Batáty nastrouháme do mísy na jemném nebo hrubém struhadle (můžeme namíchat). Přidáme drobně pokrájenou slaninu, na nudličky pokrájený medvědí česnek (cca 10-12 listů), osolíme, okořeníme, přidáme mléko a vše dobře promícháme. Směs zahustíme moukou, vytvoříme o něco hustější těsto jako na bramboráky z klasických brambor, které po hromádkách klademe do nepřilnavé pánve s rozpáleným olejem, kde hromádky rozpostřeme/zploštíme do placiček, které smažíme z obou stran dozlatova, kdy si při obracení pomůžeme plochou obracečkou. Z uvedeného množství je cca 6 menších batátových bramboráčků.
Neobracíme dříve než po úplném osmažení. Batáty jsou hotové (vařené) rychleji než klasické brambory a tudíž by se nám bez opečené křupavé krustičky mohly bramboráčky rozpadat.
3
Podáváme s čerstvou zeleninou, salátem nebo jako přílohu k minutkám.