Nejen jako příloha ke grilovanému masu skvěle poslouží grilované zeleninové špízy ze sladkých brambor, ředkviček a jarních cibulek, ke kterým se hodí dip ze zakysané smetany.
Z cibulek odkrojte zelenou část a ty velké překrojte podélně napůl. Dobře omyté ředkvičky zbavte natě a rovněž přepulte (2 ředkvičky ponechte do omáčky). Poté zeleninu napíchněte na špejle. Grilujte asi 8 minut, po čtyřech minutách špízy obraťte.
3
Během grilování nalijte olej do misky a prošlehejte s citronovou kůrou i šťávou, cukrem a špetkou soli a pepře. Zbylé ředkvičky nakrájejte nadrobno, přidejte asi 3 lžíce nasekané zelené natě z cibulky, promíchejte se zakysanou smetanou a několika kapkami oleje ochuceného citronem. Hotové špízy naskládejte na tác, pokapejte citronovým olejem a podávejte s ředkvičkovou omáčkou.
Tip: Opečená zelenina si žádá omáčku, kromě té na bázi jogurtu skvěle fungují nasekané bylinky (petrželka, máta, koriandr, bazalka) s česnekem, olivovým olejem, chilli papričkou a spoustou citronové šťávy.