Koláč s karamelem a banány – ve světě známý jako banoffee pie – je nesmrtelná retro klasika. Kombinace křupavého sušenkového korpusu, chuťově intenzivní karamelové omáčky, vláčných banánů a nadýchané šlehačky je tak dokonalá, že se jí snad nikdy nenabažíte.
g
třtinový cukr
+ 2–3 lžíce podle potřeby do salka
100
g
máslo
studené
300
ml
smetana ke šlehání
3
ks
banány
menší
1
hrst
ořechy pekanové
čokoláda
kvalitní
Postup přípravy receptu
1
Plechovky se salkem dejte do hrnce s vodou tak, aby byly zcela ponořené. Vodu přiveďte k varu a vařte asi hodinu.
2
Sušenky nalámejte do food procesoru, přidejte cukr, na malé kostičky pokrájené máslo a umixujte drobenku. Nasypte ji do formy a upěchujte na dno i na okraj. Snažte se, aby vrstva drobenky byla rovnoměrná, jinak se tenčí místa budou připalovat, nebo naopak silnější vrstva zůstane nedopečená. Korpus dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 10–15 minut. Nechte vychladnout.
Otevřete plechovky s vařeným salkem, uvnitř by měla být krémově hustá karamelová omáčka. Pokud se vám zdá příliš řídká, přelijte ji do kastrůlku, přidejte pár lžic cukru a na mírném plameni za občasného míchání a stálého dozoru vařte do zhoustnutí, pak nechte vychladnout.
4
Do šlehačky vmíchejte cukr a ušlehejte ji dotuha. Banány pokrájejte na plátky, ořechy nasekejte nadrobno, čokoládu nastrouhejte na hoblinky. Na korpus nalijte většinu karamelové omáčky, na ni naskládejte bohatou vrstvu banánů, navršte šlehačku, zasypte nasekanými ořechy, čokoládou a pocákejte zbytkem karamelu.
Tip: Pokud chcete koláč vyklopit z formy, použijte tu s odnímatelným dnem. Koláč se vyndává poměrně obtížně, také nečekejte, že z něj vyrobíte úhledné porce, obvykle se spíše vyjídá lžící přímo z formy.
6
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (leden/2020)