• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • "Beer Butt Chicken" aneb Kuře na pivní plechovce
Napište svůj komentář k receptu

"Beer Butt Chicken" aneb Kuře na pivní plechovce

autor: Smith-P.
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
"Beer Butt Chicken" aneb Kuře na pivní plechovce
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • na tzv. brine
    • 1
      ks kuřecí maso Celé kuře
    • 3
      ks šalotka
    • 1
      plechovka pivo
  • marináda
    • 3
      lžíce hnědý cukr
    • 0,50
      l pomerančová šťáva
    • 0,50
      l voda
    • 3
      lžíce sůl
    • 3
      ks bobkový list
    • 3
      stroužek česnek
    • 1
      lžíce oregáno
    • 1
      lžíce med
    • 1
      ks cibule
    • 3
      lžíce sladká sojová omáčka
    • citron
    • 2
      lžíce pepř mletý
  • pro tzv. dry rub
    • 1
      lžička pepř celý
    • 1
      lžička vegeta
    • 1
      lžička cayenský pepř
    • 1
      lžička tymián
    • 1
      lžička majoránka
    • 1
      lžička paprika - sladká
    • 1
      lžíce hořčičné semínko
    • 1
      lžička sůl
    • 1
      lžička hnědý cukr

Postup přípravy receptu

1
"Beer Butt Chicken" (česky asi kuře s pivní zadnící) nebo občas také "Beer Can Chicken" (česky asi kuře na pivní plechovce) je pokrm pocházející z USA a jehož názvy se odvadějí od poněkud kuriózní přípravy a servírování kuřete sedícího na pivní plechovce.
2
Existuje mnoho možných kombinací koření, něktéré recepty jsou takřka bez práce. Tento recept představuje variantu která rovněž není náročná, která ale počítá jak s potřením kuřete směsí koření ("dry rub"), tak s předchozím marinováním kuřete v tzv. "brine" (česky asi louha) po dobu 24 hod. V ideálním případě vlastníme velký kulový gril nebo udírnu. Výsledné chuti pokrmu se nic nepřiblíží. Kuře lze v nejhorším případě upéct i v troubě, ale člověk se připraví o to nejlepší. Tolik prozatím k teorii.
3
Začínáme: Kuře omyjeme odstraníme na zadní části kuřete přebývající kůži a případného biskupa (budeme totiž potřebovat co největší otvor).
4
Na tzv. "brine" si nejdříve nakrájíme cibuli na drobné kostky, česnek prolisujeme a obojí smícháme ve velkém hrnci se 3 lžícemi třtinového cukru, pomerančovou šťávou, vodou, 3 lžícemi soli, bobkovými listy, oreganem, lesním medem, sladkou sojovou omáčkou, citronovou šťávou a bílým pepřem.
5
Poté kuře do této marinády opatrně vložíme resp. jej ponoříme. V ledničce jej takto necháme alespon 24 hodin. Další den kuře vyjmeme z naší "brine" a otřeme jej.
6
Rozžhavíme si gril nebo udírnu (popř. troubu) na 140-175°C. Na tzv. "dry rub" smícháme v menší misce černý pepř, celerovou sůl či Vegetu, cayenský pepř, tymián, majoránku, sladkou papriku, hořčičné semínko, lžičku soli a lžičku třtinového cukru. Touto směsí důkladně potřeme kuře všude (i zevnitř) tak, aby nám z ní nic nezůstalo. Nyní oloupeme šalotky a vložíme je do dutiny kuřete.
7
Z půllitrové plechovky upijeme asi čtvrtinu obsahu a zasuneme ji rektálně do dutiny kuřete tak hluboko aby dno plechovky a nožky byly zhruba v jedné rovině, takto kuře jen velmi krátce převratíme na bok, aby se hlt piva vylil do dutiny a kuře nasazené na plechovce postavíme na rozžhavený gril či do udírny (popř. na plech a do trouby) a vyvážíme tak, aby se nám kuře s plechovkou nepřevrátily. Gril přiklopíme/udírnu (nebo troubu) uzavřeme a pečeme cca 90 minut dokřupava.
8
Kdo má muže použít i teploměr na maso, což doporučuji zejména při přípravě na grilu či v udírně. Takto připravené kuře by mělo mít teplotu masa okolo 85°C. Ti, kteří nemají možnost využití grilu či udírny, mohou na poslední pulhodinku zapnout infra-gril, pokud tuto funkci trouba nabízí.
9
Poté je kuře již hotové ke konzumaci. Vaše hosty zaručeně nepřekvapí nic více než kuře sedící na pivě. Není známo, kde přesně a jak tento recept vznikl, ale je pravděpodobné, že skupina mladíků jednoho večera měla po ruce plechovku piva a kuře a tak vyzkoušeli, co to udělá na grilu.
10
Nakonec ješte tip pro ty, kteří hodlají použít kulový gril. Je lepší kuře grilovat na nepřímém žaru, tj. mít uhlí trošku bokem a ne přímo pod kuřetem. Také - a to platí pro všechny - je vždy chutnější a aromatičtější čerstvě mleté koření, ale to tu pravděpodobně nemusím nikomu říkat.
11
Ideální přílohy jsou: Americké brambory, steakové brambory, steakové hranolky nebo nejlépe "Sour Cream Potatoes". Stačí už jen popřát dobrou chuť :-)
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kuře na plechovce s pivem

Kuře na plechovce s pivem

Kuře Vindaloo (aneb Pořádnej indickej vypalovák)

Kuře Vindaloo (aneb Pořádnej indickej…

Jednoduchá směs z hlívy aneb hlíva po italsku

Jednoduchá směs z hlívy aneb hlíva po…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • maruška | 2. 2. 2014 13:14

    stálo to za hovno 8-)

  • Merky | 2. 3. 2012 06:55

    Kuře jsme snědli, ale nic moc. Nicméně jako zpestření pro společnost je to pro jednou dobré. Opakovat už ale nebudu. Přidal jsem na plech kolem kuřete brambory nakrájené na kolečka, cibuli a přikryl anglickou slaninou a ty teda byly luxusni. Dělal jsem je pak ještě samotné bez pivního kuřete a už takové nebyly.

  • pepibubu | 15. 1. 2011 12:12

    Inu, špatné to nebylo, ale že bych to musela dělat kdovíjak často.... Víc mi chutná prachobyčejně kuře osolit a upéct, ale věřím že to získá spoustu příznivců.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Kuřecí
Maso Drůbeží Oběd Večeře Grilování Výjimečný den Oslava USA Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Cayenský pepř Česnek Cibule Citron Hnědý cukr Hořčičné semínko Kuřecí maso Majoránka Med Oregáno Paprika - sladká Pepř celý Pepř mletý Pivo Pomerančová šťáva Šalotka Sladká sojová omáčka Sůl Tymián Vegeta Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Uruguayský hovězí rib-eye steak

Uruguayský hovězí rib-eye steak

Lehký těstovinový salát s cherry rajčátky

Lehký těstovinový salát s cherry…

Zavařená červená paprika

Zavařená červená paprika

Kuřecí maso na rajčatech s bylinkami

Kuřecí maso na rajčatech s bylinkami

Cuketové topinky (tousty)

Cuketové topinky (tousty)

Pikantní bezmasé rizoto se sýrem

Pikantní bezmasé rizoto se sýrem

Holandské řízky - smetanové

Holandské řízky - smetanové

Podmáslový chléb

Podmáslový chléb

Limetkový krém

Limetkový krém

Doporučujeme

60 minut
Panenka s batátem a pestem

Panenka s batátem a pestem

320 minut
Husí polévka s játrovými knedlíčky

Husí polévka s játrovými knedlíčky

160 minut
Svatomartinská husa

Svatomartinská husa

50 minut
Nejlepší bramborové knedlíky

Nejlepší bramborové knedlíky

115 minut
Mrkvové rohlíčky s povidly

Mrkvové rohlíčky s povidly

100 minut
Husí stehna, červené zelí a domácí lokše

Husí stehna, červené zelí a domácí…

40 minut
Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Poslední sledované recepty

28
Polévka z pečené mrkve a červené čočky
Polévka z pečené mrkve a…
18
Kachna s fíkovým zelím
Kachna s fíkovým zelím
14
Srbský kotlet
Srbský kotlet
12
Řecký salát s cizrnou
Řecký salát s cizrnou
11
Losos (nejen) v bylinkách
Losos (nejen) v bylinkách

Zajímavé články

Jak na kynuté těsto, když není čas? Vsaďte na teplou vodní lázeň nebo páru v troubě
Jak na kynuté těsto, když není čas? Vsaďte na…
Znáte lokše? Bramborové placky, kterými můžete nahradit knedlíky!
Znáte lokše? Bramborové placky, kterými můžete…
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji upéct pomalu, rychle nebo jen pro dva
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji…
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle bude chtít každý recept!
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle…
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené, moravské, sladké nebo pečené?
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené,…
AHA.cz Manželé Preissovi po dlouhé době na veřejnosti! Důležitá pomoc

Manželé Preissovi po dlouhé době na veřejnosti! Důležitá pomoc

Mimibazar Epidemie krátkozrakosti: Děti špatně vidí čím dál dřív. Proč je důležité jednat už v dětství

Epidemie krátkozrakosti: Děti špatně vidí čím dál dřív. Proč je důležité jednat už v dětství

Dáma.cz Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Blesk pro ženy Módní inspirace podle Veroniky Kašákové: V oblečení se chci cítit žensky, ale zároveň přirozeně

Módní inspirace podle Veroniky Kašákové: V oblečení se chci cítit žensky, ale zároveň přirozeně

Ženy.cz Když venku prší: 4 knihy, které vás nepustí z gauče

Když venku prší: 4 knihy, které vás nepustí z gauče

Blesk.cz Meghan Markleová se vrací k herectví: Co na to Harry?

Meghan Markleová se vrací k herectví: Co na to Harry?

SportRevue.cz Pavel Horváth a spol. Toto je 23 nejbáječnějších „tlusťochů“ ve fotbalové historii

Pavel Horváth a spol. Toto je 23 nejbáječnějších „tlusťochů“ ve fotbalové historii

Maminka.cz České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

Blesk Horoskopy Runový horoskop na listopad: Blížence čekají těžké časy, Berani si finančně polepší a Býky potrápí vztahy

Runový horoskop na listopad: Blížence čekají těžké časy, Berani si finančně polepší a Býky potrápí vztahy

  • Recepty.cz
  • "Beer Butt Chicken" aneb Kuře na pivní plechovce
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact