Máslo utřeme do pěny, přidáme sůl, žloutky, strouhanou kůru, cukr a třeme 15-20 minut. Potom přidáme z droždí připravený vykynutý kvásek, vlažné mléko a prosátou mouku.
2
Vypracujeme těsto (nesmí být tuhé) a necháme vykynout. Vykynuté těsto vyválíme na tloušťku prstu, formičkou vykrajujeme vdolečky, které na pomoučeném válu necháme ještě kynout.
3
Vykynuté smažíme v rozpáleném oleji nejprve přikryté, pak je obrátíme a smažíme bez přikrytí. Při vkládání do oleje vtlačíme do každého vdolku důlek, do kterého po usmažení dáme rybízovou zavařeninu. Před podáváním ozdobíme šlehačkou nebo jogurtem.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Alena
|5. 2. 2017 11:05
Právě jsem tyto vdolky dodělala , je to luxus :-) Těsto úžasné opravdu jako samet a chuť skvělá. Všem doporučuji. Jen jsem přidala 50g mouky a dvě lžíce domácího kvásku.
karel
|12. 1. 2014 12:06
Záleží jak jsou nenažraný :-D
Martina
|8. 3. 2012 14:24
Prosím vás a kolik lidí se z toho nají? děkuji
Martina
|8. 3. 2012 14:23
Prosím vás a kolik lidí se z toho nají? děkuji
Milena
|7. 11. 2010 20:25
My se po tomhle receptu ollizujeme až za ušima:
Suroviny
60 g másla
2 vejce
200 ml mléka
500 g polohrubé mouky
šťáva s ½ citronu
60 g cukru
25 g droždí
sůl
Postup:
Ve vlažném mléce rozpustíme droždí, přidáme špetku soli, kávovou lžičku cukru a
dvě hrsti mouky, zamícháme a necháme v teple vzejít kvásek. Do zbývající mouky
přidáme cukr, citrónovou šťávu, vejce, kvásek a rozehřátý (ale už zchladlý) tuk.
Těsto zpracováváme vařečkou tak dlouho, až se na něm začnou tvořit malé
puchýřky – bublinky. Necháme ho na teplém místě kynout asi půl hodiny, potom
ho znovu vařečkou promícháme a necháme kynout ještě 20 minut. Na
pomoučeném vále z něj vyválíme silnější placku a vypichujeme z ní kolečka, která
opět necháme pod utěrkou kynout dalších 15 minut. Zatím si rozpálíme tuk ve
fritovacím hrnci na 180 stupňů. Do každého nakynutého kolečka vmáčknem
uprostřed důlek a vložíme ho důlkem do rozpáleného oleje ve fritovacím hrnci. Smažíme ho asi 2 minuty. Horké bavorské vdolečky zdobíme povidly nebo marmeládou, sypeme nastrouhaným tvarohem a zdobíme šlehačkou.
Klára Keselyova
|18. 1. 2010 15:45
Môžete vyšlahať na tvrdú penu tie bielka a ribezlový lekvar doňho našlahať, trebárs aj marhulový, potom je to vynikajúce aj bez šlahačky.
Michaela Linhartová
|18. 1. 2010 14:58
Také jsem zkoušela a dílo se nezdařilo. Nevím kde jsem udělala chybu.
marci2 marci2
|10. 7. 2009 13:50
Tento recept je v naší rodině asi 35 let. Všichni tyto vdolečky milujou. V našem receptu dávám 2 žloutky a 1 celé vejce, mléka asi polovinu (dle mouky) a přidávám 1PL rumu. Jinak je úplně stejný. Jo a smažím na ztuž.tuku. Dávám za 1 a vřele doporučuji.
Veronika Hlaváčová
|29. 10. 2008 21:39
Oleje jsem měla dost, vdolečky plavaly a dávala jsem je hned na ubrousky. Možná příště zkusím ještě ten rum...
Di -
|29. 10. 2008 08:16
Veroniko, smažené se Vám více nacucá, když se dotýká dna. Pokud dáte tuku více, aby plavaly + rum do těsta a pak odsajete na papíru, bude to lepší.
Olga .
|28. 10. 2008 16:43
Nacucanost je relativní pojem, nejspíš Vám někdo poradí pap. utěrku:-) Tyto vdolečky se zdají býti mutantem běžných koblih. Já do koblih přidávám RUM! Jsou sice taky nacucané, ale kdo by po rumu nebyl že :?)
Veronika Hlaváčová
|28. 10. 2008 15:37
Tak nevím co jsem udělala špatně, ale vdolečky byly strašně nacucané olejem a uvnitř jako bláto. Olej byl rozpálený dost, uvnitř syrové nebyly. Jíst se to dalo, ale jen tak jeden kousek. Nechápu proč se tak nasákly:o(
Jana Remková
|23. 7. 2008 19:01
Zkuste místo šlehačky ušlehat ty zbylé bílky s cukrem.Mńam!!!
Jana Remková
|23. 7. 2008 18:53
Vynikající.Potřebovala jsem něco rychlého a tohle se hodilo pro návštěvu,jenže nic nezbylo.Ty bílky,co mi zůstali jsem dle moučníku meruňkový koláč se sněhovou peřinou ušlehala s trochou cukru,ale bez kokosu a dala místo té šlehačky.Je to opravdu špicovní.
Ňulinka -
|23. 7. 2008 18:34
Holky,jestli je nechcete máčet tak moc v oleji a hlídat spálení,zkuste moje TROUBOVÉ KOBLÍŽKY,je to podobné a zdá se mi jednodušší.Pak napište.
veronika kučerová
|23. 7. 2008 11:27
Děkuji za recept. Jsem začátečnice a stejně to byla lahoda. První várku jsem tedy úspěšně spálila (olej na 6 asi nebylo to pravé :o) ale poté už byly všechny vdolečky zlatavé a nadýchané jako obláčky.
Gábina Chotašová
|22. 3. 2008 13:11
Výborné!!!!! Právě jsem dosmažila. Vyšlo mi 21 vdolečků. Nevím co se Janince nepovedlo,možná měla nekvalitní mouku. Už se mi to stalo. Chtěla jsem dělat palačinky a vůbec nešly usmažit, pořád se lepily a trhaly.Děkuji za prima recept a dávám do oblíbených.
Petra
|22. 3. 2008 11:53
tak zkousim recept, snad se mi povede, nejsem vubec zadna dobra kucharka, pect moc neumim, no uvidime co z toho vyleze
Dana Gebhardtová
|9. 3. 2008 12:59
Myslím,že pro začátečníky by bylo dobré přidat ještě přibližnou dobu kynutí a vhodný druh tuku na smažení.Já jsem např. nechala těsto kynout asi hodinu.Příště zkusím na smažení ztuž. tuk místo oleje.Jinak recept je prima,měli jsme 19 ks o průměru asi 10 cm.Byly výborné,takže na mne zbyly jen dva(jsme čtyřčl.rodinka).
sonicka
|29. 2. 2008 15:51
recept je primo super,nejdriv jsem si precetla jeden spatny komentar a tak jsem mela obavy aby se mi to povedlo ale je to suuuperr
Jana wocinka
|7. 2. 2008 19:16
Opravdu výýborné, dělala jsem podle receptu, jen máslo jsem nahradila Herou a výsledek byl prostě famózní, dávám 1*
Iva
|12. 10. 2007 23:04
TAK JU DÍKY,MĚLA JSEM DOST TUKU,TAK PŘÍŠTĚ JEŠTĚ VÍC....! DÍKY DI.
Di
|11. 10. 2007 12:43
Ivo, musíte dát hodně tuku, aby vdolečky plavaly a nedotýkaly se dna. Potom se vůbec nenacucají.
Iva
|10. 10. 2007 19:44
BÁJEČNÝ, VÝBORNÝ,MŇAMÓZNÍ, EXKLUZIVNÍ NO SUPER VDOLEČKY! JÁ NEPEČU KYNUTÝ TĚSTO VŮBEC, JELIKOŽ SE MI ONEHNDÁ NĚCO NEZDAŘILO (VŮBEC MOC MÁLO PEČU), ALE TOHLE TEDA TO BYLA FAKT MŇAMKA. SVEDE TO I ZAČÁTEČNÍK. OPRAVDU SE ŘIĎTE NÁVODU A MÁSLO DOBŘE UTŘETE SE VŠEMI INGREDIENCEMI. MOŽNÁ, ŽE DÁM PŘÍŠTĚ LŽÍCI RUMU, ABY VDOLEČKY NEBYLY TAK NAPITÉ OLEJEM. DO TOHO DŮLEČKU JSEM DALA DO NĚKTERÝCH NUTELKU, DO NĚKTERKÝCH PRIBIŇÁK DLE PŘEDCHOZÍCH RAD A DO JINÝCH ZAS MARMELÁDU. BYLO JICH 26 KS.JINAK DÁVÁM 1*. :-) POZN.SYN SE JICH PŘEJEDL TAK, ŽE TEĎ LEŽÍ V POSTELI BŘÍŠKO NAHOŘE A ČEKÁ, AŽ MU ZABERE RANISAN.:-(DĚKUJI ZA RECEPT.
Martin
|19. 8. 2007 09:53
Naštěstí jsem si nepřečetl komentář Janinky a zkusil jsem vdolečky. Přítelkyně byla unešená a já taky. Opravdu fajnová záležitost. Doporučuji místo šlehačky nebo jogurtu použít Pribiňák.
Janinka
|1. 12. 2006 18:56
... tak teda nevím... chtěla jsem přítele potěšit (jídlem) a tak jsem sáhla po tomto receptu. Normálně dělám vdolečky "takové obyčejné". Ale asi udělali soudruzi někde chybu ... Už při kynutí mi to těsto přišlo takové nějaké divné, pak jsem to usmažila a .... vyšlo mi z toho takové křehké, různě se rozpadající (!) fuj - bohužel to tak musím říct. Vůbec si nemyslím, že to je receptem, ale za těch 20 let co vařím se mi něco TAKOVÉHO ještě nezdařilo. No - ještě že máme doma drtič :-)) Tak tak. Postěžovala jsem si a příště udělám zase ty normální :-))
Peťka
|31. 10. 2006 13:13
Dnes jsem dělala váš recept na vdolečky,vždy to zkouším na svém muži co na to řekne má mlsný jazýček tak to vždy dobře ohodnotí.Je to moc dobré doporučuji všem ať to vyzkouší.
marie dvořáková
|19. 9. 2006 16:37
Prosím zdvořile ,kdo zná recept na pravý Chodský koláč.(Kulatý s díly tvarohu,máku,povidel,rebarbory) po obvodu vyzdobený (mandle,ořechy).Jde mně především o recept na těsto. Děkuji.
Hela
|7. 6. 2005 15:58
Ráda peču o výkendu vzskoušim
Hela
|2. 3. 2005 14:56
Ja by som len chcela dodat, ze najprv vysmazame tu stranu s jamkou a potom obratime. Otacame tak, aby sme ich neprepichli a najlepsie je vyberat tenuckou ihlicou.
Alena
|9. 2. 2005 12:05
Mirko jak dopadl recept, který jsi zkoušela 9.9.2004 ??? Chutnalo Vám na Floridě ???
Anonym
|8. 9. 2004 02:53
Ten recept vypada moc dobre,hned zitra jej vyzkousim a pak vam vsem dam vedet,jak nam to na Floride chutnalo!Mirka M.