• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • "Beer Butt Chicken" aneb Kuře na pivní plechovce
Napište svůj komentář k receptu

"Beer Butt Chicken" aneb Kuře na pivní plechovce

autor: Smith-P.
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
"Beer Butt Chicken" aneb Kuře na pivní plechovce
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • na tzv. brine
    • 1
      ks kuřecí maso Celé kuře
    • 3
      ks šalotka
    • 1
      plechovka pivo
  • marináda
    • 3
      lžíce hnědý cukr
    • 0,50
      l pomerančová šťáva
    • 0,50
      l voda
    • 3
      lžíce sůl
    • 3
      ks bobkový list
    • 3
      stroužek česnek
    • 1
      lžíce oregáno
    • 1
      lžíce med
    • 1
      ks cibule
    • 3
      lžíce sladká sojová omáčka
    • citron
    • 2
      lžíce pepř mletý
  • pro tzv. dry rub
    • 1
      lžička pepř celý
    • 1
      lžička vegeta
    • 1
      lžička cayenský pepř
    • 1
      lžička tymián
    • 1
      lžička majoránka
    • 1
      lžička paprika - sladká
    • 1
      lžíce hořčičné semínko
    • 1
      lžička sůl
    • 1
      lžička hnědý cukr

Postup přípravy receptu

1
"Beer Butt Chicken" (česky asi kuře s pivní zadnící) nebo občas také "Beer Can Chicken" (česky asi kuře na pivní plechovce) je pokrm pocházející z USA a jehož názvy se odvadějí od poněkud kuriózní přípravy a servírování kuřete sedícího na pivní plechovce.
2
Existuje mnoho možných kombinací koření, něktéré recepty jsou takřka bez práce. Tento recept představuje variantu která rovněž není náročná, která ale počítá jak s potřením kuřete směsí koření ("dry rub"), tak s předchozím marinováním kuřete v tzv. "brine" (česky asi louha) po dobu 24 hod. V ideálním případě vlastníme velký kulový gril nebo udírnu. Výsledné chuti pokrmu se nic nepřiblíží. Kuře lze v nejhorším případě upéct i v troubě, ale člověk se připraví o to nejlepší. Tolik prozatím k teorii.
3
Začínáme: Kuře omyjeme odstraníme na zadní části kuřete přebývající kůži a případného biskupa (budeme totiž potřebovat co největší otvor).
4
Na tzv. "brine" si nejdříve nakrájíme cibuli na drobné kostky, česnek prolisujeme a obojí smícháme ve velkém hrnci se 3 lžícemi třtinového cukru, pomerančovou šťávou, vodou, 3 lžícemi soli, bobkovými listy, oreganem, lesním medem, sladkou sojovou omáčkou, citronovou šťávou a bílým pepřem.
5
Poté kuře do této marinády opatrně vložíme resp. jej ponoříme. V ledničce jej takto necháme alespon 24 hodin. Další den kuře vyjmeme z naší "brine" a otřeme jej.
6
Rozžhavíme si gril nebo udírnu (popř. troubu) na 140-175°C. Na tzv. "dry rub" smícháme v menší misce černý pepř, celerovou sůl či Vegetu, cayenský pepř, tymián, majoránku, sladkou papriku, hořčičné semínko, lžičku soli a lžičku třtinového cukru. Touto směsí důkladně potřeme kuře všude (i zevnitř) tak, aby nám z ní nic nezůstalo. Nyní oloupeme šalotky a vložíme je do dutiny kuřete.
7
Z půllitrové plechovky upijeme asi čtvrtinu obsahu a zasuneme ji rektálně do dutiny kuřete tak hluboko aby dno plechovky a nožky byly zhruba v jedné rovině, takto kuře jen velmi krátce převratíme na bok, aby se hlt piva vylil do dutiny a kuře nasazené na plechovce postavíme na rozžhavený gril či do udírny (popř. na plech a do trouby) a vyvážíme tak, aby se nám kuře s plechovkou nepřevrátily. Gril přiklopíme/udírnu (nebo troubu) uzavřeme a pečeme cca 90 minut dokřupava.
8
Kdo má muže použít i teploměr na maso, což doporučuji zejména při přípravě na grilu či v udírně. Takto připravené kuře by mělo mít teplotu masa okolo 85°C. Ti, kteří nemají možnost využití grilu či udírny, mohou na poslední pulhodinku zapnout infra-gril, pokud tuto funkci trouba nabízí.
9
Poté je kuře již hotové ke konzumaci. Vaše hosty zaručeně nepřekvapí nic více než kuře sedící na pivě. Není známo, kde přesně a jak tento recept vznikl, ale je pravděpodobné, že skupina mladíků jednoho večera měla po ruce plechovku piva a kuře a tak vyzkoušeli, co to udělá na grilu.
10
Nakonec ješte tip pro ty, kteří hodlají použít kulový gril. Je lepší kuře grilovat na nepřímém žaru, tj. mít uhlí trošku bokem a ne přímo pod kuřetem. Také - a to platí pro všechny - je vždy chutnější a aromatičtější čerstvě mleté koření, ale to tu pravděpodobně nemusím nikomu říkat.
11
Ideální přílohy jsou: Americké brambory, steakové brambory, steakové hranolky nebo nejlépe "Sour Cream Potatoes". Stačí už jen popřát dobrou chuť :-)
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kuře na plechovce s pivem

Kuře na plechovce s pivem

Kuře Vindaloo (aneb Pořádnej indickej vypalovák)

Kuře Vindaloo (aneb Pořádnej indickej…

Jednoduchá směs z hlívy aneb hlíva po italsku

Jednoduchá směs z hlívy aneb hlíva po…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • maruška | 2. 2. 2014 13:14

    stálo to za hovno 8-)

  • Merky | 2. 3. 2012 06:55

    Kuře jsme snědli, ale nic moc. Nicméně jako zpestření pro společnost je to pro jednou dobré. Opakovat už ale nebudu. Přidal jsem na plech kolem kuřete brambory nakrájené na kolečka, cibuli a přikryl anglickou slaninou a ty teda byly luxusni. Dělal jsem je pak ještě samotné bez pivního kuřete a už takové nebyly.

  • pepibubu | 15. 1. 2011 12:12

    Inu, špatné to nebylo, ale že bych to musela dělat kdovíjak často.... Víc mi chutná prachobyčejně kuře osolit a upéct, ale věřím že to získá spoustu příznivců.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Kuřecí
Maso Drůbeží Oběd Večeře Grilování Výjimečný den Oslava USA Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Cayenský pepř Česnek Cibule Citron Hnědý cukr Hořčičné semínko Kuřecí maso Majoránka Med Oregáno Paprika - sladká Pepř celý Pepř mletý Pivo Pomerančová šťáva Šalotka Sladká sojová omáčka Sůl Tymián Vegeta Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Palačinky s jablky

Palačinky s jablky

Maková buchta - skvělá a rychlá

Maková buchta - skvělá a rychlá

Opilý Izidor - Lux

Opilý Izidor - Lux

Gnocchi s rajčatovo-smetanovou omáčkou a cuketou

Gnocchi s rajčatovo-smetanovou…

Plněné vepřové plátky

Plněné vepřové plátky

Borůvková bublanina

Borůvková bublanina

Pohádkový čokoládový dort

Pohádkový čokoládový dort

Jednoduché lečo z trouby

Jednoduché lečo z trouby

Sýrové karbanátky s uzeným  masem

Sýrové karbanátky s uzeným masem

Doporučujeme

15 minut
Řecký salát s cizrnou

Řecký salát s cizrnou

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

35 minut
Kapie plněné kuřecím masem

Kapie plněné kuřecím masem

30 minut
Ostružiny s mandlovou drobenkou

Ostružiny s mandlovou drobenkou

80 minut
Ratatouille

Ratatouille

40 minut
Krémová polévka s fazolkami a koprem

Krémová polévka s fazolkami a koprem

80 minut
Cuketová bábovka

Cuketová bábovka

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

29
Těstoviny ala Lasagne bez bešamelu a bez lasagnových plátů
Těstoviny ala Lasagne…
27
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
23
Koláč s ricottou a bílou čokoládou
Koláč s ricottou a bílou…
21
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
21
Ceviche ze pstruha s letním ovocem
Ceviche ze pstruha s…

Zajímavé články

Večeře do půl hodiny na každý den v týdnu: A dokonce pro celou rodinu!
Večeře do půl hodiny na každý den v týdnu: A…
Nejlepší jídla na konec prázdnin: 10 receptů, které zvednou náladu smutným dětem a dodají energii unaveným rodičům
Nejlepší jídla na konec prázdnin: 10 receptů,…
Co to sakra je?! Talentovaný cukrář dělá dorty, které tak vůbec nevypadají
Co to sakra je?! Talentovaný cukrář dělá dorty,…
Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla, džem i čatní
Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla,…
Jak dokonale nakrájet zeleninu? Naučte se triky od profíků
Jak dokonale nakrájet zeleninu? Naučte se triky…
AHA.cz Vondráčkovou poslali na DNA testy! Co se stalo?

Vondráčkovou poslali na DNA testy! Co se stalo?

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Blesk pro ženy Nečekané rozchody slavných: Nevěra, tchyně „na zabití“ i výkyvy nálad

Nečekané rozchody slavných: Nevěra, tchyně „na zabití“ i výkyvy nálad

Ženy.cz Empatie jako dar i prokletí. Když vám vnímavost ničí život

Empatie jako dar i prokletí. Když vám vnímavost ničí život

Blesk.cz Co je to na Ibize za řeckého hrdinu? Namakaný Odysseus Matt Damon

Co je to na Ibize za řeckého hrdinu? Namakaný Odysseus Matt Damon

SportRevue.cz FOTO: Leryn Franco – (bývalá) oštěpařka s postavou sexy modelky

FOTO: Leryn Franco – (bývalá) oštěpařka s postavou sexy modelky

Maminka.cz První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

Blesk Horoskopy Zvěrokruh a karma: Která znamení si to obvykle nejvíce odskáčou?

Zvěrokruh a karma: Která znamení si to obvykle nejvíce odskáčou?

  • Recepty.cz
  • "Beer Butt Chicken" aneb Kuře na pivní plechovce
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact