• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • "Beer Butt Chicken" aneb Kuře na pivní plechovce
Napište svůj komentář k receptu

"Beer Butt Chicken" aneb Kuře na pivní plechovce

autor: Smith-P.
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
"Beer Butt Chicken" aneb Kuře na pivní plechovce
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • na tzv. brine
    • 1
      ks kuřecí maso Celé kuře
    • 3
      ks šalotka
    • 1
      plechovka pivo
  • marináda
    • 3
      lžíce hnědý cukr
    • 0,50
      l pomerančová šťáva
    • 0,50
      l voda
    • 3
      lžíce sůl
    • 3
      ks bobkový list
    • 3
      stroužek česnek
    • 1
      lžíce oregáno
    • 1
      lžíce med
    • 1
      ks cibule
    • 3
      lžíce sladká sojová omáčka
    • citron
    • 2
      lžíce pepř mletý
  • pro tzv. dry rub
    • 1
      lžička pepř celý
    • 1
      lžička vegeta
    • 1
      lžička cayenský pepř
    • 1
      lžička tymián
    • 1
      lžička majoránka
    • 1
      lžička paprika - sladká
    • 1
      lžíce hořčičné semínko
    • 1
      lžička sůl
    • 1
      lžička hnědý cukr

Postup přípravy receptu

1
"Beer Butt Chicken" (česky asi kuře s pivní zadnící) nebo občas také "Beer Can Chicken" (česky asi kuře na pivní plechovce) je pokrm pocházející z USA a jehož názvy se odvadějí od poněkud kuriózní přípravy a servírování kuřete sedícího na pivní plechovce.
2
Existuje mnoho možných kombinací koření, něktéré recepty jsou takřka bez práce. Tento recept představuje variantu která rovněž není náročná, která ale počítá jak s potřením kuřete směsí koření ("dry rub"), tak s předchozím marinováním kuřete v tzv. "brine" (česky asi louha) po dobu 24 hod. V ideálním případě vlastníme velký kulový gril nebo udírnu. Výsledné chuti pokrmu se nic nepřiblíží. Kuře lze v nejhorším případě upéct i v troubě, ale člověk se připraví o to nejlepší. Tolik prozatím k teorii.
3
Začínáme: Kuře omyjeme odstraníme na zadní části kuřete přebývající kůži a případného biskupa (budeme totiž potřebovat co největší otvor).
4
Na tzv. "brine" si nejdříve nakrájíme cibuli na drobné kostky, česnek prolisujeme a obojí smícháme ve velkém hrnci se 3 lžícemi třtinového cukru, pomerančovou šťávou, vodou, 3 lžícemi soli, bobkovými listy, oreganem, lesním medem, sladkou sojovou omáčkou, citronovou šťávou a bílým pepřem.
5
Poté kuře do této marinády opatrně vložíme resp. jej ponoříme. V ledničce jej takto necháme alespon 24 hodin. Další den kuře vyjmeme z naší "brine" a otřeme jej.
6
Rozžhavíme si gril nebo udírnu (popř. troubu) na 140-175°C. Na tzv. "dry rub" smícháme v menší misce černý pepř, celerovou sůl či Vegetu, cayenský pepř, tymián, majoránku, sladkou papriku, hořčičné semínko, lžičku soli a lžičku třtinového cukru. Touto směsí důkladně potřeme kuře všude (i zevnitř) tak, aby nám z ní nic nezůstalo. Nyní oloupeme šalotky a vložíme je do dutiny kuřete.
7
Z půllitrové plechovky upijeme asi čtvrtinu obsahu a zasuneme ji rektálně do dutiny kuřete tak hluboko aby dno plechovky a nožky byly zhruba v jedné rovině, takto kuře jen velmi krátce převratíme na bok, aby se hlt piva vylil do dutiny a kuře nasazené na plechovce postavíme na rozžhavený gril či do udírny (popř. na plech a do trouby) a vyvážíme tak, aby se nám kuře s plechovkou nepřevrátily. Gril přiklopíme/udírnu (nebo troubu) uzavřeme a pečeme cca 90 minut dokřupava.
8
Kdo má muže použít i teploměr na maso, což doporučuji zejména při přípravě na grilu či v udírně. Takto připravené kuře by mělo mít teplotu masa okolo 85°C. Ti, kteří nemají možnost využití grilu či udírny, mohou na poslední pulhodinku zapnout infra-gril, pokud tuto funkci trouba nabízí.
9
Poté je kuře již hotové ke konzumaci. Vaše hosty zaručeně nepřekvapí nic více než kuře sedící na pivě. Není známo, kde přesně a jak tento recept vznikl, ale je pravděpodobné, že skupina mladíků jednoho večera měla po ruce plechovku piva a kuře a tak vyzkoušeli, co to udělá na grilu.
10
Nakonec ješte tip pro ty, kteří hodlají použít kulový gril. Je lepší kuře grilovat na nepřímém žaru, tj. mít uhlí trošku bokem a ne přímo pod kuřetem. Také - a to platí pro všechny - je vždy chutnější a aromatičtější čerstvě mleté koření, ale to tu pravděpodobně nemusím nikomu říkat.
11
Ideální přílohy jsou: Americké brambory, steakové brambory, steakové hranolky nebo nejlépe "Sour Cream Potatoes". Stačí už jen popřát dobrou chuť :-)
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kuře na plechovce s pivem

Kuře na plechovce s pivem

Kuře Vindaloo (aneb Pořádnej indickej vypalovák)

Kuře Vindaloo (aneb Pořádnej indickej…

Jednoduchá směs z hlívy aneb hlíva po italsku

Jednoduchá směs z hlívy aneb hlíva po…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • maruška | 2. 2. 2014 13:14

    stálo to za hovno 8-)

  • Merky | 2. 3. 2012 06:55

    Kuře jsme snědli, ale nic moc. Nicméně jako zpestření pro společnost je to pro jednou dobré. Opakovat už ale nebudu. Přidal jsem na plech kolem kuřete brambory nakrájené na kolečka, cibuli a přikryl anglickou slaninou a ty teda byly luxusni. Dělal jsem je pak ještě samotné bez pivního kuřete a už takové nebyly.

  • pepibubu | 15. 1. 2011 12:12

    Inu, špatné to nebylo, ale že bych to musela dělat kdovíjak často.... Víc mi chutná prachobyčejně kuře osolit a upéct, ale věřím že to získá spoustu příznivců.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Kuřecí
Maso Drůbeží Oběd Večeře Grilování Výjimečný den Oslava USA Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Cayenský pepř Česnek Cibule Citron Hnědý cukr Hořčičné semínko Kuřecí maso Majoránka Med Oregáno Paprika - sladká Pepř celý Pepř mletý Pivo Pomerančová šťáva Šalotka Sladká sojová omáčka Sůl Tymián Vegeta Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Salát z červené řepy

Salát z červené řepy

Skořicové vafle

Skořicové vafle

Buchty kynuté

Buchty kynuté

Ovocné knedlíky ze spařeného těsta

Ovocné knedlíky ze spařeného těsta

Číňan na houbách

Číňan na houbách

Tvarohovo-čokoládová bábovka

Tvarohovo-čokoládová bábovka

Salámový dort

Salámový dort

Hovězí ptáčky s rýží

Hovězí ptáčky s rýží

Bramborový chléb

Bramborový chléb

Doporučujeme

25 minut
Houbová frittata s rajčaty

Houbová frittata s rajčaty

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

50 minut
Ostružinový koláč s broskvemi

Ostružinový koláč s broskvemi

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

20 minut
Tabouleh

Tabouleh

Zapečená plněná rajčata

Zapečená plněná rajčata

80 minut
Bublanina s ostružinami

Bublanina s ostružinami

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

10 minut
Šopský salát

Šopský salát

Poslední sledované recepty

42
Česnekové kotlety na špeku
Česnekové kotlety na…
40
Hruškový koláč s vanilkovým medem
Hruškový koláč s…
38
Tostones - smažený zeleninový banán
Tostones - smažený…
34
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
32
Knedlíky s borůvkovým žahourem
Knedlíky s borůvkovým…

Zajímavé články

Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný recept, který zvládnete i bez váhy a může být pokaždé jiný
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný…
Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás ohromí
Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás…
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická bomba doslova nakopne imunitu
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická…
Jablečný koláč podle babičky Blaženky: 100 let starý recept je sázka na jistotu
Jablečný koláč podle babičky Blaženky: 100 let…
Kvíz: Kolik toho (ne)víte o rajčatech? Otestujte se!
Kvíz: Kolik toho (ne)víte o rajčatech? Otestujte…
AHA.cz Smutno doma u Jandových: Prázdnota z odchodu bolí

Smutno doma u Jandových: Prázdnota z odchodu bolí

Mimibazar Tip na stylové zakončení prázdnin: Den plný zážitků pro celou rodinu

Tip na stylové zakončení prázdnin: Den plný zážitků pro celou rodinu

Dáma.cz Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a zdravých večeří z kuřecího masa

Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a zdravých večeří z kuřecího masa

Blesk pro ženy Podzimní trendy podle stylistky: Které budou slušet všem ženám a co může přidávat kila?

Podzimní trendy podle stylistky: Které budou slušet všem ženám a co může přidávat kila?

Ženy.cz Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Blesk.cz Hvězda primáckého Polabí Saša Rašilov: Velké stěhování v životě i seriálu

Hvězda primáckého Polabí Saša Rašilov: Velké stěhování v životě i seriálu

SportRevue.cz VIDEO: 17 sportovkyň, které pózovaly v plavkách pro magazín Sports Illustrated

VIDEO: 17 sportovkyň, které pózovaly v plavkách pro magazín Sports Illustrated

Maminka.cz Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. 'Každý měsíc kupuji nové boty,' říká maminka

Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. 'Každý měsíc kupuji nové boty,' říká maminka

Blesk Horoskopy Ideální zaměstnání podle zvěrokruhu: Štíři patří na patologii, Lvům vyhovuje svobodné povolání. A co vám?

Ideální zaměstnání podle zvěrokruhu: Štíři patří na patologii, Lvům vyhovuje svobodné povolání. A co vám?

  • Recepty.cz
  • "Beer Butt Chicken" aneb Kuře na pivní plechovce
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact