Staré, nepotřebné punčochy, případně gázu (obvazy) si nastříháme na kostky cca10x10cm. Provázky nastříháme na potřebnou míru. Natrháme různé druhy trávy, nejlepší je např. mrkvous, žebříček... Nejlépe se pracuje s trávou, která není povadlá.
2
Cibulové slupky dáme do hrnce s vodou, zahřejeme a necháme v ní jejich barvu uvolnit.
3
Syrová, čistá, nejlépe bílá vejce se hodí na barvení víc, dobře na ně chytá barva.
4
Vezmeme vejce do dlaně, přiložíme na něj libovolný počet a druh trávy hladkou stranou. Punčochou trávu na vejci obalíme, napneme (natáhneme) ji a zajistíme provázkem, aby pevně držela a voda se tak nemohla dostat pod listy.
5
Takto připravený libovolný počet vajec vkládáme do vroucí cibulové vody (slupky tam klidně necháme plavat také) a vaříme cca 10 minut, aby se vejce uvařila natvrdo.
6
Poté vejce lžící vyndáme, odstraníme provázky, punčochy a trávu.
7
Necháme zchladit a kůží ze špeku nebo kouskem špeku vejce namastíme (trošku), aby se hezky leskla.
V receptech podle příležitoti jsem objevila i náš oblíbený návod na vařená velikonoční vajíčka. Stejně je barvíme i v řípě. Ty teda nejsou tak výrazná, ale na míse s cibulovýma vypadají taky hezky.