí plátky v alobalu

Kuřecí plátky v alobalu

Rebarborové řezy

Rebarborové řezy

Jednoduché řezy II.

Jednoduché řezy II.

Kuře v sáčku

Kuře v sáčku

Salát waldorf s kuřetem

Salát waldorf s kuřetem

Medovník s čokoládou

Medovník s čokoládou

Houskové uzenářské knedlíky

Houskové uzenářské knedlíky

Čokoládová buchta z cukety

Čokoládová buchta z cukety

Doporučujeme

Zapečená vejce po italsku

Zapečená vejce po italsku

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

40 minut
Kofty s tzatziki

Kofty s tzatziki

80 minut
Cheesecake s třešněmi a drobenkou

Cheesecake s třešněmi a drobenkou

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

100 minut
Jahodové nanuky

Jahodové nanuky

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Poslední sledované recepty

88
Guláš (nejen) se žampiony
Guláš (nejen) se žampiony
83
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
69
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)
60
Dýňová tortila
Dýňová tortila
58
Chřest s bešamelovou omáčkou
Chřest s bešamelovou…

Zajímavé články

Znáte labneh? Tenhle krémový čerstvý sýr si snadno vyrobíte i doma
Znáte labneh? Tenhle krémový čerstvý sýr si…
Tradiční svatojánské ořechy: Jak je vyrobit a na co jsou dobré?
Tradiční svatojánské ořechy: Jak je vyrobit a na…
Třešňové recepty napříč Evropou: Francouzský clafoutis, italské tiramisu a rakouský závin
Třešňové recepty napříč Evropou: Francouzský…
Upečte si sýr! Je to skvělá chuťovka na párty i rychlá večeře pro celou rodinu
Upečte si sýr! Je to skvělá chuťovka na párty i…
Jídlo a pití do letadla: Co si můžete vzít s sebou na palubu a co je zakázané?
Jídlo a pití do letadla: Co si můžete vzít s…
AHA.cz Zvrat v případu obviněného Adama Krause: Nahrávka jako důkaz

Zvrat v případu obviněného Adama Krause: Nahrávka jako důkaz

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Blesk pro ženy Eva Pavlová předvedla stylistický fígl: Nosí ho Bohdalová i Švandová

Eva Pavlová předvedla stylistický fígl: Nosí ho Bohdalová i Švandová

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Sexy herečka Sofía Vergara (52): Nestydatá koupel rovnou na ulici!

Sexy herečka Sofía Vergara (52): Nestydatá koupel rovnou na ulici!

SportRevue.cz VIDEO: To musíte vidět! 17 neuvěřitelných sportovních propadáků, kiksů a trapasů

VIDEO: To musíte vidět! 17 neuvěřitelných sportovních propadáků, kiksů a trapasů

Maminka.cz GALERIE: Když se dítě narodí v plodovém vaku, je to zázrak! Kterým slavným maminkám se to poštěstilo? A jak to vypadá?

GALERIE: Když se dítě narodí v plodovém vaku, je to zázrak! Kterým slavným maminkám se to poštěstilo? A jak to vypadá?

Blesk Horoskopy Letní slunovrat se blíží – čarujte a přivolejte si lásku i peníze

Letní slunovrat se blíží – čarujte a přivolejte si lásku i peníze

  • Recepty.cz
  • Beránek do kameninové formy našich babiček
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact