lžíce
bylinky
čerstvé, nasekané, dle chuti (petrželka, pažitka, libeček....)
150
g
hrubá mouka
1
lžička
prášek do pečiva
1
lžička
sůl
pepř mletý
dle chuti
3
ks
vejce
2
ks
rohlík
starší, pokrájené na kostičky
150
ml
mléko
máslo
nebo olej na vymazání 4 hrnků
Postup přípravy receptu
1
Do mísy nastrouháme cuketu nahrubo, mrkev najemno, přilijeme mléko, přidáme žloutky, bylinky, sůl. Přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme, vmícháme i pokrájené rohlíky a nakonec tuhý sníh z bílků.
2
Směs nandáme do vymazaných hrnků maximálně do 3/4 a hrnky vložíme do hrnce s vařící vodou. Voda by měla sahat cca do poloviny hrnků, aby při vaření necákala do hrnků. Vaříme od bodu varu 30-35 minut. Poté hrnky vyndáme, necháme minutku stát, pak vyklepneme a nakrájíme na plátky.
3
Cuketu lze nahradit dýní. Ochutit můžeme i nastrouhaným česnekem, muškátovým oříškem, kari, kurkumou... Podle toho, k jakému jídlu je budeme servírovat.
4
Do směsi můžeme přidat i hrst nasekaných mandlí nebo semínek (dýňová, lněná...). Pokud budeme připravovat velikonoční menu, můžeme přidat do knedlíků spařenou nasekanou kopřivu.