Čistou bazalku buď rozmixujeme s olejem na pyré nebo ji utřeme v hmoždíři nejlépe s troškou hrubozrnné soli, aby to šlo lépe a nebo si dáme práci a na prkénku s keramickým nožem lístky pokrájíme na velejemno.
2
Oleje budeme potřebovat celkem dost. Na zhruba pět až šest hrstí bazalky tak 100 mililitrů oleje, abychom vytvořili správnou krémovější strukturu pasty / pesta. Kdo nemá rád olivový olej, může použít klidně lukanu pro studenou kuchyni nebo se dá použít už olivový olej ochucený, například s chilli nebo jinými bylinkami.
3
Dále už dochucujeme dle vlastní chuti solí, pepřem, nasekanými sušenými rajčaty, rozetřeným česnekem, strouhaným sýrem...
4
Používáme na těstoviny, do salátů, dresingů, ke grilované zelenině či masu nebo sýrům...
5
Pokud pesto nespotřebujeme, upěchujeme ho ve skleničce, kterou můžeme pevně uzavřít, zakápneme olejem (uděláme malou hladinku), aby k bazalce nešel vzduch a uchováváme ho v temnu a chladu.