Povedl se, ale je strašně mastný. Věřím, že na velikonočním stole vydrží 2 týdny a bude stále k jídlu. Mám recept po babičce, kam se na 360g mouky dává 160g másla a je také výborný. (zbytek receptu stejný 4 vejce, 250g cukru 250ml mléka, 1 PDP). Těsto je třeba plnit 0,5-1cm pod okraj formy. Já plnila po okraj a tak 2 lžíce mi vytekly při pečení na dno trouby a to těsto není nijak extra tekuté. Z této dávky jsem udělala jednoho zajíce a 12 muffinků. Nemusíte měřit formy, jen plňte hlubší dolní část 0,5cm pod okraj a zbytek těsta použijte na menší bábovku. Ale já budu dělat příště méně tučné těsto, nemáme to takhle mastné rádi.
Tak jsem ho právě vyndala z trouby a kromě toho, že úžasně voní se i skvěle povedl, dokonce má i celá záda, takže za sebe doporučuji a už se těším až ho načneme <3
Rozhodně tam musí být sádlo.. To je starý fígl našich babiček - 1/2 daného tuku se nahradí sádlem. A to můžete použít u jakéhokoli pečení. Výtvor pak zůstane dlouho vláčný. Stejně tak lžice rumu tomu hodně pomůže. ;-)
Dobrý den, mohu použít místo sádla Heru?
uprimne neslysim doma nic jineho ze mam udelat beranka nebo klidne babovku ci buchtu z berankoveho testa. proste exklusivni. dneska budu delat babovku. a misto mandlicek jsou vyborne i vlasaky ci mix obou :-)
uprimne neslysim doma nic jineho ze mam udelat beranka nebo klidne babovku ci buchtu z berankoveho testa. proste exklusivni. dneska budu delat babovku. a misto mandlicek jsou vyborne i vlasaky ci mix obou :-)
Jeste jsem zapomnela. Dala jsem 1,8 dcl mleka, pekla jsem hodinu asi na 180, pak jsem formu otevrela a jeste asi 10 min dopekla otevrene.
Vyborny, pekla jsem v dvojdilne keramicke forme. Mela jsem strach, ze testo pri peceni vytece, tak jsem dala trochu stranou, ale mela jsem ho tam dat vsechno. Vzadu kousek beranka chybelo, ale jinak fajn. Testo dobre, vonave, dlouho vydrzi vlacne. Doporucuji <:-)
Beránek je výborný. Pekla jsem v echtovní staré formě po babičce, a zbytek těsta v malé dortové formě. Mám plynovku a pekla jsem hodinu a 10min na mírný stupeň, ke konci jsem formu odklopila. Nádherně voní po mandlých a báječně chutná. Moc díky za recept, něco takového jsem chtěla:-)
Tak jsem letos vyzkoušela ten váš recept na beránka a opravdu se nejen povedl, ale všem nám moc chutnal. Jsem rozhodnuta, udělat ho i příští velikonoce. Tak Díky. Jana
Beranek je mila pani uplne uzasny. Pekla jsem tri za sebou a nikdy mi tak bezvadne nesel vyklapet.Dekuji za recept, Uz nebudu peci jiny!!!!!!!!!!!!!
Upekla jsem ho, byl výborný. Mléka bylo opravdu potřeba skoro 2dcl.Těsto stačilo na krásného beránka i malý velikonoční věnec. Díky !foto je zde:http://www.facebook.com/DavidAllen?ref=ts&v=wall#!/photo.php?pid=30492938&id=1449879704
Výborný!! Měla jsem trochu strach, protože ten tuk mi těsto zhrudkovatěl a navíc těsto mi přišlo dost tuhé. Ale povedlo se na 1*, z formy mi nevytekl a ještě zbylo na půlku druhého.
Mně tento beránek moc chutná a komu jsem dala ochutnat, tak ho taky chválil. :-) Dělala jsem ho loni a letos ho udělám zas. A musím se přiznat, že napoprvé jsem nalila všechno těsto do formy a pak mi vyteklo do trouby. :-) Ale co, chybama se člověk učí. ;-)
Právě jsem beránka dopekla.Víceméně jsem dala na komentáře a do formy jsem nalila méně těsta....myslím,že kdybych nalila celé,bylo by to lepší.Sice nabyl do horní poloviny,ale ještě to chtělo,chyběla mu ta část těsta,co jsem dala stranou do pekáčku-pekla jsem ve staré kameninové formě po babičce.Chuťově není špatný,ale čekala jsem víc-příjde mi nevýrazný..Vrátím se k receptu,co jsem dělala loni.
Děkuji za recept, je vynikající mám malou formu po babičce tak je to přesně na dva. Jednoho jsem si nechala a druhého dala kamarádce měla ohromnou radost. Veselé velikonoce všem. Bobina
Právě jsem upekla svého prvního beránka (podle tohoto receptu). Recept je skvělý a beránek vypadá nádherně. Díky
tak ho mám v troubě. Těstou jsem dělala dvakrát, protože jsem tam nedala cukr(já hlava děravá). Jinak je těsto krásně vláčné. Snad bude dobrý. Potom sem napíšu, jak to vypadá:)
Už se nemůžu dočkat, až beránka začnu péct!! Akorát se chci zeptat, jestli teplota v receptu je odpovídající, nebo jestli by se beránek dobře upekl při stálých 180°? Mockrát předem díky za radu.
Velkou formu mám cca 28 cm a malou 17 cm. Do větší formy jsem dala víc těsta, ale vytékalo do trouby.
Formy na bábovku, beránka a pod. vymazávám vždycky ZMĚKLÝM tukem prstama. Spolehlivě se vyklopí...
Taky jsem beránka vyzkoušela. Podruhé dám méně těsta, dala jsem úplně vrchovatě a ještě štěstí, že jsem dala pod formu plech, vyteklo by to do trouby, ikdyž ne zase tak moc. Navíc moc do druhé půlky nevyběhl, ale úplně placatý nebyl.Taky ho budu příště péct hlavičkou dopředu, protože je tak trošku jako melír - hlavu má tmavší a potom se zesvětluje. ale jinak je pěkný, tvar drží a prozatím zdobí spolu s velkonoční výzdobou stolek v kuchyni.Jak chutná, to se dozvíme až v týdnu, prozatím je pořád měkký...
PAní Marcelo,mám na Vás dotaz,nevím,jak máte tedy velké ty formy,ale zdá se mi, že toho těsta na 2 formy zase tolik není?!
Zkusila jsem, nemá chybu. Těsta bylo do 2 forem - velký a malý beránek.
Beránek se povedl super, to těsto bych přirovnala k dortovému, a krásně voní citronem, a Petro asi ti nešel vyklopit proto, žes ho málo vymazala, a vysypala...jinak nevím...
Peto,beránka otoč a polož na formu mokrou utěrku a 10 min.počkej,uvolní se z formy.
recept je skvělý,ted jsem ho dopekla.Toho mléka je tam opravdu 2dl.Nevim jak kdo má velkou formu na beránka,ale mě se tam všechno těsto nevešlo, tak jsem ho dopekla v malém kastrůlku.Beránek dopadl dobře a těsto je chuťově výborné.Určitě budu příší rok opakovat stejný recept.
tak u nás už se tento beránek peče, těsto nebylo vubec řídké asi to bylo tím že sádlo a máslo byly trošku ztuhlejší, myslím že sádlo do beránka..proč ne? když se může dávat do hrnkových buchet 2dcl oleje, proč ne sádlo?jsem zvědavá na výsledek, a pak dám vědět..
berana jsem pekla podle jiného receptu a nešel mi vyklopit. Nevim jestli byl hotovej (zdalo se mi že byl). Jak to v té kamenině poznám? Nemáte nějaký fígl jak ho z té formy vydolovat celého?
Ano dnes jsem to zkoušela. Povedl se. Ale mám asi menší formu, než na který je tento recept. Dělala jsem dvě várky, takže mám dva beránky a jednu slepovanou buchtu. :-) Co se týče mléka tak je to 2dl. Přidávala jsem ho mezi moukou a sněhem po troškách.Formu mám skutečně starou a žádné dírky v ní a musím říci že první beránek byl v troubě hrnečku vař, protože jsem dala moc těsta :-) takže stačilo pod okraj. Druhý už se povedl lépe a krásně vyběhl do horní půlky. Ještě jsem ho neochutnala ale voní a vypadá vynikajícně. Do čumáčku jsem dala oříšek a taky to vypadá dobře.Pekla jsem ho i s tou buchtou najednou cca 1 hod.Ještě malá poznámka: vymazávání sádlem - rychle to tuhne a špatně to chytá strouhanku.Velikost mého beránka: 22,5 x 14 cmPřeji všem hodně štěstí a dobrou chuť!
Zkoušel už někdo péct tohoto beránka? Zajímá mě množství mléka, ale 1/2 dl to asi nebude.
Pekli jsme opravdu něco přes hodinu. Místo mandlí jsme dali mleté ořechy a ty 2dcl mléka. Moc dobré, jen bych vytkla příliš mnoho tuku. Hrozně mě vyděsilo, jak těsto vytékalo, ale prý je to normální
Jano z VM, pokud máme stejnou kameninovou formu na beránka, tak v té horní půlce se péct nedá, protože tam jsou dírky na odpařování při pečení. A to množství prášku do pečiva se mi zdá odpovídající právě proto, aby beránek pěkně "vyběhl" i do té horní půlky. Určitě ho zkusím taky.
Zuzko, jak jste při pečení dopadla. Ráda bych zkusila upéct na Velikonoce, ale zdá se mi dost velké množství tuku i pr.do peč. na množství mouky. Dejte vědět, předem díky.
Mouřenín to určitě nebude.Já peču např. bábovku taky asi hodinu a je v pohodě. Proto se peče v mírné troubě (zvolna), aby se i přes uzavření ve formě propekl
Moc se mi ten recept líbí, jen si myslím, že toho mléka budou 2 dl. Vyzkouším jej v neděli, ale dám to do bábovkové formy a potom Vám napíšu.
Mě se teda to sádlo zase nelíbí, no ale každá jsme zvyklá na něco jiného, spíš mě překvapilo, že se peče hodinu !!Aby to nebyl beránek mouřenín !!
Beránka peču skoro každým rokem a nikdy jsem nevěděla, jestli mám dát těsto do obou půlek. Většinou vídám "polovičního" beránka. Mám forem několik a konečně letos ho vyzkouším, podle tohoto receptu, upéct beránka tak, aby byl opravdu vcelku. Já ho předtím slepovala krémem a to nebylo ono. Díky za pomoc !! Určitě dám vědět, jak to dopadllo ! A to sádlo se mi moc líbí !!