• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • "Beer Butt Chicken" aneb Kuře na pivní plechovce
Napište svůj komentář k receptu

"Beer Butt Chicken" aneb Kuře na pivní plechovce

autor: Smith-P.
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
"Beer Butt Chicken" aneb Kuře na pivní plechovce
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • na tzv. brine
    • 1
      ks kuřecí maso Celé kuře
    • 3
      ks šalotka
    • 1
      plechovka pivo
  • marináda
    • 3
      lžíce hnědý cukr
    • 0,50
      l pomerančová šťáva
    • 0,50
      l voda
    • 3
      lžíce sůl
    • 3
      ks bobkový list
    • 3
      stroužek česnek
    • 1
      lžíce oregáno
    • 1
      lžíce med
    • 1
      ks cibule
    • 3
      lžíce sladká sojová omáčka
    • citron
    • 2
      lžíce pepř mletý
  • pro tzv. dry rub
    • 1
      lžička pepř celý
    • 1
      lžička vegeta
    • 1
      lžička cayenský pepř
    • 1
      lžička tymián
    • 1
      lžička majoránka
    • 1
      lžička paprika - sladká
    • 1
      lžíce hořčičné semínko
    • 1
      lžička sůl
    • 1
      lžička hnědý cukr

Postup přípravy receptu

1
"Beer Butt Chicken" (česky asi kuře s pivní zadnící) nebo občas také "Beer Can Chicken" (česky asi kuře na pivní plechovce) je pokrm pocházející z USA a jehož názvy se odvadějí od poněkud kuriózní přípravy a servírování kuřete sedícího na pivní plechovce.
2
Existuje mnoho možných kombinací koření, něktéré recepty jsou takřka bez práce. Tento recept představuje variantu která rovněž není náročná, která ale počítá jak s potřením kuřete směsí koření ("dry rub"), tak s předchozím marinováním kuřete v tzv. "brine" (česky asi louha) po dobu 24 hod. V ideálním případě vlastníme velký kulový gril nebo udírnu. Výsledné chuti pokrmu se nic nepřiblíží. Kuře lze v nejhorším případě upéct i v troubě, ale člověk se připraví o to nejlepší. Tolik prozatím k teorii.
3
Začínáme: Kuře omyjeme odstraníme na zadní části kuřete přebývající kůži a případného biskupa (budeme totiž potřebovat co největší otvor).
4
Na tzv. "brine" si nejdříve nakrájíme cibuli na drobné kostky, česnek prolisujeme a obojí smícháme ve velkém hrnci se 3 lžícemi třtinového cukru, pomerančovou šťávou, vodou, 3 lžícemi soli, bobkovými listy, oreganem, lesním medem, sladkou sojovou omáčkou, citronovou šťávou a bílým pepřem.
5
Poté kuře do této marinády opatrně vložíme resp. jej ponoříme. V ledničce jej takto necháme alespon 24 hodin. Další den kuře vyjmeme z naší "brine" a otřeme jej.
6
Rozžhavíme si gril nebo udírnu (popř. troubu) na 140-175°C. Na tzv. "dry rub" smícháme v menší misce černý pepř, celerovou sůl či Vegetu, cayenský pepř, tymián, majoránku, sladkou papriku, hořčičné semínko, lžičku soli a lžičku třtinového cukru. Touto směsí důkladně potřeme kuře všude (i zevnitř) tak, aby nám z ní nic nezůstalo. Nyní oloupeme šalotky a vložíme je do dutiny kuřete.
7
Z půllitrové plechovky upijeme asi čtvrtinu obsahu a zasuneme ji rektálně do dutiny kuřete tak hluboko aby dno plechovky a nožky byly zhruba v jedné rovině, takto kuře jen velmi krátce převratíme na bok, aby se hlt piva vylil do dutiny a kuře nasazené na plechovce postavíme na rozžhavený gril či do udírny (popř. na plech a do trouby) a vyvážíme tak, aby se nám kuře s plechovkou nepřevrátily. Gril přiklopíme/udírnu (nebo troubu) uzavřeme a pečeme cca 90 minut dokřupava.
8
Kdo má muže použít i teploměr na maso, což doporučuji zejména při přípravě na grilu či v udírně. Takto připravené kuře by mělo mít teplotu masa okolo 85°C. Ti, kteří nemají možnost využití grilu či udírny, mohou na poslední pulhodinku zapnout infra-gril, pokud tuto funkci trouba nabízí.
9
Poté je kuře již hotové ke konzumaci. Vaše hosty zaručeně nepřekvapí nic více než kuře sedící na pivě. Není známo, kde přesně a jak tento recept vznikl, ale je pravděpodobné, že skupina mladíků jednoho večera měla po ruce plechovku piva a kuře a tak vyzkoušeli, co to udělá na grilu.
10
Nakonec ješte tip pro ty, kteří hodlají použít kulový gril. Je lepší kuře grilovat na nepřímém žaru, tj. mít uhlí trošku bokem a ne přímo pod kuřetem. Také - a to platí pro všechny - je vždy chutnější a aromatičtější čerstvě mleté koření, ale to tu pravděpodobně nemusím nikomu říkat.
11
Ideální přílohy jsou: Americké brambory, steakové brambory, steakové hranolky nebo nejlépe "Sour Cream Potatoes". Stačí už jen popřát dobrou chuť :-)
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kuře na plechovce s pivem

Kuře na plechovce s pivem

Kuře Vindaloo (aneb Pořádnej indickej vypalovák)

Kuře Vindaloo (aneb Pořádnej indickej…

Jednoduchá směs z hlívy aneb hlíva po italsku

Jednoduchá směs z hlívy aneb hlíva po…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • maruška | 2. 2. 2014 13:14

    stálo to za hovno 8-)

  • Merky | 2. 3. 2012 06:55

    Kuře jsme snědli, ale nic moc. Nicméně jako zpestření pro společnost je to pro jednou dobré. Opakovat už ale nebudu. Přidal jsem na plech kolem kuřete brambory nakrájené na kolečka, cibuli a přikryl anglickou slaninou a ty teda byly luxusni. Dělal jsem je pak ještě samotné bez pivního kuřete a už takové nebyly.

  • pepibubu | 15. 1. 2011 12:12

    Inu, špatné to nebylo, ale že bych to musela dělat kdovíjak často.... Víc mi chutná prachobyčejně kuře osolit a upéct, ale věřím že to získá spoustu příznivců.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Kuřecí
Maso Drůbeží Oběd Večeře Grilování Výjimečný den Oslava USA Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Cayenský pepř Česnek Cibule Citron Hnědý cukr Hořčičné semínko Kuřecí maso Majoránka Med Oregáno Paprika - sladká Pepř celý Pepř mletý Pivo Pomerančová šťáva Šalotka Sladká sojová omáčka Sůl Tymián Vegeta Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Salát s kuřecími prsíčky a těstovinami

Salát s kuřecími prsíčky a těstovinami

Pravý upírský bramborák

Pravý upírský bramborák

Rakouský bramborový salát

Rakouský bramborový salát

Salátový dresing

Salátový dresing

Salámová Pizza z listového těsta

Salámová Pizza z listového těsta

"Patizoňáčky" - bramboráky z patizonu

"Patizoňáčky" - bramboráky z patizonu

Česneková pomazánka z červené řepy

Česneková pomazánka z červené řepy

Domácí (plněné) rohlíky

Domácí (plněné) rohlíky

Utopenci podle Gajzy

Utopenci podle Gajzy

Doporučujeme

30 minut
Vepřová krkovice s fazolovým hummusem a rajčatovou salsou

Vepřová krkovice s fazolovým hummusem…

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

68
Zeleninová polévka s drožďovou zavářkou
Zeleninová polévka s…
62
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
34
Jednoduchá fazolková polévka
Jednoduchá fazolková…
34
Salát s grilovanou zeleninou a sýrem halloumi
Salát s grilovanou…
33
Grilovaný chřest s pečenými bramborami
Grilovaný chřest s…

Zajímavé články

Moučníky ze zakysané smetany: Vyzkoušejte 5 osvědčených receptů, na kterých si pochutnáte!
Moučníky ze zakysané smetany: Vyzkoušejte 5…
Poctivá koprovka s vejcem jako od babičky: Tuhle bude milovat celá rodina
Poctivá koprovka s vejcem jako od babičky: Tuhle…
Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a připravit, aby chutnala jako z restaurace
Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a…
Letní drinky bez alkoholu: Zkuste Virgin Mojito, Mango Lassí nebo nealko Gin Tonic
Letní drinky bez alkoholu: Zkuste Virgin Mojito,…
7 oblíbených letních tvarohových dezertů: Využijte naplno tajnou ingredienci našich babiček
7 oblíbených letních tvarohových dezertů:…
AHA.cz Všechno je jinak! Sandeva ohlásila konec!

Všechno je jinak! Sandeva ohlásila konec!

Mimibazar Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Dáma.cz Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Blesk pro ženy Chantal Poullain vypadá rok před 70. úžasně! Co se naučit z jejího francouzského stylu?

Chantal Poullain vypadá rok před 70. úžasně! Co se naučit z jejího francouzského stylu?

Ženy.cz Co znamená LGBTQ+? Malý tahák pro ty, co se v tom ztrácí jako já

Co znamená LGBTQ+? Malý tahák pro ty, co se v tom ztrácí jako já

Blesk.cz Felix Slováček překvapil: Odložil saxofon a proměnil se v modela!

Felix Slováček překvapil: Odložil saxofon a proměnil se v modela!

SportRevue.cz FOTO: Fotbalista Mauro Zarate v Evropě pohořel. Mnohem víc zaujala jeho manželka

FOTO: Fotbalista Mauro Zarate v Evropě pohořel. Mnohem víc zaujala jeho manželka

Maminka.cz Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo se stane obětí závisti a koho čekají zásnuby?

Horoskop na další týden: Kdo se stane obětí závisti a koho čekají zásnuby?

  • Recepty.cz
  • "Beer Butt Chicken" aneb Kuře na pivní plechovce
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact