kg
paprika
- barevná: červená, zelená... bez stopek a semínek
1
kg
cibule
oloupaná
1,50
l
rajčatové pyré
nebo loupaná, pasírovaná rajčata
200
ml
olej
220
ml
ocet
dle chuti, cca
300
g
cukr krupice
dle chuti, cca
1
ks
deko
- povařit s octem a scedit
Postup přípravy receptu
1
Fazole namočíme na dvě hodiny do studené vody a poté uvaříme doměkka v mírně osolené vodě. Vaříme každý druh fazolí zvlášť, aby jeden druh nebyl nedovařený a druhý rozvařený. Po uvaření fazole scedíme a necháme okapat.
2
Očištěné papriky pokrájíme na nudličky (kostičky) a dáme do většího hrnce. Přidáme pokrájenou cibuli, rajčatové pyré (uvařená masitá propasírovaná rajčata), olej, cukr a Deko rozpuštěné v octě přecedíme (semínka nepotřebujeme). Pokud máme cedník s dostatečně malými oky, stačí Deko prosít a nemusíme ho rozpouštět.
3
Vše za občasného promíchání přivedeme k varu a pod poklicí podusíme cca 8 minut. Pak přidáme uvařené okapané fazole a ještě krátce společně provaříme.
4
Zeleninovo-fazolový salát (lečo) nandáme ještě horký do čistých suchých sklenic asi 1,5 - 2 cm pod okraj a uzavřeme čistými suchými víčky. Sterilujeme na 90 stupňů 15-20 minut (dle velikosti sklenic). Po vyndání necháme zchladnout. Skladujeme v suché temné místnosti (sklep, komora).
5
Salát (lečo) můžeme používat jak pod maso, tak i k výrobě leča s vejcem s uzeninou, studený k obloženému chlebu či pečivu s pomazánku, ke grilovanému masu...
6
Množství cukru a octa záleží na vlastní chuti, doporučuji o necelou třetinu ubrat a poté případně přidat, jelikož každý máme jiné chutě. Chuť ovlivní i sladkost (kyselost) rajčatového pyré.