Lahodný pokrm plný zeleniny, který si oblíbí nejen příznivci vegetariánské stravy. Pyré ze sladkých batátů podávané s opečeným květákem, růžičkovou kapustou a praženými mandlovými lupínky totiž chutná naprosto skvěle.
Květák rozeberte na růžičky, větší pokrájejte na půlky či čtvrtiny. Růžičkovou kapustu zbavte ovadlých lístků a pokrájejte na poloviny. Zeleninu promíchejte ve velké míse s olivovým olejem, římským kmínem a sójovou omáčkou. Vyklopte ji na plech vyložený pečicím papírem, přidejte snítky tymiánu a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut.
Batáty oloupejte a vařte v osolené vodě doměkka. Slijte a v přiklopeném hrnci s nimi chvíli důkladně třeste, aby se zbavily přebytečné vody. Promíchejte s máslem, dochuťte solí a vymíchejte hladkou kaši. Podávejte s pečenou zeleninou a posypané nasucho praženými mandlovými lupínky.
Tip: Místo másla můžete batátové pyré vymíchat s extra panenským olivovým olejem.