kg
paprika
červená, zelená, oranžová, žlutá... = barevná směs odstopkovaných paprik bez semínek
2
kg
cibule
oloupaná
nálev
na klasické sterilování zeleniny, uvařený z Deka, vody, octa (cukru nebo sacharinu)
olej
Postup přípravy receptu
1
Očištěné barevné papriky s oloupanou cibulí pokrájíme na nudličky a v míse společně smícháme. Barevnou směsí pak naplníme čisté, suché sklenice asi dva až tři centimetry pod okraj a do každé sklenice přidáme dvě až tři (dle velikosti sklenic) lžíce oleje. Salát pak zalijeme lákem, uvařeným dle návodu na obalu z nakládáčku (Deka, Laka, Naka, který můžeme i přisladit) a sklenice pevně uzavřeme čistými, suchými víčky. Sterilujeme cca 8 - 10 minut od bodu varu.
2
Sterilování: dno vyššího, většího hrnce vyložíme ručníkem nebo utěrkou. Naskládáme do něj sklenice. Zalijeme je vodou do tří čtvrtin. Zaklopíme a přivedeme k varu. Pak plamen ztlumíme na minimum a vodu mezi lahvemi necháme jen mírně probublávat. Pak vyndáme a po zchladnutí uložíme na temné suché místo (sklep, komora).
3
Pokud máme zavařovací hrnec sterilujeme klasicky, jak jsme zvyklí zavařovat.
4
Přidaný olej nám salát zjemní, ale pokud nechceme přidávat olej, nemusíme.