g
vepřová kýta
může být i vepř pečeně( obojí bez kosti)
1
balení
sýr niva
150
g
špek
podle chuti
1
ks
česnek
palička
500
ml
smetana na vaření
6
ks
brambory
kmín
Postup přípravy receptu
1
Nivu nahrubo nastrouháme, poté nakrájíme špek na kostičky a oloupaný česnek na plátky.
2
Maso omyjeme, na vrchní straně několikrát lehce nařízneme( vytvoříme si tak předem náznak porcí). Poté maso nařízneme z boku a vytvoříme tím kapsu (maso musí zůstat pohromadě).
3
Do kapsy naládujeme část špeku, všechnu nivu a zakončíme opět špekem. Do mezer oddělujících porce vložíme česnek, následně maso stáhneme nití, aby se nám žádná ingredience nevysypala. Maso položíme do pekáče. obložíme zbytky špeku a česneku, lehce posolíme a posypeme kmínem, podlijeme vodou a na 200°C pečeme.
4
Zhruba po hodině přilijeme smetanu. Po další půlhodině zpola uvaříme brambory a přidáme k masu. Po celou dobu pečení pravidelně poléváme. Jakmile se dodělají brambory, podáváme.